- cienkie plastry wędliny drobiowej
- przyprawy np: grillowa, chilli, sos sojowy (dodawać na koniec), czosnek, lub inne mieszanki przypraw typu mieszanka meksykańska
- Rozgrzać patelnię.
- Plastry wędliny posypać przyprawami i prażyć do mocnego zrumienienia z obu stron.
Można użyć chudej szynki wieprzowej.
Muszę tak spróbować. Robiłam podobnie i próbowałam zapiec w piekarniku to za 1 razem mi się spaliły a za drugim razem niedopiekły i zarazem były jakieś słonawe. A robiłam z polędwicy miodowej. Spróbuję następnym razem ją na patlnię dać.
OdpowiedzUsuńNigdy nie myślałam o piekarniku.. hmm.. to za dużo czasu pewnie trwa i gaz/prąd się marnuje.. na patelni jest dość szybko :)
OdpowiedzUsuńW piekarniku za pierwszym razem koło pół godziny piekłam - i spaliłam a nastepnym razem 15 minut. Też uznałam, że na nastepny raz patelnia bedzie ok - ale juz nie probowałam:)
OdpowiedzUsuńTo spróbuj koniecznie :) może zmień wędlinkę jak co?
OdpowiedzUsuńJa zawsze robię z szynki z kurczaka z lidla,jest najlepsza :D
ja robie z iekarnika, po prostu jak cos pieke to dorzucam blache z pokojona szynka, kontroluje sytuacje czy sie oby za bardzo spiekaja :) robilam juz z sopockie i z ogonowski i zawsze sa spoko :]
OdpowiedzUsuńNie każdy ma piekarnik :) Przepisy pomijające pieczenie dla wielu są bardzo ważne :D
OdpowiedzUsuńNie zawsze ma się też miejsce w piekarniku :)
Ale owszem, tak też można :)
Z nieba mi spadłaś! Twoje przepisy są super, a Ty jesteś po prostu genialna:) dopiero zaczynam z nich korzystać i myślę że chyba już nigdy z nimi się nie rozstanę:) a te chipsy:) są po prostu mega!! Uwielbiam tego typu przekąski kiedy np oglądam film i teraz będą na dukanie nie muszę patrzeć z zazdrością na resztę domowników, którzy nie będąc na diecie wcinają zwykłe chipsy ziemniaczane, bo "moje" są o niebo lepsze!Dzięki!!
OdpowiedzUsuńEVI
EVI,
OdpowiedzUsuńrównież możesz zrobić warzywne chipsy :)
Z pasternaku (znajdziesz na stronie)
z buraków (już niedługo)
i z innych jadalnych :D
I z sera żółtego, który znajdziesz również tutaj :D
O rany, moje smakuja (Aldi, jakies indycze plasterki light) jak Lejsy szynkowe. Thanks!
OdpowiedzUsuńKinga
No to dziękuj firmie szynkowej hehe :) ja lubię sobie robić je na wieczór jak jestem głodna a nie chce mi się nic robić :)
OdpowiedzUsuńJa robię w mikrofali,3-4 minuty i są suchutkie i chrupiące,tylko bez przypraw bo za słone wtedy jak dla mnie;)
OdpowiedzUsuńKarolina
Zauważyłam, że jak robi się właśnie szynke lub kabanosy w mikro to wszystko bardziej słone jest.. ciekawe zjawisko.
