Placuszki w smaku słodkie. Najlepsze na ciepło, ale zimne też są smaczne. Polecam do mięs, zup, sosów, surówek.
- 300g korzenia pietruszki
- 2 jajka
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- sól, pieprz czarny
- Pietruszkę umyć, obrać. Zetrzeć połowę na dużych oczkach, resztę na bocznej ściance na wiórki. Przełożyć całość do miski.
- Do pietruszki wbić jajka, wymieszać dokładnie. Dodać skrobię, wymieszać. Tuż przed smażeniem dodać sól i pieprz.
- Patelnię natłuścić i rozgrzać. Z masy formować małe, płaskie (0,5 cm) placuszki, smażyć kilka minut z obu stron na lekko brązowy kolor. Przed każdą nową porcją natłuszczać patelnię.
- Podawać jak w opisie.
Oooo jutro wypróbuję na pewno ! :)
OdpowiedzUsuńKocie 0,5 cm czy 5cm???
OdpowiedzUsuń0,5cm w porywach do 1cm :) Cienkie lepiej się smażą i jest ich więcej, mogą być lekko grubsze.
UsuńOooo...fajnie wygląda! Ciekawe czy z selera by wyszły, bo zimą pietruszka jakaś mało jędrna jest i cienka chyba? To się może źle ścierać.
OdpowiedzUsuńSeler grzecznie czeka w kolejce na plackowanie :) Moja pietruszka kupiona w Netto była super świeża i wybrałam największą.
UsuńA z marchewką?
OdpowiedzUsuńBędzie pasować idealnie, bo jest równie słodka :)
Usuńpychota!
OdpowiedzUsuńznalazłam twoją strone przypadkiem i już myślałam że sie nie udzielasz na niej i troche sie podłamałam alewidze że dalej prowadzisz i dodajesz co nie co :) to świetnie bo żeby nie ta strona to pewnie kolejny raz zawaliłabym diete :(
OdpowiedzUsuńMari♥
Mari,
Usuńnawet gdybym nie prowadziła już to jest tyle przepisów, że wystarczyłoby na prawie dwa lata codziennego wykorzystania mojego przepisu :)
Przerwy potrzebuje każdy, czasem też mam zawiechę i nie wiem co zrobić :)
nadawałyby sie na kolacje, czy moze trochę za ciężkie? :)
OdpowiedzUsuńPS: super blog <3
Są super lekkie :)
Usuń