ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 18 listopada 2010

Chipsy Mięsne - Dieta Dukana

  • cienkie plastry wędliny drobiowej
  • przyprawy np: grillowa, chilli, sos sojowy (dodawać na koniec), czosnek, lub inne mieszanki przypraw typu mieszanka meksykańska
  1. Rozgrzać patelnię.
  2. Plastry wędliny posypać przyprawami i prażyć do mocnego zrumienienia z obu stron.
*Jeśli wędlina jest aromatyczna i słona, można zrezygnować z przypraw.
Można użyć chudej szynki wieprzowej.

28 komentarzy:

  1. Muszę tak spróbować. Robiłam podobnie i próbowałam zapiec w piekarniku to za 1 razem mi się spaliły a za drugim razem niedopiekły i zarazem były jakieś słonawe. A robiłam z polędwicy miodowej. Spróbuję następnym razem ją na patlnię dać.

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie myślałam o piekarniku.. hmm.. to za dużo czasu pewnie trwa i gaz/prąd się marnuje.. na patelni jest dość szybko :)

    OdpowiedzUsuń
  3. W piekarniku za pierwszym razem koło pół godziny piekłam - i spaliłam a nastepnym razem 15 minut. Też uznałam, że na nastepny raz patelnia bedzie ok - ale juz nie probowałam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. To spróbuj koniecznie :) może zmień wędlinkę jak co?
    Ja zawsze robię z szynki z kurczaka z lidla,jest najlepsza :D

    OdpowiedzUsuń
  5. ja robie z iekarnika, po prostu jak cos pieke to dorzucam blache z pokojona szynka, kontroluje sytuacje czy sie oby za bardzo spiekaja :) robilam juz z sopockie i z ogonowski i zawsze sa spoko :]

    OdpowiedzUsuń
  6. Nie każdy ma piekarnik :) Przepisy pomijające pieczenie dla wielu są bardzo ważne :D
    Nie zawsze ma się też miejsce w piekarniku :)
    Ale owszem, tak też można :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Z nieba mi spadłaś! Twoje przepisy są super, a Ty jesteś po prostu genialna:) dopiero zaczynam z nich korzystać i myślę że chyba już nigdy z nimi się nie rozstanę:) a te chipsy:) są po prostu mega!! Uwielbiam tego typu przekąski kiedy np oglądam film i teraz będą na dukanie nie muszę patrzeć z zazdrością na resztę domowników, którzy nie będąc na diecie wcinają zwykłe chipsy ziemniaczane, bo "moje" są o niebo lepsze!Dzięki!!
    EVI

    OdpowiedzUsuń
  8. EVI,
    również możesz zrobić warzywne chipsy :)
    Z pasternaku (znajdziesz na stronie)
    z buraków (już niedługo)
    i z innych jadalnych :D
    I z sera żółtego, który znajdziesz również tutaj :D

    OdpowiedzUsuń
  9. O rany, moje smakuja (Aldi, jakies indycze plasterki light) jak Lejsy szynkowe. Thanks!
    Kinga

    OdpowiedzUsuń
  10. No to dziękuj firmie szynkowej hehe :) ja lubię sobie robić je na wieczór jak jestem głodna a nie chce mi się nic robić :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Ja robię w mikrofali,3-4 minuty i są suchutkie i chrupiące,tylko bez przypraw bo za słone wtedy jak dla mnie;)
    Karolina

    OdpowiedzUsuń
  12. Zauważyłam, że jak robi się właśnie szynke lub kabanosy w mikro to wszystko bardziej słone jest.. ciekawe zjawisko.

    OdpowiedzUsuń
  13. witam
    a czy można to stosować w pierwszej fazie

    OdpowiedzUsuń
  14. Znaczy się jeść :) Ależ jak najbardziej :)
    Toć chuda wędlinka jest świetna przekąską w tej formie :)
    Tak jak chipsy serowe, też są świetne :)

    OdpowiedzUsuń
  15. To jest NAJLEPSZY BLOG JAKI ZNALAZŁAM :) zaczęłam Dukana 3 dni temu :) nie idzie mi za dobrze myślenie o tym co mogłabym stworzyć, by mieściło się to w normach- zasadach diety ponieważ po za domem spędzam mnóstwo czasu, dzisiaj spróbuję zrobić chlebek z mikrofali, myślę, że będzie świetny do chrupania między zajęciami na uczelni :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Smacznego :) ciesze się, że jesteś razem z nami :)

