NAJLEPSZY CHLEBEK NA DUKANIE JAKI UDAŁO MI SIĘ UPIEC!!!!!!!!! Świetny zarówno jako płaskie chlebki jak i bułeczki muffinowe :)
Suchutki jak zwykły chleb, świetny smak i zapach maślanych bułeczek a w smaku mleczny :)
Dodatek słodziku sprawia, że dobry jest zarówno z dodatkami na słodko jak i na słono :)
- 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
- 4 łyżki mleka w proszku
- aromat maślany 1/4 łyżeczki
- drożdże suszone i proszek po 1 łyżeczce (w fazie uderzeniowej zamiast proszku - 0,5 łyżeczki sody)
- 1-2 tabl słodziku
- 2 małe szczypty soli
- 2 jajka
- 150g serka twarogowego wiaderkowego (użyłam Emilki z Mlekomy)
Wymieszać suche składniki, jajka rozdzielić. Białka ubić, resztę zmiksować i dodać białka i zmiksować kilka sekund. Przełożyć do foremek silikonowych lub form wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec przez 20minut.
Piekłam w formach do mini tart i mini serników :)
uwielbiam Twoje przepisy ^^
OdpowiedzUsuńBo wiesz co dobre :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :)
właśnie upiekłam i od razu wszamałam pół (piekłam w keksówce).Jestem pełna jak balonik:))) pychaaaaa - uwielbiamtaki słodko-słony posmak.Myślę,że ciasto nadawałoby się na spód do pizzy....Pozdrawiami czekam na więcej:DDD
OdpowiedzUsuńMonia
aha ja na wierzch pokroiłam jeszcze cienko plasterki cebuli ;)
OdpowiedzUsuńMonia
Właśnie się zabierałam za robienie ich z kiełbaską i cebulką na wierzchu :) i serem :) takie zapiekane :)
OdpowiedzUsuńMoże nie jak spód do pizzy, ale do cebulaków, bo one pamiętam takie lekko słodkie były :)
skąd bierzecie aromat maślany?
OdpowiedzUsuń1. To nie forum :) więc możesz pytać mnie wprost, w końcu zawsze to Ja odpowiadam :)
OdpowiedzUsuń2. Jest żółto na szarym napisane gdzie wszystko kupuję :) Ano taka różowa muffina z prawej i jak klikniesz to przeniesie się do sklepu wypiekarnia :)
ja tam zrobiłam bez aromatu maślanego (w Anglii nie ma, a przynajmniej ja nie mogę znaleźć :> ) i i tak były zajebiste :D
OdpowiedzUsuńMyślałam, że w anglii można dostać wszystko :)
OdpowiedzUsuńA w czym piekłaś?
W Anglii, to prawda, jest więcej produktów light, ale wiele rzeczy jest trudno dostępnych... Fakt faktem na półkach est np. aromat truskawkowy, który w Polsce w zwykłym sklepie jest nieosiągalny, ale maślanego niestety nie ma :(. Dodałam śmietankowy i waniliowy.
OdpowiedzUsuńA piekłam w zwykłych foremach silikonowych na babeczki :)
Tak też można :) grunt to sobie radzić :) A z wypiekarni nie wysyła babeczka za granicę?
OdpowiedzUsuńA wiesz, nie wiem, nie sprawdzałam :D
OdpowiedzUsuńOstatnio chciałam zamówić, w wypiekarni włąsnie, aromaty i kilka innych dupereli (ja, to tak jak Ty, zamiast ciuchów wole sobie kupić garnki :D:D:D), ale był brak na magazynie i zła byłam wiec zamówiłam u kogoś innego przez allegro :D
(mamusia wysyłała paczkę z Polski;) )
Zresztą, nawet nie ma sensu zamawiać raz jeszcze (za 3 miesiące wracam do kraju, wiec przeżyję :P)
To musisz wytrzymać :) i będzie super :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam !
OdpowiedzUsuńJa robie te bułeczki jako chlebek - w formie na keks z troszkę większej liczby składników (proporcjonalnie do Twoich :P) a, że ciasto po tych 20 minutach jest niezrobione, to po prostu trzymam w piekarniku jakąś godzinę ;)
Dzisiaj zrobiłam sobie to w wersjo na słodko - nie dodawałam soli, za to więcej słodzika, aromat pomarańczowy i cynamon. super <3
Jeśli składników jest więcej i jest grubsza warstwa to rzeczywiście czas również będzie dłuższy :)
OdpowiedzUsuńpozdrawiam :D
Uwielbiam ten przepis, można z niego wykombinować nawet ciasto ! dziś zrobiłam sobie piernik (dodałam przyprawę do piernika) jest boski !!!
OdpowiedzUsuńTo super :) wiele przepisów można modyfikować na słodko albo słono :D
OdpowiedzUsuńnie wiem czy kojarzysz... kiedyś było takie ciasto w proszku pienik keńczyński... czy jakoś tak, zawsze lubiałam go piec z mamą, bo podjadałam jeszcze nieupieczone ;p;p;p dodawało się do niego orzecy i rodzynki... i powiem Ci, ze to jest własnie ten smak ! pycha.
OdpowiedzUsuńGeneralnie nielubię pierników, ale ten smak z dzieciństwa... mmmm...
A Gdzie kupujesz te Emilki??? Bo ja kurcze w mojej okolicy Nigdzie nie moge takiego serka znaleźć. W holandii mialem taki świetny serek bomba białkowa normalnie a tutaj nie moge nic podobnego znaleźć.
