Śliczny sernik z posmakiem gumy balonowej! Fantastycznie
komponujące się smaki banana i kaktusa nadają mu świetnego smaku jak i
wyglądu :)
- Ciasto biszkoptowe:
- 3 jajka
- 2 łyżki skrobi kukurydzianej
- słodzik
- aromat cytrynowy (klik)
- 2 łyżki mleka
- Masa serowa:
- serek homogenizowany 500g (lub 250g serka i 250g jogurtu)
- aromat bananowy (klik)
- słodzik do smaku
- żelatyna na 0,5 l
- 1/3 szkl. wody do rozpuszczenia żelatyny
- Galaretka kaktusowa:
- 500 ml wody
- żelatyna na 0,5 l
- barwnik zielony(klik)
- aromat kaktusowy (klik)
- słodzik
- Piekarnik rozgrzać do 150*
- Na ciasto: oddzielić białka od żółtek.
- Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami.
- Białka ubić ze szczyptą soli.
- Wmieszać białka delikatnie do masy.
- Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia.
- Piec 10 min w 150* i kolejne 10 min w 170*
- Masa serowa: żelatynę rozpuścić w wodzie.
- Do serka (lub mieszanki serek+jogurt) dodać słodzik, aromat bananowy.
- Zmiksować z ostudzoną żelatyną.
- Na galaretkę: żelatynę namoczyć w niedużej ilości wody.
- Kolejną część wody zagrzać i rozpuścić w niej żelatynę.
- Wymieszać z resztą składników.
- Upieczone ciasto ostudzić, zalać tężejącą masą serową.
- Po lekkim stężeniu nałożyć łyżką galaretkę.
Wygląda smakowicie, przepis bardzo fajny! Już zaopatrzyłam się w profesjonalne aromaty i będę działać. Super blog! Gratuluję pomysłów! Pozdrawiam. BEATA
OdpowiedzUsuńA dziekuje Beato :)
OdpowiedzUsuńa jakie aromaty masz? te którw ja tutaj użyłam smakowały razem jak guma balonowa :)
mój właśnie się chłodzi ^^ trochę zmodyfikowałam go ale zawsze to ukochany sernik na zimno :D
OdpowiedzUsuńchętnie zamieszczę zdjęcia tylko dowiem się najpierw jak
pozdrawiam Kasia (Sadza)
zdjęcia chyba tylko przez podanie linku.
OdpowiedzUsuńNa stornie ma chyba 2 albo 3 serniki na zimno?
czy masa serowa jest porównywalna w smaku do tej masy która wychodzi z sernika z proszku? kilkakrotnie robiłam już serniki dukanowe na zimno i kazdy wychodzil mi taki ala "ptasie mleczko" ;/
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam ciasta z proszku więc nie wiem jak one smakują, ale może porównaj skład? mój może będzie cięższy albo spróbuj drugiego sernika na zimno z twarogiem :)
OdpowiedzUsuńHej mam sprawe:D
OdpowiedzUsuńzamówiłam sobie barwniki i aromaty wczoraj wiec bedzie kolorowo i smakowo,ale do rzeczy.
w połowie lutego robie urodzinki-niespodzianke mojemu Marcinowi,
chce przygotowac cos do jedzenia i chcialabym zeby chociaz czesc z tych rzeczy była zgodna z dukanem -tez chce jesc.Jako ciasto-tort najprawdopodobniej zrobie ten sernik na zimno z czarna porzeczka-fioletowa-galaertka. A masz jakies pomysły co najlepiej wykorzystac na impreze dla niedukajacych + ja dukajaca z twoich przespisów? - ciastka,ciasta,przegryzki?
Nika,
OdpowiedzUsuńno wiesz, zrób to co byś chciała :) przecież przepisów jest masa i na ciastka, paluszki, ciasta, itd itd :)
Bo trochę nijak jest, żebym wypisywała wszystko to co jest z lewej w spisie :)
W zakładkach masz zdjęcia potraw i jak na nie klikniesz to przechodzisz do przepisu odrazu :D
Daj znac co wybrałaś :D
eh no slońce kiedy ja niewiem
OdpowiedzUsuńnapewno ten sernik w/w
sałatke grecką zrobię też, muffinki któreś napewno (mam w koncu 10pojedynczych silikonowych i jedna 6tke) mysle tez o http://zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/02/krakersy-serowe-dukan.html
Krakersy dobre są jako kanapeczki, jak masz foremki to fajnie by było wyciąć i serek na to i wedlinke wycięta połozyć, albo jeszcze na wierzch wykałaczki i cebulka perłowa marynowana do tego i ogóreczki mini :)
OdpowiedzUsuńMożesz zrobić ciastka jakieś.. pieguski? dodać żurawiny, czekolady?
albo jakies inne.. paluszki też możesz zrobić?
Ale oni wszyscy to zjedzą? bo wiesz, nie każdy lubi smak otrębów.
O!! zrób trufle z mleka w proszku :) najlepsze rumowe, albo pomarańczowe z czekoladą :) to jest bardzo normalne :)
Co znaczy"jogurt opcjonalnie?Mam dodac jogurt jak wyda sie za gesta masa.Bo chce zrobic mase serowa, a nie jestem pewna.
OdpowiedzUsuńBella
P.s Biszkopty z patelni -super rozwiązanie.Pamiętasz, nie mam piekarnika, mikrofalówka zepsuta. Jest prodiż, patelnia i lodówka.Do sernika na zimno wystarczy, zrobię bez spodu.
Bella,
OdpowiedzUsuńjestes pierwsza osobą, która o to pyta :)
ciekawe dlaczego nikogo to nie zdziwiło?
Bo mnie samą dziwi hehe ;)
właściwie to teraz nie pamiętam o co z tym chodziło a jak czytam przepis to nie wiem co ten jogurt tam robi :) bo żelatyny jest na 500ml, chyba, że miałam na myśli pół na pół z jogurtem serek (wszystkiego po 250g).
A wiesz.. poprawię to tak jak pisałam, że albo homo albo pół na pół z jogurtem :)
Zrobiłam, z ta ilością i małym jogurtem naturalnym. Dałam o łyżeczkę więcej żelatyny.Też wyszedł, było więcej masy a miałam bez spodu(stale brak piekarnika). Pan "Złota rączka" naprawił mi mikrofale.Teraz będę szaleć!Pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńBella
Świetnie :) a w mikrofali to wydaje mi się, ze tak samo jak do pieca robić tyle, że do mikro :) i pilnowac, żeby nie spiekła :)
OdpowiedzUsuńAniu, a jaką masz blachę na ten serniczek? Pozdrawki :)
OdpowiedzUsuńokrągła tortownica 21,5cm.
OdpowiedzUsuńRe-we-la-cja :)) Jako, że fanką ciężkich, twarogowych serników nie jestem, ten przypasował mi idealnie! Tak jak i zamiennie pianka z mleka skondensowanego. A to już smak dzieciństwa, moja babcia taki lekki torcik często robiła :)
OdpowiedzUsuńJa lubię jedne i drugie rodzaje serników :)
OdpowiedzUsuńDlatego jest tu ich kilka do wyboru :)
Fajnie, że ci przypasował :)
pozdrawiam :D