Składniki na 2 nieduże, podłużne foremki.
- 250ml mleka
- 2,5 łyżki ksylitolu
- 2 żółtka + 1 jajko
- aromat cytrynowy (klik) i pomarańczowy (klik)
- aromat waniliowy (klik) i śmietankowy (klik)
- Piekarnik rozgrzać do 150*
- Mleko mocno zagrzać, ale nie gotować. Zdjąć z kuchenki i posłodzić.
- Żółtka z jajkiem lekko rozmieszać, dodać aromaty.
- Lekko mieszając, wlewać do jajek cienką strużką mleko. Przecedzić całość przez gęste sitko.
- Rozlać masę do podłużnych, niewysokich foremek do zapiekania (wysokość ok. 3-4cm)
- Piec ok. 25 minut (u mnie 22 minuty).
- Custard powinien być lekko ścięty, galaretowaty. Po 20 minutach sprawdzić nożem, jeśli nóż będzie suchy lub trochę oblepiony masą, a wierzch będzie ładnie ścięty i delikatnie rumiany, można wyjąć z pieca (ważne jest by nie przepiec custard'u).
czy to ma być mleko odtłuszczone instant?
OdpowiedzUsuńW przepisie napisane jest 250ml :) czyli płynne, zwykłe mleko :)
Usuń