ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 30 maja 2011

Bułeczki mleczno-maślane - Dukan


NAJLEPSZY CHLEBEK NA DUKANIE JAKI UDAŁO MI SIĘ UPIEC!!!!!!!!! Świetny zarówno jako płaskie chlebki jak i bułeczki muffinowe :)
Suchutki jak zwykły chleb, świetny smak i zapach maślanych bułeczek a w smaku mleczny :)
Dodatek słodziku sprawia, że dobry jest zarówno z dodatkami na słodko jak i na słono :)
  • 6 łyżek otrębów NIE mielonych (4o+2p)
  • 4 łyżki mleka w proszku
  • aromat maślany 1/4 łyżeczki
  • drożdże suszone i proszek po 1 łyżeczce (w fazie uderzeniowej zamiast proszku - 0,5 łyżeczki sody)
  • 1-2 tabl słodziku
  • 2 małe szczypty soli
  • 2 jajka
  • 150g serka twarogowego wiaderkowego (użyłam Emilki z Mlekomy)
Piekarnik nagrzać do 165-170* 
Wymieszać suche składniki, jajka rozdzielić. Białka ubić, resztę zmiksować i dodać białka i zmiksować kilka sekund. Przełożyć do foremek silikonowych lub form wyłożonych papierem do pieczenia.
Piec przez 20minut.
Piekłam w formach do mini tart i mini serników :)

37 komentarzy:

  1. uwielbiam Twoje przepisy ^^

    OdpowiedzUsuń
  2. Bo wiesz co dobre :)
    pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  3. właśnie upiekłam i od razu wszamałam pół (piekłam w keksówce).Jestem pełna jak balonik:))) pychaaaaa - uwielbiamtaki słodko-słony posmak.Myślę,że ciasto nadawałoby się na spód do pizzy....Pozdrawiami czekam na więcej:DDD
    Monia

    OdpowiedzUsuń
  4. aha ja na wierzch pokroiłam jeszcze cienko plasterki cebuli ;)
    Monia

    OdpowiedzUsuń
  5. Właśnie się zabierałam za robienie ich z kiełbaską i cebulką na wierzchu :) i serem :) takie zapiekane :)
    Może nie jak spód do pizzy, ale do cebulaków, bo one pamiętam takie lekko słodkie były :)

    OdpowiedzUsuń
  6. skąd bierzecie aromat maślany?

    OdpowiedzUsuń
  7. 1. To nie forum :) więc możesz pytać mnie wprost, w końcu zawsze to Ja odpowiadam :)
    2. Jest żółto na szarym napisane gdzie wszystko kupuję :) Ano taka różowa muffina z prawej i jak klikniesz to przeniesie się do sklepu wypiekarnia :)

    OdpowiedzUsuń
  8. ja tam zrobiłam bez aromatu maślanego (w Anglii nie ma, a przynajmniej ja nie mogę znaleźć :> ) i i tak były zajebiste :D

    OdpowiedzUsuń
  9. Myślałam, że w anglii można dostać wszystko :)
    A w czym piekłaś?

    OdpowiedzUsuń
  10. W Anglii, to prawda, jest więcej produktów light, ale wiele rzeczy jest trudno dostępnych... Fakt faktem na półkach est np. aromat truskawkowy, który w Polsce w zwykłym sklepie jest nieosiągalny, ale maślanego niestety nie ma :(. Dodałam śmietankowy i waniliowy.
    A piekłam w zwykłych foremach silikonowych na babeczki :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Tak też można :) grunt to sobie radzić :) A z wypiekarni nie wysyła babeczka za granicę?

