ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 30 maja 2011

Rolada cynamonowa - Dukan

Potrzebowałam ciasta, którym się najem a nie tylko je zjem :) Więc powstał pomysł ciasta roladowego. Czym różni się od zwykłej rolady prócz wyglądu? Konsystencją.. jest bardziej twardsze, zbite a nie puchate :)
  •  Ciasto
  • 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
  • słodzik (dałam 12 tabl. rozkruszonych)
  • 1 czubata łyżka cynamonu
  • 2 jajka
  • 250g twarożku wiaderkowego lub Emilki
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 2 łyżki mleka w proszku
  • 1 płaska łyżka kakao
Piekarnik rozgrzać do 170*, blachę (największą, tą od kompletu od piekarnika) wyłożyć papierem do pieczenia.
Białka ubić, dodać do wszystkich zmiksowanych składników i zmiksować wszystko kilka sekund. Piec 20 minut.
  • Krem
  • 300ml mleka
  • 2 łyżki budyniu waniliowego
  • słodzik (dałam 12 tabletek)
  • 250g twarożku wiaderkowego lub Emilki
  • opcjonalnie żelatyna (ja nie dałam, bo chciałam mieć luźny krem, NIE wypływał)
Zrobić budyń, ostygnięty zmiksować z twarożkiem. 


Ciasto po upieczeniu posmarować kremem, zawinąć roladę, posypać cynamonem lekko, odstawić do lodówki.

38 komentarzy:

  1. Ciasto pyszne gdyby nie to , że mi całe popękało nie wiem dlaczego . Proszę o informację jak zwijałaś roladę czy na ciepło czy na zimno czy w wilgotną ścierkę. Napisz czy krem nakładałaś goracy i czy na ciepłą rolade.
    Dziękuję!

    OdpowiedzUsuń
  2. Po wyjęciu ciasta z piekarnika położyłam je na ściereczkę papierem do góry, gdy ostygło posmarowałam zimnym kremem, odstawiłam na kilka chwil aby krem zwilżył ciasto i zaczęłam zwijać upychając krem pod zwijany bok :) pomagałam sobie lekko ściereczką na której leżało :)
    A ty jak robiłaś? może miałaś za bardzo spieczone ciacho? wtedy najlepiej posmarować je wodą, gdy jest za sztywne i odczekać aż zmięknie :) Normalnie mokrą ręką smarować :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Dziękuję za odpowiedź dziś znowu będę piekła, bo ciasto jest przepyszne .Ja natomiast zawijałam gorące ciasto tylko wydaje mi się , że zbytnio się nie wypiekło, bo nie umiałam oderwać je od papieru.

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja zdejmuję papier z ciasta a nie ciasto z papieru :)tzn, odwracam papierem do góry, i wtedy jak ostygnie z jednego rogu ściągam papier.. Może miałaś za gorące? teraz zaczekaj aż ostygnie :) Albo piekarnik za słabo ci grzeje od dołu?

    OdpowiedzUsuń
  5. Oczywiście jako maniakalny wielbiciel cynamonu od razu wypróbowałam przepis - i choć zrobiłam krem w wersji uproszczonej tzn. bez budyniu - sam serek z aromatami - jestem zachwycona efektem końcowym - smak i konsystencja ciasta rozkłada na łopatki, myślałam że mnie już nie zaskoczy na dukanie wiele, ale na Ciebie zawsze mogę liczyć:) Następnym razem zrobię kremik budyniowy, myślę że rolada na tym jeszcze zyska mmmm:)

    OdpowiedzUsuń
  6. Właściwie mój był rzadki kremik, bo taki właśnie chciałam, żeby się ładnie rozpływał w czasie jedzenia, bo chciałam mocne ciasto i delikatny kremik :)
    Ciesze się, że smakowało :)
    Ja cynamonowi dopiero po 2 latach wybaczyłam, bo miałam z nim zatargi małe kiedyś :)
    A teraz sobie jem :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Robiłam kapustę z warzywami: ziemniaki, pomidory i takie tam po indyjsku z książki przepis, i dodałam cynamonu zgodnie z przepisem, ale tyle go dałam, że pokryłam nim jak głupia dosłownie warstwą całą kapustę, i okazało się to wszystko później niejadalne, a trzeba było dać szczypt kilka :)
    A mnie się "przesypało"
    Od tamtej pory uraz aż do dukana miałam :)
    Mógł nie wyskakiwać ze słoiczka, to było by wszystko oki :)

