- 2 łyżki otrąb owsianych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia (od 2 fazy) lub pół łyżeczki sody (od 1 fazy)
- łyżka serka homogenizowanego
- 1 jajko
- szczypta soli
- opcjonalnie przyprawy
- Wszystkie składniki wymieszać dokładnie.
- Całość przelać do pojemnika do mikrofali (mój okrągły, średnica ok.12-13cm)
- Piec w zależności od mocy mikrofali (u mnie na średniej mocy czas 3,5 minuty).
- Jeśli po upieczeniu chlebek będzie nadal mokry, zwiększyć moc i czas o minutę.
- Gotowy chleb odparować i wystudzić na kratce.
*Chleb z łatwością można przekroić na 2 kromki (jak niżej)
Świetny przepis! Bułeczka jest pyszna i puszysta. Szybko i łatwo się robi. Ja dodałam jeszcze odrobinkę kminku...hmmm pycha
OdpowiedzUsuńRewelacyjnie :) Z kminkiem musi być niesamowita bo uwielbiam kminek, ale dodawałam go tylko do chlebka z piekarnika :)
OdpowiedzUsuńA czy otręby mielimy/
OdpowiedzUsuńI jakich przypraw najlepiej używac żeby był jak domowy chlebek oprócz ziół prowansalskich bo są bardzo niedobre proszę o odpowiedz.
OdpowiedzUsuńNigdy, przenigdy nie mielimy otrębów!! Zioła prowansalskie się nie nadają do tego chlebka, jeśli nie możesz znaleźć przyprawy, która nazywa się "przyprawa do masła" to możesz poszukać np. przyprawy do grzanek, lu nie dodawać żadnych przypraw, albo czosnek czy suszoną/prażoną cebulkę :) raczej nic ciężkiego w smaku :)
OdpowiedzUsuńWitam
OdpowiedzUsuńDodaję jeszcze do tego trochę serka wiejskiego ładnie się topi.
Witam!
OdpowiedzUsuńZrobiłam sobie na kolacje tą bułeczkę! Pycha ja dałam trochę Vegety i trochę kostki knorra cebulowej! Zrobiła kanapki z wędlinka! Pyyyycha!
Też lubię dodawać kostke knorra cebulową :D
OdpowiedzUsuńPolecam też serowy chlebek :D Jest bez otrębów :D
Myślałam nad tym! ale wczoraj próbowałam zrobić serek i mi nie wyszedł ;( wiec na razie trzymam się tego:)
OdpowiedzUsuńZmień twaróg :) polecam z kauflandu Milblu :) Z niego zawsze mi wychodzi ser.
OdpowiedzUsuńja miałam chudy twaróg ze skały! teraz kopiłam w biedronce jakiś inny! Będę próbować aż się uda ;)
OdpowiedzUsuńZe skały? nie rozumiem?
OdpowiedzUsuńtylko nie kupuj takich w trójkącie, bo się nie nadają.
A biedronkowy najlepiej na teflonie.
"skała" taka firma z mojej okolicy robią nabiały! ja podejrzewam że był za słychy bo nie puścił mi wody w ogóle! i nie połączył się zrobiły sie tylko takie kuleczki!
OdpowiedzUsuńSpróbuj z Milblu z Kauflandu :) Ja robię tylko z niego :D
OdpowiedzUsuńProblem w tym że nie mam Kauflanda w pobliżu! ale będę próbować aż się uda ;)
OdpowiedzUsuńAhaaa... To źle :(
OdpowiedzUsuńJak będziesz robic następnym razem to może umówmy się na GG (podałam na profilu) i bedziemy na bieżąco sprawdzać jak go robisz :D
Dziękuje bardzo! z chęcią skorzystam z pomocy ;)
OdpowiedzUsuńWitam,
OdpowiedzUsuńZrobiłam ten chlebek 3 razy pierwszy raz z ziołami prowansalskimi i był dobry nie wiem dlaczego mówicie ze jest niedobry, drugi raz zrobiłam z przyprawami do masła czosnkowego to śmierdział mi cały dom, ale na szczęście dało się to zjeść.
Tak w ogóle to ile tych przypraw dawać łyżeczkę, mniej więcej? Żeby było czuć. A i jeszcze taka sprawa że nie wyrósł mi aż taki gruby, może miałam 2 kromki po 5 mm.
Ten serek homogenizowany to jest zwykły czy 0%, ja używam przeważnie ostrowia chudy 0%.
Czy można jajko czymś innym zastąpić, mam za wysoki cholesterol i ograniczam spożycie do 2 jajek na tydzień.
Pozdrawiam
Hmm.. Patrycjo możesz spróbować nie dodawać jajka, ale nie wiem co ci wyjdzie z tego? Ale jakoś powinno się to trzymać :)
OdpowiedzUsuńSerek homo ja mam zwykły 3% z Pilosa,
Przypraw na oko, ale może dawaj ok 0,5 a potem ewentualnie więcej? zależy jaką intensywność lubisz. A dałaś proszek do pieczenia? Albo za mała moc mikrofali? Ja daję na maxa.
