ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 15 lutego 2014

Ciasto Zimowe - Dieta Dukana

Pomarańcz, imbir, kardamon, kakao... bogactwo smaku i aromatu. Rozgrzewające i aromatyczne, w sam raz na zimową aurę.
  • KREM:
  • 7 łyżek serka emilki
  • 6 łyżek mleka w proszku
  • słodzik do smaku (użyłam słodziku w proszku)
  • 2 ziarna kardamonu (wyjąć ziarna z łupiny i rozgnieść łyżką)
  • ok. 1 łyżeczki imbiru
  • CIASTO:
  • 9 łyżek otrębów (6 owsianych i 3 pszennych)
  • 1 łyżka kakao
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżki serka emilki
  • słodzik do pieczenia (użyłam słodziku w płynie, na oko 2 łyżki?)
  • aromat pomarańczowy (użyłam olejowego, 1/3 buteleczki)
  • 4 jajka
  • 1 opakowanie puddingu waniliowego (klik)
  1. Składniki na krem wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki.
  2. Rozgrzac piekarnik do ok. 180*, okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (średnica 20-24cm).
  3. Wszystkie składniki prócz jajek i puddingu umieścić w misce. 
  4. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do reszty składników i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec ubijania dodać pudding i krótko, ale dokładnie zmiksować.
  5. Ubite białka wmieszać partiami do masy. Przelać całość do tortownicy. 
  6. Piec 35 minut. Po upieczeniu (ciasto opada) ostudzić lekko w formie następnie wyjąć i z papierem położyć na kratce. Ostudzone zdjąć z papieru i przeciąć nitką.
  7. Częścią kremu posmarować przecięte blaty ciasta, resztą posmarować wierzch.
  8. Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, by krem stężał.

6 komentarzy:

  1. można uzyć tylko otrębów pszennych?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Niestety nie. W diecie dukana jada się połączenie owsianych i pszennych, poza tym (i najważnieszje) otręby pszenne nie są chłonne jak owsiane i mają specyficzny smak.

      Usuń
  2. ANIU MASZ TAKIE DUŻE DOŚWIADCZENIE W TEJ DIECIE PORADZ PROSZĘ CO ZROBIĆ BO PRZTTYŁAM 5 KG OD CZASU JAK PRZESZŁAM NA IV ETAP,ROBIĘZGODNIE Z ZALECENIAMI A W KSIĄŻCE JAKOŚ NIE MOGĘ ZNALEŻC WŁAŚCIWEJ ODPOWIEDZI,POZDRAWIAM I CZEKAM NA ODPOWIEDŻ.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W którym momencie się to zadziało? stosowałaś dodatkowe dni czystoproteinowe? może to tylko woda? albo niestrawione jedzenie, które zalega.

      Usuń
  3. hej a co to serek emilki ??
    pozdrawiam
    ela

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Serek Emilki to termizowany, super gładki serek twarogowy, taki jak do serników (wiaderkowe). Gęsty, zbity, ale super gładki. Cena za 500g średnio 3,49-3,99zł.
      W zakładce produkty znajdziesz go na zdjęciu.
      Do kupienia w kauflandzie i netto.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...