    OdpowiedzUsuń
  8. hihi :D no to faktycznie można się zrazić, dobrze, że Ci przeszło, co cynamon jest fenomenalną przyprawą:)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wiem :) choć wolę kardamon i imbir jeśli mam wybierać :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Szukam po sklepach i marketach kardamonu mielonego od 2 miesięcy i dooopa blada, w końcu chyba zamówię na allegro:) ale cynamon u mnie rządzi i tak:)

    OdpowiedzUsuń
  11. To może poszukaj całego w ziarnach :) U mnie prędzej cały znajdę niż mielony, zresztą jeśli nie jestem zmuszona i mnie stać to kupuję całe przyprawy, nie mielone, i wtedy są najlepsze :)
    Pamiętam jak się cieszyłam na gałkę muszkatołową, takie słodkie kuleczki się trze na koniec i są bardzo aromatyczne i smakowe, świeżo tarte :)
    Albo pieprz czarny świeżo mielony jest taki istnie diablo :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Właśnie nawet w ziarnach kiepsko, ale wiem o czym mówisz, gałkę mam w kulkach właśnie a imbiru suszone kłącza gotowe do tarcia. A świeżo mielony pieprz - obowiązkowo:)

    OdpowiedzUsuń
  13. Super :)
    Muszę już iść, bo mnie Krzysiek goni :)
    papap :) Dobranoc :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Upiekłam wczoraj Twoją roladę i muszę przyznać, że jest pyszna. Zrobiłam wersję z budyniem i bardzo mi taki kremik pasuje :) Następne w kolejce do wypróbowania- monte :)

    Pozdrawiam
    Karola

    OdpowiedzUsuń
  15. To świetnie, że z budyniem ci pasuje :) ja wolałam oszczędzic skrobie i wzbogacic białko :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Właśnie się lodówkuje:)

    Zamiast cynamonu dałam aromat orzechowy a budyń poszedł malinowy. Tylko z tym kremem miałam problem, wyszło mi go jakoś mega za dużo - chyba tylko połowę zużyłam;p Rolada dała się zwinąć, ale jakoś nie tak ładnie jak Ty masz. Może po jakimś czasie trochę opadnie jak zmięknie od kremu:)

    Mam nadzieję, że będzie dobre:)

    OdpowiedzUsuń
  17. A posmarowałaś wierzch?
    ciekawe jak będzie ci smakować orzech i malina :)
    Swoją potrzymałam trochę z kremem przed zawinięciem by zmiękła :)

    OdpowiedzUsuń
  18. nie rozumiem do konca pytania czy posmarowałam wierzch... w sumie to posmarowałam spód. Bo jak upiekło się ciasto to wywaliłam je na ściereczkę i to co było przy papierze teraz było na górze. Uznałam, że góra ciasta jest ładniejsza więc ją zostawię.

    Ale teraz po 2 godzinach w lodówce już pięknie wygląda - prawie jak na Twoim fotkach - ot ma inne kolory. I jest bardzo smaczne:)

    OdpowiedzUsuń
  19. Wierzch ciasta Kasiu :)
    Tak jak na fotce, po zawinięciu rolady smaruję jeszcze całość i obsypałam cynamonem i kakao :)

    OdpowiedzUsuń
  20. aaaa:) nie nie smarowałam:) wolałam zostawić bez żeby mi się aż za bardzo do paluchow nie kleiło. Ale nawet jakbym posmarowała to i tak by mi go zostało, że hej;p

    OdpowiedzUsuń
  21. Dużo, dużo:) Aż się wylewało:) Chyba po prostu za dużo zrobiłam:)

    OdpowiedzUsuń
  22. Jednym słowem bajka...pyszne i syte, mile mnie zaskoczylo :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Zaskoczyło? więc były jakieś podejrzenia heheh :)