    OdpowiedzUsuń
  12. A wiesz, nie wiem, nie sprawdzałam :D
    Ostatnio chciałam zamówić, w wypiekarni włąsnie, aromaty i kilka innych dupereli (ja, to tak jak Ty, zamiast ciuchów wole sobie kupić garnki :D:D:D), ale był brak na magazynie i zła byłam wiec zamówiłam u kogoś innego przez allegro :D
    (mamusia wysyłała paczkę z Polski;) )
    Zresztą, nawet nie ma sensu zamawiać raz jeszcze (za 3 miesiące wracam do kraju, wiec przeżyję :P)

    OdpowiedzUsuń
  13. To musisz wytrzymać :) i będzie super :)

    OdpowiedzUsuń
  14. Uwielbiam !
    Ja robie te bułeczki jako chlebek - w formie na keks z troszkę większej liczby składników (proporcjonalnie do Twoich :P) a, że ciasto po tych 20 minutach jest niezrobione, to po prostu trzymam w piekarniku jakąś godzinę ;)
    Dzisiaj zrobiłam sobie to w wersjo na słodko - nie dodawałam soli, za to więcej słodzika, aromat pomarańczowy i cynamon. super <3

    OdpowiedzUsuń
  15. Jeśli składników jest więcej i jest grubsza warstwa to rzeczywiście czas również będzie dłuższy :)
    pozdrawiam :D

    OdpowiedzUsuń
  16. Uwielbiam ten przepis, można z niego wykombinować nawet ciasto ! dziś zrobiłam sobie piernik (dodałam przyprawę do piernika) jest boski !!!

    OdpowiedzUsuń
  17. To super :) wiele przepisów można modyfikować na słodko albo słono :D

    OdpowiedzUsuń
  18. nie wiem czy kojarzysz... kiedyś było takie ciasto w proszku pienik keńczyński... czy jakoś tak, zawsze lubiałam go piec z mamą, bo podjadałam jeszcze nieupieczone ;p;p;p dodawało się do niego orzecy i rodzynki... i powiem Ci, ze to jest własnie ten smak ! pycha.
    Generalnie nielubię pierników, ale ten smak z dzieciństwa... mmmm...

    OdpowiedzUsuń
  19. A Gdzie kupujesz te Emilki??? Bo ja kurcze w mojej okolicy Nigdzie nie moge takiego serka znaleźć. W holandii mialem taki świetny serek bomba białkowa normalnie a tutaj nie moge nic podobnego znaleźć.

    OdpowiedzUsuń
  20. Prawie wszystkie produkty którę kupuję są w zakładce produkty na górze strony :)
    Emilki ja kupuje w Netto, ale dziewczyny mówią, że chyba w Realu, Leclert jest i może w innych marketach jeszcze? ale szczerze nie wiem.
    Może napisz jakie masz sklepy? markety? albo napisz na czacie :) napewno ktoś ci napisze, gdzie kupują jeszcze :)

    OdpowiedzUsuń
  21. hej, wlasnie zrobilam chlebek(foremka keksowka), bez aromatu ,ale i tak pychotka...mniam

    OdpowiedzUsuń
  22. cudne zarowno jako chleb jak i bulki :) lepiej smakuje bez slodzika pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  23. Ze słodzikiem to one mają przypominać te kupne mleczne :) one są właśnie takie ciut słodkie :)
    Dla mnie idealnie nadają się do burgerów, daję wtedy 2 tab, a normalnie to 1 tabl, dla tła smakowego :)

    OdpowiedzUsuń
  24. jakiego używasz mleka w proszku i ile kosztuje?

    OdpowiedzUsuń
  25. No takiego co to w produktach napisane jest (zakładka), mlekovita odtłuszczone granatowa paczka 250g za 3,99 w Netto kupuje :D

    OdpowiedzUsuń
  26. ahhh kocham twoje przepisy :D śmieją sie ze mnie w domu ze nic nie robie tylko w kuchni siedzę od dwóch dni odkąd wpadłam na twojego bloga cuuudnie :)) dzięki wielkie pozdrawiam Dina :)

    OdpowiedzUsuń
  27. Dina,
    to zrób sobie na zaś jedzonka, zamroź lub schowaj do lodówki i wyłaź z kuchni :) heheh :)

