ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 16 listopada 2010

Sernik Bananowo-Kaktusowy (na zimno) - Dieta Dukana

Śliczny sernik z posmakiem gumy balonowej! Fantastycznie komponujące się smaki banana i kaktusa nadają mu świetnego smaku jak i wyglądu :)
  1. Piekarnik rozgrzać do 150*
  2. Na ciasto: oddzielić białka od żółtek. 
  3. Żółtka wymieszać z pozostałymi składnikami.
  4. Białka ubić ze szczyptą soli.
  5. Wmieszać białka delikatnie do masy.
  6. Wylać na tortownicę wyłożoną papierem do pieczenia. 
  7. Piec 10 min w 150* i kolejne 10 min w 170* 
  8. Masa serowa: żelatynę rozpuścić w wodzie. 
  9. Do serka (lub mieszanki serek+jogurt) dodać słodzik, aromat bananowy.
  10. Zmiksować z ostudzoną żelatyną. 
  11. Na galaretkę: żelatynę namoczyć w niedużej ilości wody.
  12. Kolejną część wody zagrzać i rozpuścić w niej żelatynę.
  13. Wymieszać z resztą składników.
  14. Upieczone ciasto ostudzić, zalać tężejącą masą serową. 
  15. Po lekkim stężeniu nałożyć łyżką galaretkę.

18 komentarzy:

  1. Wygląda smakowicie, przepis bardzo fajny! Już zaopatrzyłam się w profesjonalne aromaty i będę działać. Super blog! Gratuluję pomysłów! Pozdrawiam. BEATA

    OdpowiedzUsuń
  2. A dziekuje Beato :)
    a jakie aromaty masz? te którw ja tutaj użyłam smakowały razem jak guma balonowa :)

    OdpowiedzUsuń
  3. mój właśnie się chłodzi ^^ trochę zmodyfikowałam go ale zawsze to ukochany sernik na zimno :D
    chętnie zamieszczę zdjęcia tylko dowiem się najpierw jak


    pozdrawiam Kasia (Sadza)

    OdpowiedzUsuń
  4. zdjęcia chyba tylko przez podanie linku.
    Na stornie ma chyba 2 albo 3 serniki na zimno?

    OdpowiedzUsuń
  5. czy masa serowa jest porównywalna w smaku do tej masy która wychodzi z sernika z proszku? kilkakrotnie robiłam już serniki dukanowe na zimno i kazdy wychodzil mi taki ala "ptasie mleczko" ;/

    OdpowiedzUsuń
  6. Nigdy nie robiłam ciasta z proszku więc nie wiem jak one smakują, ale może porównaj skład? mój może będzie cięższy albo spróbuj drugiego sernika na zimno z twarogiem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Hej mam sprawe:D
    zamówiłam sobie barwniki i aromaty wczoraj wiec bedzie kolorowo i smakowo,ale do rzeczy.
    w połowie lutego robie urodzinki-niespodzianke mojemu Marcinowi,
    chce przygotowac cos do jedzenia i chcialabym zeby chociaz czesc z tych rzeczy była zgodna z dukanem -tez chce jesc.Jako ciasto-tort najprawdopodobniej zrobie ten sernik na zimno z czarna porzeczka-fioletowa-galaertka. A masz jakies pomysły co najlepiej wykorzystac na impreze dla niedukajacych + ja dukajaca z twoich przespisów? - ciastka,ciasta,przegryzki?

    OdpowiedzUsuń
  8. Nika,
    no wiesz, zrób to co byś chciała :) przecież przepisów jest masa i na ciastka, paluszki, ciasta, itd itd :)
    Bo trochę nijak jest, żebym wypisywała wszystko to co jest z lewej w spisie :)
    W zakładkach masz zdjęcia potraw i jak na nie klikniesz to przechodzisz do przepisu odrazu :D
    Daj znac co wybrałaś :D

    OdpowiedzUsuń
  9. eh no slońce kiedy ja niewiem
    napewno ten sernik w/w
    sałatke grecką zrobię też, muffinki któreś napewno (mam w koncu 10pojedynczych silikonowych i jedna 6tke) mysle tez o http://zkotemwkuchni.blogspot.com/2011/02/krakersy-serowe-dukan.html

    OdpowiedzUsuń
  10. Krakersy dobre są jako kanapeczki, jak masz foremki to fajnie by było wyciąć i serek na to i wedlinke wycięta połozyć, albo jeszcze na wierzch wykałaczki i cebulka perłowa marynowana do tego i ogóreczki mini :)
    Możesz zrobić ciastka jakieś.. pieguski? dodać żurawiny, czekolady?
    albo jakies inne.. paluszki też możesz zrobić?
    Ale oni wszyscy to zjedzą? bo wiesz, nie każdy lubi smak otrębów.
    O!! zrób trufle z mleka w proszku :) najlepsze rumowe, albo pomarańczowe z czekoladą :) to jest bardzo normalne :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Co znaczy"jogurt opcjonalnie?Mam dodac jogurt jak wyda sie za gesta masa.Bo chce zrobic mase serowa, a nie jestem pewna.
    Bella

    P.s Biszkopty z patelni -super rozwiązanie.Pamiętasz, nie mam piekarnika, mikrofalówka zepsuta. Jest prodiż, patelnia i lodówka.Do sernika na zimno wystarczy, zrobię bez spodu.

    OdpowiedzUsuń
  12. Bella,
    jestes pierwsza osobą, która o to pyta :)
    ciekawe dlaczego nikogo to nie zdziwiło?
    Bo mnie samą dziwi hehe ;)
    właściwie to teraz nie pamiętam o co z tym chodziło a jak czytam przepis to nie wiem co ten jogurt tam robi :) bo żelatyny jest na 500ml, chyba, że miałam na myśli pół na pół z jogurtem serek (wszystkiego po 250g).
    A wiesz.. poprawię to tak jak pisałam, że albo homo albo pół na pół z jogurtem :)

    OdpowiedzUsuń
  13. Zrobiłam, z ta ilością i małym jogurtem naturalnym. Dałam o łyżeczkę więcej żelatyny.Też wyszedł, było więcej masy a miałam bez spodu(stale brak piekarnika). Pan "Złota rączka" naprawił mi mikrofale.Teraz będę szaleć!Pozdrawiam :)
    Bella

    OdpowiedzUsuń
  14. Świetnie :) a w mikrofali to wydaje mi się, ze tak samo jak do pieca robić tyle, że do mikro :) i pilnowac, żeby nie spiekła :)

    OdpowiedzUsuń
  15. Aniu, a jaką masz blachę na ten serniczek? Pozdrawki :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Re-we-la-cja :)) Jako, że fanką ciężkich, twarogowych serników nie jestem, ten przypasował mi idealnie! Tak jak i zamiennie pianka z mleka skondensowanego. A to już smak dzieciństwa, moja babcia taki lekki torcik często robiła :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Ja lubię jedne i drugie rodzaje serników :)
    Dlatego jest tu ich kilka do wyboru :)
    Fajnie, że ci przypasował :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...