ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 23 stycznia 2011

Piernik z marmoladą - Dukan

 Przepis z książki dukana :) Ciasto zwarte i bardzo dobre :) Kromki są bardzo grube i ciężko zjeść samemu aż 3 kawałki, chyba że jest się baardzo głodnym :)


    • 12 łyżek otrąb NIE mielonych (8 o + 4 p)
    • 2 łyżki mleka w proszku
    • 1 torebka proszku do pieczenia (ja miałam do piernika proszek)
    • 6 łyżek serka homo lub twarożkowego
    • 3 całe jajka i 3 dodatkowe białka
    • 2 łyżki przyprawy do piernika
    • słodzik (10-12 tabletek) dałam 8, ale było mało
    • dodatek: marmolada lub polewa czekoladowa
    Wymieszać wszystkie składniki w takiej kolejności tak napisałam, ale na samym końcu jajka i ewentualne białka. Przelać do keksówki lub innej formy i piec 45 minut do suchości patyczka.

    17 komentarzy:

    1. Hej :) Czy możesz podać orientalnie wymiary formy do ciasta? Ja mam taką niedużą silikonową formę, wymiary 'na oko' 25x10 i nie wiem czy nie za duża bądź za mała?

      Lili

      OdpowiedzUsuń
    2. Ja ma 2 silikonowe i jak patrzę to mniej więcej ten sam rozmiar, czyli twoja jest w sam raz :)
      Silokonowe zwykle są nieduże :)
      Ale im mniejsza, tym wyższe ciacho :D

      OdpowiedzUsuń
    3. Tak patrzę, żeby spróbować może zrobić to w formach muffinowych :) Takie bułeczki fajne będą.

      lili

      OdpowiedzUsuń
    4. To były by piernikowe babeczki :D A dajesz dodatkowe białka? tylko ich NIE ubijaj :) to sie tylko miesza wszystko w misce i ładnie rośnie i nie opada. Bo jak robiłam bez dodatkowych białek to był niższy :(

      OdpowiedzUsuń
    5. Ooo.. A ja ubijałam :) Zawsze ubijam, chyba z przyzwyczajenia. Ale wyszło i tak fajne.

      Lili

      OdpowiedzUsuń
    6. Oj to ci chyba opada? Ja raz sie rozpędziłam i ubiłam i wszystko siuup klapło brzydko

      OdpowiedzUsuń
    7. czy można robic bez żółtek ?

      OdpowiedzUsuń
    8. a dlaczego?
      Żółtka ogólnie sklejają wszystko więc może być śrenio nie tylko jeśli chodzi o smak..

      OdpowiedzUsuń
    9. robiłam ten piernik kilkanaście razy, wychodzi pyszny, rośnie wspaniale, przepis ten nauczyłam się również modyfikować i zamiast przyprawy do piernika daję suszona cebulkę - wychodzi wspaniały chlebek :)

      OdpowiedzUsuń
    10. Chlebek też raz robiłam, ale coś z piekarnikiem wtedy było, chyba drzwiczki obluzowane i z chlebka wyszła paciaja, bo się nie dopiekł, bo ciepło uciekało :(

      OdpowiedzUsuń
    11. Super piernik!!!!!! Ale pychotka-POLECAM (ANIA)

      OdpowiedzUsuń
    12. Witam, mogę mleko w proszku zastąpić skrobią prawda? :)

      OdpowiedzUsuń
    13. Hej, z tego przepisu wychodzą tylko 3 kromale? Czy wiecej? Mam zamiar zrobić go na święta, więc większa ilośc jest wymagana i nie wiem jak przepis zmodyfikowac ;) pozatym czy jak zastąpie cześć otrab skrobia to ciacho będzie bardziej "puchate"? I jak w smaku wypada w porównaniu do normalnego piernika? Testowalas go może na nie dietujacych osobach? :)

      OdpowiedzUsuń
    14. Nie, ciasta jest cała keksówka, ale na osobę na dukanie trzeba dzielić :)
      jak zmniejszysz ilośc otrębów to będzie mniej ciasta.
      Nie wiem co znaczy normalnego piernika?
      Bo nie wiem co uznasz za normalne?
      Ciasto to ciasto, wiadomo, że coś z mąki białej jest zupełnie inne niż z otrebów prawda?
      Moje ciasta zawsze podjadają osoby nie na diecie :) nie wiem jak u ciebie :D

      OdpowiedzUsuń
    15. czy zamiast otrębów można użyć skrobii kukurydzianej ?

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...