ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 15 lutego 2014

Zupa Grzybowa z Jajkiem - Dieta Dukana

Niesamowicie kremowa! Pachnie zabójczo i tak samo smakuje!
  • 2 czubate łyżki suszonych grzybów (duże kawałki połamać na mniejsze)
  • 700ml wody
  • 2 liście laurowe
  • 3 kulki ziela angielskiego
  • 1 mała marchew
  • gruby plaster korzenia selera
  • 1-2 plastry wędliny o wędzonym smaku
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam Zott naturalna rozkosz)
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej
  • majeranek ok. 2 łyżeczek
  • pieprz czarny ok. 1 łyżeczki lub więcej
  • mała szczypta lubczyku
  • duża szczypta suszonej natki pietruszki
  • ok. 1,5 płaskiej łyżeczki soli
  • 2 surowe jajka
  1. Grzyby włożyć do garnka i zalać wodą, odstawić na 30 minut. Włączyć gaz, dodać liście i ziele. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum, gotować 20 minut.
  2. Marchew pokroić w niedużą kostkę (u mnie prostokąty), seler pokroić w malutką kostkę. Wędlinę pokroić drobno. Całość dodać do grzybów i gotować dodatkowe 10 minut.
  3. Jogurt zmieszać dokładnie ze skrobią i przyprawami. Pod koniec gotowania zahartować z chochlą zupy. Przelać całość do garnka i zagotować. Mieszać, aż zgęstnieje.
  4. Posolić do smaku, ewentualnie doprawić (zupa musi być pieprzna i wyraźna w smaku).
  5. Wbić jajka do gotującej zupy. Gdy zupa będzie znów wrzeć, wyłączyć gaz i nakryć pokrywą. Odczekać ok. 10-15 minut.

2 komentarze:

  1. A gdzie ta skrobia kukurydziana?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Nie rozumiem? W składnikach jest pod jogurtem (zawsze staram się podawać składniki według kolejności użycia), a w opisie wykonania jest w punkcie 3. - jogurt zmieszać ze skrobią.
      Chyba, że pytasz o coś innego? :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...