ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 23 stycznia 2011

Ekspresowy barszcz biały - Dukan

  • ugotowane jajka
  • 1 serowy trójkąt topiony fit
  • 1 kostka rosołowa/warzywna
  • liść laurowy, ziele angielskie, majeranek, itp
Wodę ok. 600 ml zagotować z rosołkiem i przyprawami, do gotującej wody dodać serek topiony i mieszać tak długo aż się rozpuści (ok kilku minut), dodać jajka.

LUB Z JOGURTEM:
  • jajka gotowane (2-4 szt)
  • 1 kostka warzywna
  • kilka plastrów wędliny chudej lub czegoś innego :)
  • 1 łyżka jogurtu naturalnego
  • przyprawy np: pieprz, majeranek, chilli, przyprawa do potraw z jajek, liść laurowy, ziele angielskie, itd..)
Zagotować na oko 1 litr wody. Wrzucić kostkę warzywną, przyprawy i wędlinę do gotującej wody. Po kilku minutach dodać pokrojone jajka. Zahartować jogurt z "zupą" i rozmieszać, uważać, żeby się nie zważył choć to nie wpływa na smak.
Można jeszcze bardziej skrócić czas gotowania i wrzucić jajka razem z wędliną, ale polecam chwile ją pogotować, bo nabiera innego smaku.

Próbowałeś/aś? Napisz jak ci wyszło :)

6 komentarzy:

  1. Z nieba mi spadłaś. Cały dzień chodził za mną żurek... :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Na blogu mam chyba 2 przepisy, drugi jest na jogurcie a ten na serku topionym light :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Do Żurku mozna dodac troszke chrzanu do smaku,pycha.

    OdpowiedzUsuń
  4. Tak, w odrobince napewno :)
    Ale w wiekszej ilości wyklucza to jego białkowość :)

    OdpowiedzUsuń
  5. Bardzo smaczny, polecam :) I dziękuję za przepis, zrobiłam wersję z jogurtem. Wyszło pycha. Chyba na Wielkanoc sobie taki sam zrobię :)

    OdpowiedzUsuń
  6. z jogurtem łatwiej :) bo jest ogólno dostępony :)
    Ja bede robiła na wiejskim chyba na święta :) ale chyba go tu jeszcze nie wrzuciłam?

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...