    OdpowiedzUsuń
  24. wiedzialam, ze bedzie b.dobre,bo jak do tej pory wszystko co robilam wg Twoich przepisow mi smakowalo, zaskoczylo mnie to, ze tak bardzo sie nim najadlam :-) mniamnuśne

    OdpowiedzUsuń
  25. To super :) bo wiesz, taki był własnie zamiar tego ciacha - najeść się a nie tylko powspominać :D

    OdpowiedzUsuń
  26. Robię już kolejny przysmak wg Twoich przepisów i kolejny raz wszystko się udało! Wcześniej z większości ciast powstawał mi zakalec bądź w ogóle mi ciasta nie rosły. Ciasto bardzo dobre, a krem w ogóle mistrzostwo. Smak cynamonu w cieście co prawda średnio mi podchodzi, następnym razem chyba spróbuje bez cynamonu a z kakao(co prawda będzie bardziej tuczące). I co też ważne- rzeczywiście ciastem można się najeść, co pierwszy raz zdarza mi się na dukanie (upiekłam kilka ciast). Polecam przepis innym dukającym.

    OdpowiedzUsuń
  27. Wspaniale :) Nie każdy lubi cynamon :) ja przez 2 lata miałam uraz do cynamonu, bo kiedyś przesypało mi się do potrawy i było to okropne :)
    Ale teraz znów lubię, ale daję po troszeczku :)
    Kakao w małych ilościach nie jest "tuczące" :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Zrobiłam roladę tylko , chciałam lekką :) Więc zamiast tego przepisu na ciasto upiekłam duży biszkopt i przełożyłam tym kremem, :)
    Posypałam mlekiem w proszku i kawą( wzorek ^^)
    ale jeszcze nie próbowałam niestety całoŚci,
    zostawiam jako niespodziankę na przylot jutrzejszy Rodziców z Włoch :)
    Powiem tylko że krem obłędnie dobry, rolada wyszła olbrzymia i wygląda cudnie !
    Dziękuję Aniu !

    OdpowiedzUsuń
  29. krem jest super :) do wszystkiego hehe :)
    daj znać jak smakowało :)

    OdpowiedzUsuń
  30. Wyszła cudowna, mocno cynamonowa rolada! Mniam, kremik aż się w ustach rozpływa. Choć wyszło mi go aż za dużo i stoi teraz w misce w lodówce :) Może dlatego, że nie obtaczałam potem rolady z góry, tak jak Ty. Ale na pewno go jeszcze do czegoś wykorzystam, hehe :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  31. Kremik dobry :D możesz sobie zawsze jeszcze kremu dołozyć do rolady :D albo zjeśc sam :)

    OdpowiedzUsuń
  32. Zmodyfikowałam ciasto. 5 jaj. białka ubiłam na sztywno dodałam zółtka , po dwie czubate łyzki skrobi kukurydzianej i ziemniaczanej , kakao i łyżeczkę proszku. Bez cukru, Wydaje mi się, że lepiej smakuje , bardziej jak rolada

    OdpowiedzUsuń
  33. roladka pyszna, krem również, piekłam 17 minut i jest idealna, budyń ugotowałam w mniejszej ilości mleka więc nie potrzeba żelatyny, lekko przestudziłam i do letniego dodałam ser, ładnie się połączyło, dopiero wtedy schłodziłam i rozsmarowałam na cieście, polecam :D

    OdpowiedzUsuń
  34. Ciasto super! Ale mialam problem z kremem, a dokladnie-z budyniem. Zrobilam budyn z Gellwe (mleko w garnku poslodzilam slodzikiem,reszta normalnie), budyn wyszedl gesty i sliczny, ale kidy ostygl, to sie "rozjechal" tzn zrobil sie rzadki i wodnisty... nigdy tak nie mialam-wina slodzika, czy budyniu? Macie jakis pomysl? W efekcie rolade uratowal krem z twarozku.... (ale i tak glodomory pozarly wszystko!

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Raczej nie od słodziku.. może jakiś trefny budyń? albo to był jakiś z tych kubkowych a nie zwykły?

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...