Piankowy brokuł, delikatny łosoś, 4 proste składniki w idealnej kompozycji.
Danie jest tak kremowe i lekkie, że powinno się jeść je łyżeczką :)
Idealne na szybki obiad, mnie zajęło kilkanaście minut, tyle co lekko podgotować brokuł i zmiksować wszystko :)
- 250g różyczek brokuła
- kostka rosołowa/warzywna
- wędzone brzuszki z łososia (np. 4 wąskie lub 1,5-2 szerokich)
- pół małej cytryny
- pieprz czarny
W międzyczasie oddzielić z brzuszków mięso od skóry (można użyć innego rodzaju łososia jeśli lubimy), cytrynę obrać ze skóry, wyjąć pestki.
Zmiksować blenderem cytrynę i łososia na gładko. Odłożyć na bok.
Podgotowane brokuły również zmiksować blenderem z 1 łyżką wody, w której się gotowały.
Ułożyć na tależu puree i krem wg gustu obok siebie lub piętrowo :)
Ja łososia przełożyłam do miseczki i w pojemniku, w którym miksowałam go zmiksowałam brokuły, tak by nie myć 2 razy pojemnika :)
OMG ,zrob to i dla mnie !!! :D
OdpowiedzUsuńten brokułowy krem jest super!
OdpowiedzUsuńZrobiłabym :) gdybyś mieszkała niedaleko :)
OdpowiedzUsuńAsieja,
krem jest rzeczywiście świetny, baardzo delikatny :)