OdpowiedzUsuńwitam
OdpowiedzUsuńa czy można to stosować w pierwszej fazie
Znaczy się jeść :) Ależ jak najbardziej :)
OdpowiedzUsuńToć chuda wędlinka jest świetna przekąską w tej formie :)
Tak jak chipsy serowe, też są świetne :)
To jest NAJLEPSZY BLOG JAKI ZNALAZŁAM :) zaczęłam Dukana 3 dni temu :) nie idzie mi za dobrze myślenie o tym co mogłabym stworzyć, by mieściło się to w normach- zasadach diety ponieważ po za domem spędzam mnóstwo czasu, dzisiaj spróbuję zrobić chlebek z mikrofali, myślę, że będzie świetny do chrupania między zajęciami na uczelni :)
OdpowiedzUsuńSmacznego :) ciesze się, że jesteś razem z nami :)
OdpowiedzUsuńCzęsto tutaj zaglądam i próbują różnych smakołyków u siebie w kuchni :)
OdpowiedzUsuńTo prawda - nie każdy ma piekarnik :) Mam mikrofalówkę z funkcją grilla i też daje radę. Chipsy robiłam z kiełbaski z indyka (wyglądającej jak Krakowska) i były bardzo dobre. Trzeba je jednak zjeść od razu, bo im dłużej stoją tym bardziej "miękną" i z chrupiących stają się gumiaste :)
Pozdrawiam :)
Co raz sie zeschło mechanicznie, zawsze mieknie ponownie :)
OdpowiedzUsuńW sumie wszystko "świeże" jest lepsze, choć niektóre jedzonka powinny poleżakować :)
A z mikrofali owszem, sa chyba nawet lepsze, bo ona świetnie je nawet schrupia :)
Zrobiłam. Wyszły fajnie. Ponieważ nie mogłam się doczekać zaczęłam przyciskać je do patelni łopatką i odkryłam, że jeśli weźmiemy małą drewnianą deskę, przykryjemy wędlinę dwoma papierowymi ręcznikami i dociśniemy do patelni deską, to ręcznikiem odciągniemy trochę tłuszczu, a do patelni powstaną na wędlinie bąbelki takie, jak na czipsach ziemniaczanych :)
OdpowiedzUsuńTylko skąd taką mała deskę wziąć hehe :)
OdpowiedzUsuńpolecam również włożyć do mikrofali ;)
OdpowiedzUsuńA można, można :) tylko na krótko, bo mikrofala ma niezłego kopa :)
OdpowiedzUsuńRobiłam z 3 rodzajów wędlin (tak mi smakowały pierwsze, że następnego dnia pobiegłam po zapas szyneczki ;) ) niestety znaczna część wyjadł mi mój niedukający facet :(
OdpowiedzUsuńrobiłam z krakowskiej suchej drobiowej z lidla (tak na marginesie-można ją wcinać? nie ma tabeli z wartościami na opakowaniu, a w składzie doczytałam się, że jest glukoza...)
z jakiegoś filecika z indyka (ze stoiska mięsnego) oraz z szynki z kurcząt (też ze stoiska). Te ostatnie były NAJLEPSZE, ale też sama szynka bardzo dobra i niestety stosunkowo droga :( (u mnie ta lepsza, bo są 2 niby takie same, ale jednak różnica w smaku ogromna, jest po 28zł/kg :/ ) Bardzo mocno je prażyłam by były mega chrupkie i każde były bardzo słone. Nie dodawałam absolutnie żadnych przypraw bo by mnie chyba skręciło. Aż nie mogę uwierzyć, że można takie coś wcinać do woli na diecie (bo można prawda? :D ) Ach... robiłam tez na 2 sposoby - w mikrofali ok5min, na patelni o wiele dłużej... Dziękuję za ten pomysł :) co prawda wcześniej zdarzało mi się tak prażyć szyneczkę do sałatki ale nie pomyślałam żeby to wcinac jak chipsy :)
Przyprawianie jest zależne, bo ja robię głównie z szynki z Lidla, która nie jest ani słona ani przyprawiona, dlatego trzeba ją dosmaczyć :)
OdpowiedzUsuńKrakowską z lidla możesz, pewnie każdą inną też, bo mam gdzieś zapisane wartości, dowiedzielismy się od producenta, że ma 5% tłuszczu i chyba 25białka?
Mikrofala zawsze robi szybciej, bo jest mocne oddziaływanie, ale większośc dysponuje tylko patelnia, ja choć mam mikrofalę, to używam 3-5 razy na rok?
Po pierwsze: pojadłam wczoraj wieczorem chipsy jak za starych, niezdrowych czasów;-)
OdpowiedzUsuńPo drugie: mega szybka przekąska, bez brudzenia;-)
Po trzecie: czym kroić aby chipsy były chudziutkie?
DZIĘKUJĘ!
Pzdr kitkowa
Kroiłam nożem, mam jeden super ostry i wąskim ostrzem, może też masz taki? Staraj się krojąc mieć wędlinkę na płaskim, jeśli będzie stabilnie to bedzie się łatwo kroić.
OdpowiedzUsuńEwentualnie możesz spróbować na tarce? od strony tych ostrzy co tną w plastry :)
chyba mam bardzo mocną mikrofale . bo po 1 minucie zrobily sie ciemne . :P
OdpowiedzUsuńHej a co myślisz o takich czipsach z bardziej tłuszczowej masy,czyli np. plastrami wieprzowiny na pizze?? Wczoraj smażyłam na patelni gotowe krążki i tak długo- po około 3-4 minuty z obu stron,że były mega chrupkie, tłuszcz wytopiony i wydawało mi się to świetnym rozwiązaniem, bo przypominały chipsy, stosunkowo nie drogie, a skurczyło się to razy kilka. Do tego ręcznik, jakoś odcisnąć z tłuszczu.
OdpowiedzUsuńUla