ZNAJDŹ PRZEPIS

sobota, 25 sierpnia 2012

Quiche z Jajkiem - Dukan

Niesamowicie proste i szybkie danie np. na smaczną i miłą kolację dla dwojga :P
  •  2 średniej grubości plastry krakowskiej suchej drobiowej
  • 3 jajka
  • 0,5 szklanki gęstego jogurtu (użyłam jogurtu Tola z biedronki)
  • sól i pieprz czarny
  • suszona natka pietruszki
  • jako dodatek: bułka z patelni (klik) (w fazie uderzeniowej musi być inne pieczywo, bez skrobi) 
  1. Dwie formy do mini tart natłuścić. 
  2. Piekarnik (mój mini) rozgrzać do 180*.
  3. Krakowską pokroić w drobniutką kosteczkę i zrumienić na patelni.
  4. Jogurt dokładnie roztrzepać widelcem z JEDNYM jajkiem.
  5. Dodać sól i pieprz.
  6. Do foremek wbić po jednym jajku.
  7. Trzymając łyżką żółtko (na środku formy) zalać dookoła masą.
  8. Posypać natką.
  9. Piec 15-20 minut. Tyle, co wierzch się zetnie.
  10. W międzyczasie upiec na patelni bułkę, rumieniąc ją na koniec bez pokrywy, by była lekko chrupiąca.
  11. Podawać quiche, gdy lekko ostygnie.
  12. Można polać odrobinką ketchupu :)

    10 komentarzy:

    1. wszystko ładnie wygląda i zapewne smakuje ale.... żeby o tej nieludzkiej porze umieszczać przepis? :-))))) pozdrawiam serdecznie- już wiem co jutro będzie na śniadanie

      OdpowiedzUsuń
    2. Aaaaa, bo ja czasem bardzo wcześnie wstaję :) więc nie mam co robić hehe :)
      Od zawsze musiałam wstawać wcześnie na busa czasem 4 lub 5 rano.
      Więc takie przyzwyczajenie, ale zazwyczaj wstaję jakoś 6-7 jak nigdzie nie jadę a jak jadę to 5:45 :)

      OdpowiedzUsuń
    3. o rany , ja do pracy wstaję o 6rano i tak to dla mnie nieludzka pora ale w weekend do o 10-11:-) Zabieram się do robienie quiche:-) pozdrawiam

      OdpowiedzUsuń
    4. Ja zawsze wcześnie wstawałam :) nie umiem spać długo, aczkolwiek zdarzają się wyjątki :)
      Smacznego, choć pewnie już zjedzone :)

      OdpowiedzUsuń
    5. http://allegro.pl/maxwell-williams-forma-zapiekania-tarty-ciasta-13-i2557569588.html

      czy używałaś takiej foremki??

      OdpowiedzUsuń
    6. Tak, tylko moje mają górną średnicę 11,5 a dno ma 10,5cm i tańsze, bo kupiłam w Leclerc :)
      Ale wyglądają identycznie :)

      OdpowiedzUsuń
    7. to danie jest pyszne, proste w przygotowaniu. ideał. i wreszcie sie zmobilizowałam do zrobienia buły z patelni. połaczenie genialne.
      asia-sia-sia

      OdpowiedzUsuń
    8. Musi być pyszne :) inaczej by go tu nie było :)
      W dodatku ładnie wygląda i jest tak szybkie i proste, że tylko robić i jeść :)
      Nawet myślałam, by zrobić w dużej formie, ale nie metalowej, bo metalowa może popsuć smak, ale np w żaroodpornej pokrywie od naczynia? lub w silikonowej tarcie :)
      Choć w minitartach wygląda uroczo :)

      OdpowiedzUsuń
    9. spróbuje zrobić :)

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...