Niesamowicie kremowa! Pachnie zabójczo i tak samo smakuje!
- 2 czubate łyżki suszonych grzybów (duże kawałki połamać na mniejsze)
- 700ml wody
- 2 liście laurowe
- 3 kulki ziela angielskiego
- 1 mała marchew
- gruby plaster korzenia selera
- 1-2 plastry wędliny o wędzonym smaku
- 3 łyżki jogurtu naturalnego (użyłam Zott naturalna rozkosz)
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- majeranek ok. 2 łyżeczek
- pieprz czarny ok. 1 łyżeczki lub więcej
- mała szczypta lubczyku
- duża szczypta suszonej natki pietruszki
- ok. 1,5 płaskiej łyżeczki soli
- 2 surowe jajka
- Grzyby włożyć do garnka i zalać wodą, odstawić na 30 minut. Włączyć gaz, dodać liście i ziele. Po zagotowaniu zmniejszyć gaz do minimum, gotować 20 minut.
- Marchew pokroić w niedużą kostkę (u mnie prostokąty), seler pokroić w malutką kostkę. Wędlinę pokroić drobno. Całość dodać do grzybów i gotować dodatkowe 10 minut.
- Jogurt zmieszać dokładnie ze skrobią i przyprawami. Pod koniec gotowania zahartować z chochlą zupy. Przelać całość do garnka i zagotować. Mieszać, aż zgęstnieje.
- Posolić do smaku, ewentualnie doprawić (zupa musi być pieprzna i wyraźna w smaku).
- Wbić jajka do gotującej zupy. Gdy zupa będzie znów wrzeć, wyłączyć gaz i nakryć pokrywą. Odczekać ok. 10-15 minut.
A gdzie ta skrobia kukurydziana?
OdpowiedzUsuńNie rozumiem? W składnikach jest pod jogurtem (zawsze staram się podawać składniki według kolejności użycia), a w opisie wykonania jest w punkcie 3. - jogurt zmieszać ze skrobią.
UsuńChyba, że pytasz o coś innego? :)