- ugotowane jajka
- 1 serowy trójkąt topiony fit
- 1 kostka rosołowa/warzywna
- liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, itp
LUB Z JOGURTEM:
- jajka gotowane (2-4 szt)
- 1 kostka warzywna
- kilka plastrów wędliny chudej lub czegoś innego :)
- 1 łyżka jogurtu naturalnego
- przyprawy np: pieprz, majeranek, chilli, przyprawa do potraw z jajek, liść laurowy, ziele angielskie, itd..)
Zagotować na oko 1 litr wody. Wrzucić kostkę warzywną, przyprawy i wędlinę do gotującej wody. Po kilku minutach dodać pokrojone jajka. Zahartować jogurt z "zupą" i rozmieszać, uważać, żeby się nie zważył choć to nie wpływa na smak.
Można jeszcze bardziej skrócić czas gotowania i wrzucić jajka razem z wędliną, ale polecam chwile ją pogotować, bo nabiera innego smaku.Próbowałeś/aś? Napisz jak ci wyszło :)
Z nieba mi spadłaś. Cały dzień chodził za mną żurek... :)
OdpowiedzUsuńNa blogu mam chyba 2 przepisy, drugi jest na jogurcie a ten na serku topionym light :)
OdpowiedzUsuńDo Żurku mozna dodac troszke chrzanu do smaku,pycha.
OdpowiedzUsuńTak, w odrobince napewno :)
OdpowiedzUsuńAle w wiekszej ilości wyklucza to jego białkowość :)
Bardzo smaczny, polecam :) I dziękuję za przepis, zrobiłam wersję z jogurtem. Wyszło pycha. Chyba na Wielkanoc sobie taki sam zrobię :)
OdpowiedzUsuńz jogurtem łatwiej :) bo jest ogólno dostępony :)
OdpowiedzUsuńJa bede robiła na wiejskim chyba na święta :) ale chyba go tu jeszcze nie wrzuciłam?