ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 19 lutego 2014

Custard Cytrusowy - Dieta Dukana

Delikatny, kremowy, lekki w smaku i konsystencji. Przygotowanie proste i szybkie. Polecam schłodzony, ale lekko ciepły jest tak samo pyszny. Przypomina crem brulee bez skorupki.
Składniki na 2 nieduże, podłużne foremki.
  1. Piekarnik rozgrzać do 150*
  2. Mleko mocno zagrzać, ale nie gotować. Zdjąć z kuchenki i posłodzić.
  3. Żółtka z jajkiem lekko rozmieszać, dodać aromaty. 
  4. Lekko mieszając, wlewać do jajek cienką strużką mleko. Przecedzić całość przez gęste sitko.
  5. Rozlać masę do podłużnych, niewysokich foremek do zapiekania (wysokość ok. 3-4cm)
  6. Piec ok. 25 minut (u mnie 22 minuty). 
  7. Custard powinien być lekko ścięty, galaretowaty. Po 20 minutach sprawdzić nożem, jeśli nóż będzie suchy lub trochę oblepiony masą, a wierzch będzie ładnie ścięty i delikatnie rumiany, można wyjąć z pieca (ważne jest by nie przepiec custard'u).

2 komentarze:

  1. czy to ma być mleko odtłuszczone instant?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. W przepisie napisane jest 250ml :) czyli płynne, zwykłe mleko :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...