Pomarańcz, imbir, kardamon, kakao... bogactwo smaku i aromatu. Rozgrzewające i aromatyczne, w sam raz na zimową aurę.
- KREM:
- 7 łyżek serka emilki
- 6 łyżek mleka w proszku
- słodzik do smaku (użyłam słodziku w proszku)
- 2 ziarna kardamonu (wyjąć ziarna z łupiny i rozgnieść łyżką)
- ok. 1 łyżeczki imbiru
- CIASTO:
- 9 łyżek otrębów (6 owsianych i 3 pszennych)
- 1 łyżka kakao
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 4 łyżki serka emilki
- słodzik do pieczenia (użyłam słodziku w płynie, na oko 2 łyżki?)
- aromat pomarańczowy (użyłam olejowego, 1/3 buteleczki)
- 4 jajka
- 1 opakowanie puddingu waniliowego (klik)
- Składniki na krem wymieszać dokładnie, odstawić do lodówki.
- Rozgrzac piekarnik do ok. 180*, okrągłą tortownicę wyłożyć papierem do pieczenia (średnica 20-24cm).
- Wszystkie składniki prócz jajek i puddingu umieścić w misce.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka dodać do reszty składników i wymieszać. Białka ubić ze szczyptą soli, na koniec ubijania dodać pudding i krótko, ale dokładnie zmiksować.
- Ubite białka wmieszać partiami do masy. Przelać całość do tortownicy.
- Piec 35 minut. Po upieczeniu (ciasto opada) ostudzić lekko w formie następnie wyjąć i z papierem położyć na kratce. Ostudzone zdjąć z papieru i przeciąć nitką.
- Częścią kremu posmarować przecięte blaty ciasta, resztą posmarować wierzch.
- Odstawić ciasto do lodówki na kilka godzin, by krem stężał.
można uzyć tylko otrębów pszennych?
OdpowiedzUsuńNiestety nie. W diecie dukana jada się połączenie owsianych i pszennych, poza tym (i najważnieszje) otręby pszenne nie są chłonne jak owsiane i mają specyficzny smak.
UsuńANIU MASZ TAKIE DUŻE DOŚWIADCZENIE W TEJ DIECIE PORADZ PROSZĘ CO ZROBIĆ BO PRZTTYŁAM 5 KG OD CZASU JAK PRZESZŁAM NA IV ETAP,ROBIĘZGODNIE Z ZALECENIAMI A W KSIĄŻCE JAKOŚ NIE MOGĘ ZNALEŻC WŁAŚCIWEJ ODPOWIEDZI,POZDRAWIAM I CZEKAM NA ODPOWIEDŻ.
OdpowiedzUsuńW którym momencie się to zadziało? stosowałaś dodatkowe dni czystoproteinowe? może to tylko woda? albo niestrawione jedzenie, które zalega.
Usuńhej a co to serek emilki ??
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
ela
Serek Emilki to termizowany, super gładki serek twarogowy, taki jak do serników (wiaderkowe). Gęsty, zbity, ale super gładki. Cena za 500g średnio 3,49-3,99zł.
UsuńW zakładce produkty znajdziesz go na zdjęciu.
Do kupienia w kauflandzie i netto.