OdpowiedzUsuńPrawie wszystkie produkty którę kupuję są w zakładce produkty na górze strony :)
OdpowiedzUsuńEmilki ja kupuje w Netto, ale dziewczyny mówią, że chyba w Realu, Leclert jest i może w innych marketach jeszcze? ale szczerze nie wiem.
Może napisz jakie masz sklepy? markety? albo napisz na czacie :) napewno ktoś ci napisze, gdzie kupują jeszcze :)
hej, wlasnie zrobilam chlebek(foremka keksowka), bez aromatu ,ale i tak pychotka...mniam
OdpowiedzUsuńFajnie :D
OdpowiedzUsuńcudne zarowno jako chleb jak i bulki :) lepiej smakuje bez slodzika pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńZe słodzikiem to one mają przypominać te kupne mleczne :) one są właśnie takie ciut słodkie :)
OdpowiedzUsuńDla mnie idealnie nadają się do burgerów, daję wtedy 2 tab, a normalnie to 1 tabl, dla tła smakowego :)
jakiego używasz mleka w proszku i ile kosztuje?
OdpowiedzUsuńNo takiego co to w produktach napisane jest (zakładka), mlekovita odtłuszczone granatowa paczka 250g za 3,99 w Netto kupuje :D
OdpowiedzUsuńahhh kocham twoje przepisy :D śmieją sie ze mnie w domu ze nic nie robie tylko w kuchni siedzę od dwóch dni odkąd wpadłam na twojego bloga cuuudnie :)) dzięki wielkie pozdrawiam Dina :)
OdpowiedzUsuńDina,
OdpowiedzUsuńto zrób sobie na zaś jedzonka, zamroź lub schowaj do lodówki i wyłaź z kuchni :) heheh :)
Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa
OdpowiedzUsuńUpiekłam w foremce keksowej bez aromatu bo go nie posiadam niestety, ale i tak bardzo dobry chlebek wyszedł , dzięki słodzikowi przypomina właśnie te maślane bułeczki, bardzo dobre , jak wszystko co do tej pory wypróbowałam z Twoich przepisów.
OdpowiedzUsuńpozdrawiam
Agnieszka z Kielc
Zawsze robiłam je w formie bułeczek, aż muszę spróbować wersji chlebowej :)
OdpowiedzUsuńJak będziesz miała okazję, koniecznie spróbuj z aromatem,bo jest pyszny.
pozdrawiam
Aniu, ten chlebek jest rewelacyjny!! najlepszy jaki jadłam na Dukanie- teraz jem taki codziennie:). nie miałam do tej pory żadnej formy, w której mogłabym go sobie zrobić w postaci bułeczek (a takie najwygodniej jest mi zabierać do pracy), więc masę wylewałam na papier do pieczenia i wychodziło coś w rodzaju 6 placków. dziś zrobiłam je w formach do muffinek (w papilotkach) i kurcze połowa przywarła mi do papierka:(. nie bardzo nadaje się to na kanapki:(. szczerze Ci powiem, że muffinki (jakiekolwiek) z otrębów wychodzą mi tak samo. masz jakiś pomysł w czym tkwi błąd, że muffinka nie odchodzi od papierka? może nie powinnam włączać termoobiegu? nie wiem sama:(
OdpowiedzUsuńWogóle nie robię na termoobiegu, bo go nie mam :)
OdpowiedzUsuńdziewczyny, które próbowały, to im nie wychodzi nic na nim, prócz jednej babeczce :)
Termoobieg jest zbyt agresywny na takie wypieki.
Trzeba wtedy zmniejszac temperature i czas.
Papilotki nawet do mącznych wypieków przywierają :) kwestia wilogtności masy i troche też papilotek.
Można kupic woskowane, używac papieru do pieczenia do form na muffiny lub kupić silikonowe.
Masa może zbyt namakać na papierowa papilotkę.
Jem te bułeczki niemalże od początku diety, są genialne!!! i bardzo Ci za nie dziękuję, bo uratowały mi niemalże życie na diecie- codziennie jem z nimi kanapeczki w pracy i nie musze robic sobie jakichs sałatek. mam Aniu jednka jedno pytanie- czy jesteś w stanie mi podac kalorycznośc tych bułek przy podanych powyżej proporcjach? tzn. ile kalorii ma całość, która wychodzi z powyższych składników. musze przez kilka dni poobserowwać ilość zjadanych kalorii, a bułki jej codziennie, więc nie obejdzie się bez tej wiedzy. byłabym Ci bardzo wdzięczna:)
OdpowiedzUsuńMarto,
OdpowiedzUsuńna dukanie nie li czy się kalori wogóle więt w tej chwili trudno mi podać wartości kaloryczne.
Możesz aprawdzić je używając talbeli, które podawałam do liczenia białka, gdzies jest post o tabelach :) poszukaj w wyszkiwarce blogowej albo w zakłądce piszę sobie :)
Ania, pomocy, robiłam wg przepisu ale nie mając nic fajnego do pieczenia aby przypomunały bułki, więc wpakowałam w mała keksówke, niestety jest mokre i zbite a nie jak twoje - puszyste, co zrobilam żle?
OdpowiedzUsuńTo jest przepis na małe foremki, ponieważ ciepło się inaczej rozchodzi. W keksówce masa musiałaby być bardziej sucha.
OdpowiedzUsuń