Zupa ostra, smaczna i prosta. Klasyka przypraw sól i pieprz + sos sojowy. Rosołek świetnie smakuje w towarzystwie placuszków z pietruszki (klik), można pokusić się o dodatek w postaci gotowanego jajka.
- 500g mielonego mięsa (użyłam mięsa z indyka)
- 0,5 łyżeczki soli
- pieprz czarny
- 1 lit wody
- 0,5 łyżeczki soli
- 2 liście laurowe
- 4 duże kulki ziela angielskiego
- 1-2 nieduże marchewki
- kawałek selera
- pół świeżej papryki pepperoni (mniej, jeśli nie lubisz mocnej ostrości)
- 2 łyżki sosu sojowego
- Mięso doprawić solą i pieprzem. Wilgotnymi rękoma formować pulpety wielkości orzecha włoskiego.
- Zagotować wodę z solą, liściem i zielem. Pulpety wkładać na wrzątek, gotować 30 minut na małym ogniu.
- Marchew i seler obrać, zetrzeć na tarce (duże oczka). Paprykę pepperoni pokroić w krążki. Składniki dodać do pulpetów w połowie gotowania.
- Gotową zupę doprawić sosem sojowym.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)