    OdpowiedzUsuń
  17. Często tutaj zaglądam i próbują różnych smakołyków u siebie w kuchni :)
    To prawda - nie każdy ma piekarnik :) Mam mikrofalówkę z funkcją grilla i też daje radę. Chipsy robiłam z kiełbaski z indyka (wyglądającej jak Krakowska) i były bardzo dobre. Trzeba je jednak zjeść od razu, bo im dłużej stoją tym bardziej "miękną" i z chrupiących stają się gumiaste :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  18. Co raz sie zeschło mechanicznie, zawsze mieknie ponownie :)
    W sumie wszystko "świeże" jest lepsze, choć niektóre jedzonka powinny poleżakować :)
    A z mikrofali owszem, sa chyba nawet lepsze, bo ona świetnie je nawet schrupia :)

    OdpowiedzUsuń
  19. Zrobiłam. Wyszły fajnie. Ponieważ nie mogłam się doczekać zaczęłam przyciskać je do patelni łopatką i odkryłam, że jeśli weźmiemy małą drewnianą deskę, przykryjemy wędlinę dwoma papierowymi ręcznikami i dociśniemy do patelni deską, to ręcznikiem odciągniemy trochę tłuszczu, a do patelni powstaną na wędlinie bąbelki takie, jak na czipsach ziemniaczanych :)

    OdpowiedzUsuń
  20. Tylko skąd taką mała deskę wziąć hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  21. polecam również włożyć do mikrofali ;)

    OdpowiedzUsuń
  22. A można, można :) tylko na krótko, bo mikrofala ma niezłego kopa :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Robiłam z 3 rodzajów wędlin (tak mi smakowały pierwsze, że następnego dnia pobiegłam po zapas szyneczki ;) ) niestety znaczna część wyjadł mi mój niedukający facet :(
    robiłam z krakowskiej suchej drobiowej z lidla (tak na marginesie-można ją wcinać? nie ma tabeli z wartościami na opakowaniu, a w składzie doczytałam się, że jest glukoza...)
    z jakiegoś filecika z indyka (ze stoiska mięsnego) oraz z szynki z kurcząt (też ze stoiska). Te ostatnie były NAJLEPSZE, ale też sama szynka bardzo dobra i niestety stosunkowo droga :( (u mnie ta lepsza, bo są 2 niby takie same, ale jednak różnica w smaku ogromna, jest po 28zł/kg :/ ) Bardzo mocno je prażyłam by były mega chrupkie i każde były bardzo słone. Nie dodawałam absolutnie żadnych przypraw bo by mnie chyba skręciło. Aż nie mogę uwierzyć, że można takie coś wcinać do woli na diecie (bo można prawda? :D ) Ach... robiłam tez na 2 sposoby - w mikrofali ok5min, na patelni o wiele dłużej... Dziękuję za ten pomysł :) co prawda wcześniej zdarzało mi się tak prażyć szyneczkę do sałatki ale nie pomyślałam żeby to wcinac jak chipsy :)

    OdpowiedzUsuń
  24. Przyprawianie jest zależne, bo ja robię głównie z szynki z Lidla, która nie jest ani słona ani przyprawiona, dlatego trzeba ją dosmaczyć :)
    Krakowską z lidla możesz, pewnie każdą inną też, bo mam gdzieś zapisane wartości, dowiedzielismy się od producenta, że ma 5% tłuszczu i chyba 25białka?
    Mikrofala zawsze robi szybciej, bo jest mocne oddziaływanie, ale większośc dysponuje tylko patelnia, ja choć mam mikrofalę, to używam 3-5 razy na rok?

    OdpowiedzUsuń
  25. Po pierwsze: pojadłam wczoraj wieczorem chipsy jak za starych, niezdrowych czasów;-)
    Po drugie: mega szybka przekąska, bez brudzenia;-)
    Po trzecie: czym kroić aby chipsy były chudziutkie?
    DZIĘKUJĘ!
    Pzdr kitkowa

    OdpowiedzUsuń
  26. Kroiłam nożem, mam jeden super ostry i wąskim ostrzem, może też masz taki? Staraj się krojąc mieć wędlinkę na płaskim, jeśli będzie stabilnie to bedzie się łatwo kroić.
    Ewentualnie możesz spróbować na tarce? od strony tych ostrzy co tną w plastry :)

    OdpowiedzUsuń
  27. chyba mam bardzo mocną mikrofale . bo po 1 minucie zrobily sie ciemne . :P

    OdpowiedzUsuń
  28. Hej a co myślisz o takich czipsach z bardziej tłuszczowej masy,czyli np. plastrami wieprzowiny na pizze?? Wczoraj smażyłam na patelni gotowe krążki i tak długo- po około 3-4 minuty z obu stron,że były mega chrupkie, tłuszcz wytopiony i wydawało mi się to świetnym rozwiązaniem, bo przypominały chipsy, stosunkowo nie drogie, a skurczyło się to razy kilka. Do tego ręcznik, jakoś odcisnąć z tłuszczu.
    Ula

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...