W dni warzywne polecam z sosem jogurtowo-pomidorowym i gotowaną fasolką szparagową.
- 5 jajek
- 0,5 kg drobiowego mięsa mielonego
- 1/2 cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- sól
- pieprz czarny
- 1,5 łyżeczki ziół prowansalskich
- 1 łyżeczka przyprawy do kurczaka
- Ugotować wszystkie jajka.
- Cebulę posiekać drobno.
- Piekarnik rozgrzać do 190*
- Wymieszać mięso z przyprawami oraz cebulą.
- Podzielić masę mięsną na 5 części.
- Zwilżyć dłonie.
- Uformować na dłoni duży placek z porcji mięsa.
- Położyć jajko i otoczyć masą.
- Ułożyć na blaszce, piec 40 min.
- Pod koniec zwiększyć temperaturę, żeby spiec wierzch mięsa.
- Gotowe, można podawać na zimno lub na ciepło. Z warzywami lub sosami.
Zrobiłam z mięskiem z indyka! Pyszne na kanapki! Będzie smakować osobom nie tylko na dukanie
OdpowiedzUsuń:) zapomniałam edytować, że nie trzeb dodawać jajka surowego :D
OdpowiedzUsuńChodzą za mną te jajka już x czasu i muszę je zrobić :)
OdpowiedzUsuńPrzynajmniej będzie fajna opcja na obiad. I dla mnie i reszty rodziny.
Tylko do tego zrobię też chyba pieczarki. A dla mojego mężczyzny ugotuję ziemniaczki, bo jednak facet to facet, on woli porządnie zjeść :)
Lili
Lili,
OdpowiedzUsuńmożesz spróbować zrobić także z fasolką szparagową, mnie bardzo pasowała do nich :) i do tego sos pomidorowo-jogutrowo-czosnkowy :)
probowalam je zrobic wczoraj, ale w piekarniku sie otworzyly :( mozesz zdradzic jak je upie by byly takie okraglutkie?
OdpowiedzUsuńaniuhad
Robiłam je kilkakrotnie i niegdy się nie otworzyły.. podejrzewam zbyt mocną temperaturę? spróbuj robić w 180*
OdpowiedzUsuńNo więc to był nasz dzisiejszy obiad....baaaaardzo smaczny obiad. Wyszły pięknie okrąglutkie i ani myślały się otwierać ;) W nagrodę polałam je koperkowym sosikiem bez skrobi z Twojego przepisu Aniu. Efekt=pyszotka :D
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Karola (i Arek, który jest zachwycony tym daniem) :)
Bardzo fajnie :) ciesze się, że smakowało :D
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
pyszne to było, jednak ja musiałam zetrzeć cebulke na tarce, bo nie toleruje takiej w kosteczke w niczym :), przepis rewelacyjny. pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAsia
Z indyczym mięskiem wyszły dzisiaj pyszne! I wizualnie również - a co mi się rzadko zdarza, niemal identycznie jak na Twoim zdjęciu. Zwykle moje dania wyglądają gorzej XD W każdym razie bardzo smakowały z sosikiem. Pychota :)
OdpowiedzUsuńTo super :) choć po szkocku zwsze wyglądają uroczo :) choćby nie wiem jak ukulane :D
OdpowiedzUsuńAniu, coś wspaniałego!
OdpowiedzUsuńZrobiłam do nich jeszcze panierkę z otrąb, wyszły przepyszne i nic się nie rozleciało:) pozdrawiam
O! z panierką :) ciakwie.. choć mnie smakują najbardziej z sosem pomidorowo-jogurtowym i fasolką szparagową :) na zimno ze sobą można zabrać :)
OdpowiedzUsuńWypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa
OdpowiedzUsuńwłaśnie mi się pieką w piekarniku i już wiem, że będą super. dzięki za przepis :) edyta
OdpowiedzUsuńwitam czy można użyć do tego mielonej cielęciny?
OdpowiedzUsuńNie miałam przyjemności robic z cielęciny, myślę, że może być każde mięso. Zastanawia mnie jedynie czas pieczenia. Cielęcina może potrzebować go ciut dłużej, żeby nie przesuszyć mięsa, można upiec w naczyniu z pokrywą? lub w rękawie?
Usuń