- 1-2 filety ryby morskiej (u mnie mintaj mrożony)
- sok z połowy małej cytryny
- 1 kostka warzywna
- pieprz czarny
- czosnek granulowany
Kostkę i przyprawy utrzeć z sokiem z cytryny, natrzeć tym rybę i marynować przez minimum 15 minut.
Patelnię przetrzeć oliwą, rozgrzać na średnim gazie.
Położyć filety, nakryć pokrywą i dusić aż puści wodę, potem zdjąć pokrywę i odparowywać lekko, aż sos zgęstnieje.
Jeśli mamy świeży filet, może on być za suchy, dlatego można podlać 2-3 łyżkami wody :)
hej. mam pytanie. bo jak uzywam slodzika takiego np z netto lub tesco, 1200sztuk za ok 4zł. to jak dodaje do ciasta lub do bezy to ten slodzik strasznie gorzknieje i jedzenie jest do wywalenia bo nikt mi tego nie chce - nikt mi nie uwierzy ze tam jest cukier ;D - i mi samej tez nie smakuje. cos nie tak robie? czy moze trzeba inny slodzik do piczenia? slyszalam tez ze są jakies slodziki co wygladają jak pudrowe cukierki i podobnie smakują, ale nie wiem nic na ten temat. a ja aukrat kocham slodycze, i potrzebuje tego cholernego slodzika jak bostwo ;D haha..bo inaczej rzucam sie na czekolade. i kilogramy wracaja. pomocy!!! anioool33@gnail.com
OdpowiedzUsuńZ Netto słodzik jest dobry do pieczenia, bo sama go używam :)
OdpowiedzUsuńZ Tesco nie znam.. Jaki ma skład?
Nie używa się słodzików z apsartamem, bo aspartam gorzknieje i jest trujący powyżej 27*C
Słodzik powinien mieć coś jak cyklamian.. i sacharynian sodu (jakoś tak w nazwie) i może mieć laktozę, ale ZERO aspartamu itp
Rozgniatasz słodzik przed dodaniem?
Ile dodajesz słodziku? bo do bezów to na 3 białka max 3 słodziki ja daję, inaczej jest go za dużo.
może też dajesz za dużo słodziku, stąd gorycz.
ja zawsze rozpuszczam slodzik w cieplej wodzie, nigdy nie rogniatam. a sklad tescowego jest taki sam jak netto.
OdpowiedzUsuńanioool33@gmail.,com
Rozpuszczasz? ciekawe.. ja rozgniatam :)
OdpowiedzUsuńTo zostaje to, że dajesz za dużo :) nie napisałaś mi ile dałaś do tych bezów i innych rzeczy.