ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 18 listopada 2010

Jajka Po Szkocku - Dieta Dukana

Jajko z mięsem mielonym jest rewelacyjnym duetem smakowym!
W dni warzywne polecam z sosem jogurtowo-pomidorowym i gotowaną fasolką szparagową.
  • 5 jajek
  • 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
  • 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • sól
  • pieprz czarny
  • 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
  • 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
  1. Ugotować wszystkie jajka.
  2. Cebulę posiekać drobno.
  3. Piekarnik rozgrzać do 190*
  4. Wymieszać mięso z przyprawami oraz cebulą. 
  5. Podzielić masę mięsną na 5 części.
  6. Zwilżyć dłonie.
  7. Uformować na dłoni duży placek z porcji mięsa.
  8. Położyć jajko i otoczyć masą
  9. Ułożyć na blaszce, piec 40 min. 
  10. Pod koniec zwiększyć temperaturę, żeby spiec wierzch mięsa. 
  11. Gotowe, można podawać na zimno lub na ciepło. Z warzywami lub sosami.
*Jajka te świetnie sprawdzą się również jako dodatek do Burgera Białkowego (klik) oraz  Spagetti Naleśnikowego (klik)

17 komentarzy:

  1. Ania mama Kubusia9 kwietnia 2011 14:17

    Zrobiłam z mięskiem z indyka! Pyszne na kanapki! Będzie smakować osobom nie tylko na dukanie

    OdpowiedzUsuń
  2. :) zapomniałam edytować, że nie trzeb dodawać jajka surowego :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Chodzą za mną te jajka już x czasu i muszę je zrobić :)
    Przynajmniej będzie fajna opcja na obiad. I dla mnie i reszty rodziny.
    Tylko do tego zrobię też chyba pieczarki. A dla mojego mężczyzny ugotuję ziemniaczki, bo jednak facet to facet, on woli porządnie zjeść :)

    Lili

    OdpowiedzUsuń
  4. Lili,
    możesz spróbować zrobić także z fasolką szparagową, mnie bardzo pasowała do nich :) i do tego sos pomidorowo-jogutrowo-czosnkowy :)

    OdpowiedzUsuń
  5. probowalam je zrobic wczoraj, ale w piekarniku sie otworzyly :( mozesz zdradzic jak je upie by byly takie okraglutkie?

    aniuhad

    OdpowiedzUsuń
  6. Robiłam je kilkakrotnie i niegdy się nie otworzyły.. podejrzewam zbyt mocną temperaturę? spróbuj robić w 180*

    OdpowiedzUsuń
  7. No więc to był nasz dzisiejszy obiad....baaaaardzo smaczny obiad. Wyszły pięknie okrąglutkie i ani myślały się otwierać ;) W nagrodę polałam je koperkowym sosikiem bez skrobi z Twojego przepisu Aniu. Efekt=pyszotka :D
    Pozdrawiam
    Karola (i Arek, który jest zachwycony tym daniem) :)

    OdpowiedzUsuń
  8. Bardzo fajnie :) ciesze się, że smakowało :D
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  9. pyszne to było, jednak ja musiałam zetrzeć cebulke na tarce, bo nie toleruje takiej w kosteczke w niczym :), przepis rewelacyjny. pozdrawiam.
    Asia

    OdpowiedzUsuń
  10. Z indyczym mięskiem wyszły dzisiaj pyszne! I wizualnie również - a co mi się rzadko zdarza, niemal identycznie jak na Twoim zdjęciu. Zwykle moje dania wyglądają gorzej XD W każdym razie bardzo smakowały z sosikiem. Pychota :)

    OdpowiedzUsuń
  11. To super :) choć po szkocku zwsze wyglądają uroczo :) choćby nie wiem jak ukulane :D

    OdpowiedzUsuń
  12. Aniu, coś wspaniałego!
    Zrobiłam do nich jeszcze panierkę z otrąb, wyszły przepyszne i nic się nie rozleciało:) pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  13. O! z panierką :) ciakwie.. choć mnie smakują najbardziej z sosem pomidorowo-jogurtowym i fasolką szparagową :) na zimno ze sobą można zabrać :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  15. właśnie mi się pieką w piekarniku i już wiem, że będą super. dzięki za przepis :) edyta

    OdpowiedzUsuń
  16. witam czy można użyć do tego mielonej cielęciny?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie miałam przyjemności robic z cielęciny, myślę, że może być każde mięso. Zastanawia mnie jedynie czas pieczenia. Cielęcina może potrzebować go ciut dłużej, żeby nie przesuszyć mięsa, można upiec w naczyniu z pokrywą? lub w rękawie?

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...