Słodka pokusa :) Ostudzona smakuje najlepiej.
- 1 pełna szklanka mleka 3,2%
- 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
- 1 czubata łyżeczka kakao
- aromat czekoladowy (klik)
- ksylitol lub inny słodzik w proszku do smaku
- 3/4 mleka przelać do małego garnka. Postawić na małym gazie, zagotować.
- Skrobię i kakao rozmieszać dokładnie w pozostałym mleku. Wlać do gotującego mleka mieszając trzepaczką. Zagotować dwa razy ciągle mieszając, aż lekko zgęstnieje.
- Do gotowej czekolady dodać aromat i mocno posłodzić. Rozpuszczając słodzik mieszać, aż lekko ostygnie i zgęstnieje.
- Podawać bez dodatków lub z cynamonem, kardamonem lub odrobiną ubitego mleka (klik).
mozna dodac skrobie ziemniaczana lub pudding z lidla bez cukru? bo nic innego w domu nie mam?
OdpowiedzUsuńZastanawiałam się nad ziemniaczaną, ale różni się ona od kukurydzianej innym "wiązaniem" masy - bardziej żeluje i zagęszcza. Możesz spokojnie dodać puddingu czekoladowego (obejdzie się wtedy bez aromatu).
UsuńJeśli dodasz skrobi ziemniaczanej daj znać koniecznie!
pozdrawiam
mleko 3,2% na dukanie ? - odpada, potem są zastoje wagowe.
OdpowiedzUsuń??? Na dukanie mleko to mleko. Zastoje są naturalnym elementem diety, o których dukan uprzedza. Zastoje nienaturalne to od nadmiaru soli, nabiału lub niejedzenia.
UsuńNiech zrobi sobie z wodą - smacznego! :)
Usuńspróbuj tą czekolade zamrozić na kamień rozbić nożem na mniejsze kawałki i zblendować ze szklanką mleka. wychodzi shake czekoladowy z mCdonalda! jak dla mnie to w smaku identyczny :)
OdpowiedzUsuńCiekawe, choć nie wiem jak smakuje oryginał, to warto spróbować :)
UsuńNie mam aromatu czekoladowego , mogę dodac jakiś w płynie inny smakowo? np. waniliowy?:D czekolada do picia waniliowa :D
OdpowiedzUsuńJasne :) kakao jest super, ale aromat czekoladowy nadaje mu konkretnego smaku. Spróbuj, zobaczysz czy ci smakuje :)
UsuńJutro zapewne wypróbuję! Jeju masz tyle przepisów - pysznych przepisów że nie wiem już co mam robić , wszystkiego by się chciało spróbować :)
Usuń