    OdpowiedzUsuń
  28. Wypróbowałam - pycha :) Wielkie dzięki za bloga :) Ewa

    OdpowiedzUsuń
  29. Upiekłam w foremce keksowej bez aromatu bo go nie posiadam niestety, ale i tak bardzo dobry chlebek wyszedł , dzięki słodzikowi przypomina właśnie te maślane bułeczki, bardzo dobre , jak wszystko co do tej pory wypróbowałam z Twoich przepisów.


    pozdrawiam

    Agnieszka z Kielc

    OdpowiedzUsuń
  30. Zawsze robiłam je w formie bułeczek, aż muszę spróbować wersji chlebowej :)
    Jak będziesz miała okazję, koniecznie spróbuj z aromatem,bo jest pyszny.
    pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  31. Aniu, ten chlebek jest rewelacyjny!! najlepszy jaki jadłam na Dukanie- teraz jem taki codziennie:). nie miałam do tej pory żadnej formy, w której mogłabym go sobie zrobić w postaci bułeczek (a takie najwygodniej jest mi zabierać do pracy), więc masę wylewałam na papier do pieczenia i wychodziło coś w rodzaju 6 placków. dziś zrobiłam je w formach do muffinek (w papilotkach) i kurcze połowa przywarła mi do papierka:(. nie bardzo nadaje się to na kanapki:(. szczerze Ci powiem, że muffinki (jakiekolwiek) z otrębów wychodzą mi tak samo. masz jakiś pomysł w czym tkwi błąd, że muffinka nie odchodzi od papierka? może nie powinnam włączać termoobiegu? nie wiem sama:(

    OdpowiedzUsuń
  32. Wogóle nie robię na termoobiegu, bo go nie mam :)
    dziewczyny, które próbowały, to im nie wychodzi nic na nim, prócz jednej babeczce :)
    Termoobieg jest zbyt agresywny na takie wypieki.
    Trzeba wtedy zmniejszac temperature i czas.
    Papilotki nawet do mącznych wypieków przywierają :) kwestia wilogtności masy i troche też papilotek.
    Można kupic woskowane, używac papieru do pieczenia do form na muffiny lub kupić silikonowe.
    Masa może zbyt namakać na papierowa papilotkę.

    OdpowiedzUsuń
  33. Jem te bułeczki niemalże od początku diety, są genialne!!! i bardzo Ci za nie dziękuję, bo uratowały mi niemalże życie na diecie- codziennie jem z nimi kanapeczki w pracy i nie musze robic sobie jakichs sałatek. mam Aniu jednka jedno pytanie- czy jesteś w stanie mi podac kalorycznośc tych bułek przy podanych powyżej proporcjach? tzn. ile kalorii ma całość, która wychodzi z powyższych składników. musze przez kilka dni poobserowwać ilość zjadanych kalorii, a bułki jej codziennie, więc nie obejdzie się bez tej wiedzy. byłabym Ci bardzo wdzięczna:)

    OdpowiedzUsuń
  34. Marto,
    na dukanie nie li czy się kalori wogóle więt w tej chwili trudno mi podać wartości kaloryczne.
    Możesz aprawdzić je używając talbeli, które podawałam do liczenia białka, gdzies jest post o tabelach :) poszukaj w wyszkiwarce blogowej albo w zakłądce piszę sobie :)

    OdpowiedzUsuń
  35. Ania, pomocy, robiłam wg przepisu ale nie mając nic fajnego do pieczenia aby przypomunały bułki, więc wpakowałam w mała keksówke, niestety jest mokre i zbite a nie jak twoje - puszyste, co zrobilam żle?

    OdpowiedzUsuń
  36. To jest przepis na małe foremki, ponieważ ciepło się inaczej rozchodzi. W keksówce masa musiałaby być bardziej sucha.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...