- 12 łyżek otrąb NIE mielonych (8 o + 4 p)
- 2 łyżki mleka w proszku
- 1 torebka proszku do pieczenia (ja miałam do piernika proszek)
- 6 łyżek serka homo lub twarożkowego
- 3 całe jajka i 3 dodatkowe białka
- 2 łyżki przyprawy do piernika
- słodzik (10-12 tabletek) dałam 8, ale było mało
- dodatek: marmolada lub polewa czekoladowa
ZNAJDŹ PRZEPIS
niedziela, 23 stycznia 2011
Piernik z marmoladą - Dukan
Subskrybuj:
Komentarze do posta (Atom)
Hej :) Czy możesz podać orientalnie wymiary formy do ciasta? Ja mam taką niedużą silikonową formę, wymiary 'na oko' 25x10 i nie wiem czy nie za duża bądź za mała?
OdpowiedzUsuńLili
Ja ma 2 silikonowe i jak patrzę to mniej więcej ten sam rozmiar, czyli twoja jest w sam raz :)
OdpowiedzUsuńSilokonowe zwykle są nieduże :)
Ale im mniejsza, tym wyższe ciacho :D
Tak patrzę, żeby spróbować może zrobić to w formach muffinowych :) Takie bułeczki fajne będą.
OdpowiedzUsuńlili
To były by piernikowe babeczki :D A dajesz dodatkowe białka? tylko ich NIE ubijaj :) to sie tylko miesza wszystko w misce i ładnie rośnie i nie opada. Bo jak robiłam bez dodatkowych białek to był niższy :(
OdpowiedzUsuńOoo.. A ja ubijałam :) Zawsze ubijam, chyba z przyzwyczajenia. Ale wyszło i tak fajne.
OdpowiedzUsuńLili
Oj to ci chyba opada? Ja raz sie rozpędziłam i ubiłam i wszystko siuup klapło brzydko
OdpowiedzUsuńczy można robic bez żółtek ?
OdpowiedzUsuńa dlaczego?
OdpowiedzUsuńŻółtka ogólnie sklejają wszystko więc może być śrenio nie tylko jeśli chodzi o smak..
robiłam ten piernik kilkanaście razy, wychodzi pyszny, rośnie wspaniale, przepis ten nauczyłam się również modyfikować i zamiast przyprawy do piernika daję suszona cebulkę - wychodzi wspaniały chlebek :)
OdpowiedzUsuńChlebek też raz robiłam, ale coś z piekarnikiem wtedy było, chyba drzwiczki obluzowane i z chlebka wyszła paciaja, bo się nie dopiekł, bo ciepło uciekało :(
OdpowiedzUsuńSuper piernik!!!!!! Ale pychotka-POLECAM (ANIA)
OdpowiedzUsuńWitam, mogę mleko w proszku zastąpić skrobią prawda? :)
OdpowiedzUsuńtak, choć nie wszedzie
OdpowiedzUsuńHej, z tego przepisu wychodzą tylko 3 kromale? Czy wiecej? Mam zamiar zrobić go na święta, więc większa ilośc jest wymagana i nie wiem jak przepis zmodyfikowac ;) pozatym czy jak zastąpie cześć otrab skrobia to ciacho będzie bardziej "puchate"? I jak w smaku wypada w porównaniu do normalnego piernika? Testowalas go może na nie dietujacych osobach? :)
OdpowiedzUsuńNie, ciasta jest cała keksówka, ale na osobę na dukanie trzeba dzielić :)
OdpowiedzUsuńjak zmniejszysz ilośc otrębów to będzie mniej ciasta.
Nie wiem co znaczy normalnego piernika?
Bo nie wiem co uznasz za normalne?
Ciasto to ciasto, wiadomo, że coś z mąki białej jest zupełnie inne niż z otrebów prawda?
Moje ciasta zawsze podjadają osoby nie na diecie :) nie wiem jak u ciebie :D
czy zamiast otrębów można użyć skrobii kukurydzianej ?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. Otreby to otreby :)
Usuń