Niesamowicie proste i szybkie danie np. na smaczną i miłą kolację dla dwojga :P
- 2 średniej grubości plastry krakowskiej suchej drobiowej
- 3 jajka
- 0,5 szklanki gęstego jogurtu (użyłam jogurtu Tola z biedronki)
- sól i pieprz czarny
- suszona natka pietruszki
- jako dodatek: bułka z patelni (klik) (w fazie uderzeniowej musi być inne pieczywo, bez skrobi)
- Dwie formy do mini tart natłuścić.
- Piekarnik (mój mini) rozgrzać do 180*.
- Krakowską pokroić w drobniutką kosteczkę i zrumienić na patelni.
- Jogurt dokładnie roztrzepać widelcem z JEDNYM jajkiem.
- Dodać sól i pieprz.
- Do foremek wbić po jednym jajku.
- Trzymając łyżką żółtko (na środku formy) zalać dookoła masą.
- Posypać natką.
- Piec 15-20 minut. Tyle, co wierzch się zetnie.
- W międzyczasie upiec na patelni bułkę, rumieniąc ją na koniec bez pokrywy, by była lekko chrupiąca.
- Podawać quiche, gdy lekko ostygnie.
- Można polać odrobinką ketchupu :)
wszystko ładnie wygląda i zapewne smakuje ale.... żeby o tej nieludzkiej porze umieszczać przepis? :-))))) pozdrawiam serdecznie- już wiem co jutro będzie na śniadanie
OdpowiedzUsuńAaaaa, bo ja czasem bardzo wcześnie wstaję :) więc nie mam co robić hehe :)
OdpowiedzUsuńOd zawsze musiałam wstawać wcześnie na busa czasem 4 lub 5 rano.
Więc takie przyzwyczajenie, ale zazwyczaj wstaję jakoś 6-7 jak nigdzie nie jadę a jak jadę to 5:45 :)
o rany , ja do pracy wstaję o 6rano i tak to dla mnie nieludzka pora ale w weekend do o 10-11:-) Zabieram się do robienie quiche:-) pozdrawiam
OdpowiedzUsuńJa zawsze wcześnie wstawałam :) nie umiem spać długo, aczkolwiek zdarzają się wyjątki :)
OdpowiedzUsuńSmacznego, choć pewnie już zjedzone :)
http://allegro.pl/maxwell-williams-forma-zapiekania-tarty-ciasta-13-i2557569588.html
OdpowiedzUsuńczy używałaś takiej foremki??
Tak, tylko moje mają górną średnicę 11,5 a dno ma 10,5cm i tańsze, bo kupiłam w Leclerc :)
OdpowiedzUsuńAle wyglądają identycznie :)
to danie jest pyszne, proste w przygotowaniu. ideał. i wreszcie sie zmobilizowałam do zrobienia buły z patelni. połaczenie genialne.
OdpowiedzUsuńasia-sia-sia
Musi być pyszne :) inaczej by go tu nie było :)
OdpowiedzUsuńW dodatku ładnie wygląda i jest tak szybkie i proste, że tylko robić i jeść :)
Nawet myślałam, by zrobić w dużej formie, ale nie metalowej, bo metalowa może popsuć smak, ale np w żaroodpornej pokrywie od naczynia? lub w silikonowej tarcie :)
Choć w minitartach wygląda uroczo :)
spróbuje zrobić :)
OdpowiedzUsuńZrobione?
Usuń