Przygotowanie zajmuje kilka minut a zjedzenie jeszcze mniej bo znikają błyskawicznie :)
- 3 łyżki otrąb NIE mielonych (2 owsianych + 1 pszennych)
- płaska łyżka słodziku w proszku
- 2-3 łyżki wody
- 2-3 płaskie łyżki mleka w proszku
- 2-3 łyżki mleka w płynie lub wody
- 1-1,5 łyżeczki żurawiny suszonej, pokrojonej drobno
- aromat bananowy (klik)
- polewa czekoladowa (klik)
- Rozgrzać patelnię. Dodać słodzik, po chwili wlać wodę. Mieszać aż trochę odparuje.
- Dodać otręby i mieszać, aż słodzik otoczy otręby.
- Odstawić do ostudzenia.
- W miseczce wymieszać aromat bananowy, mleko w proszku z mlekiem w płynie.
- Dodać do niego ostudzone, pokruszone otręby i żurawinę i wymieszać.
- Formować małe batoniki.
- Moczyć w polewie.
- Odstawić do lodówki do zastygnięcia.
Czy to złudzenie optyczne czy są takie duże czy tak jak pralinki są wielkości orzecha laskowego :)
OdpowiedzUsuńLili
Te są akurat większe od laskowego. Ale im mniejsze, tym więcej :D
OdpowiedzUsuńmi wyszła jedna kulka taka średnia i ciapowata nie wiem dlaczego???
OdpowiedzUsuńkulki się toczy małe a ciapowata? tzn jaka? klejąca?
Usuńa ile będzie słodziku w przeliczeniu na tabletki?:)
OdpowiedzUsuńSłodziku w proszku nie przelicza się na tabletkowy, bo każdy ma inną moc.
UsuńDodać 2-4 tabletki pokruszone. powinno być ok.