Może serek za chudy i dlatego nie wyrosło dawałam proszek i za drugim razem sodę, mikrofali to 1000 Watt więc chyba dużo. Spróbuję ze skrobią kukurydzianą.
OdpowiedzUsuńJa zawsze daję chudy, chudość nie robi różnicy.. może za mało trzymałaś? moja mikro ma 2400 więc sporo więcej niż twoja.
OdpowiedzUsuńZrobiłam własnie bułeczkę i zamiast serka homo dałam serek ziarnisty lekki 3% z biedronki i bułeczka wyszła smaczna. I jeszcze mały grzeszek popełniłam :D dodałam łyżkę cebulki prażonej... ale ten smak...
OdpowiedzUsuńprazona tez dawalam do chlebków, ale lepiej juz dawac suszona :)
OdpowiedzUsuń2400 wat to co ty za mikrofale masz nie widziałam takich, jak bym przetrzymała dłużej to by mi wyschło.
OdpowiedzUsuńa jeżeli chodzi o serek to mój ma 0% nie jest chudy tylko całkowicie pozbawiony wszystkiego, dzisiaj spróbuje z greckim ma 3,5%
OdpowiedzUsuńMam kombo, czyli grill, rozmrażacz, mikro, i inne jakieś bajery :) Ale nie ustawiem nigdy na 2400 :)
OdpowiedzUsuńA dałaś wogóle proszek do pieczenia?
Może masz za płaskie łyżki i daj więcej?
Albo zrób inny z moich przepisów chlebek z mikro.
No wiesz istnieje coś takiego jak miarka, robiłam to miarką i mama również różne łyżki jedne małe drugie większe, moja mikrofala tez rozmraża griluje i podgrzewa ale nie ma 2400 watt. Dawałam proszek i sodę i tak samo wychodzi. Dałam serek tłuściejszy to wyszło lepsze.
OdpowiedzUsuńten chlebek jest rewelacyjny! Wreszcie pomysłna kanapki dla męża do pracy. Robię go też na slodko jako piernik lub ciasto czekoladowe lub z jakimś innym aromatem.
OdpowiedzUsuńOstatnio upieklam jedną bułeczkę czekoladową, a jedną z aromatem migdałowym, pokruszyłam obydwie, wrzyciłam do mleka w proszku wymieszanego z mlekiem, słodzikiem, kakao i odrobiną kawy zbożowej. PYSZNA BAJADERKA WYSZŁA!!!!!!!! POLECAM!!! Może jakoś ulepszysz mój pomysł kobieto z kotem w kuchni:) czekam na jakąś wypasioną BAJADERKĘ w Twoim wykonaniu:)
A Na tym blogu jestem codziennie więc szybko ją zauważę;)
pozdrawiam
JUSTYNA MAZURY:)
:)
OdpowiedzUsuńBajaderka? hmm.. może pomyslę nad tym, choć przyznam, że nie przepadam za nimi :) pewnie przez to, że są wilgotne? choć zawsze lubiłam takie z kawałkami owoców w środku :)
pozdrawiam :)
Prawie mi wyszło;p tzn nie wyrósł tak jak Twój,ale był przepyszny:) To chyba było najsmaczniejsze dukanowe śniadanie:)
OdpowiedzUsuńa ustawiłaś na max? one w sumie aż tak spektakularnie nie rosną :) Ale da sie łądnie przekroić na 2 grube kromki :)
OdpowiedzUsuńIdealny:):):) zrobiłam tak: wszystkie składniki plus szczypta sody zamiast proszku. Piekłam w mikrofali 1200 wat prze 4 min. Perfekcyjny:)
OdpowiedzUsuńO! i jakieś konkrety wkońcu :)
OdpowiedzUsuńcudo! tak mi brakowało chlebka...
OdpowiedzUsuńwyszedł pyszny
Polecam też Moje inne przepisy na chlebek z mikrofali :) Zwłaszcza wersje razowe i serowe :)
OdpowiedzUsuńJa tez dzisiaj go upieklam dokladnie wdlug przepisu i naprawde wyszedl pyszny. Dodalam tylko troche kminku. Zaraz po wyciagnieciu z mikrofali wlozylam go na chwile do piekarnika (na Broil ok 300C)zeby nabral zlotego koloru i nie opadl. Rewelacja :)
OdpowiedzUsuńMożna tez na patelnie wrzucić, żeby go przyrumienić na chrupko :)
OdpowiedzUsuńFajnie, że wyszedł :)
wypróbowalam i jest gienialnyyyyyyyyyyyyy
OdpowiedzUsuńto zapraszam jeszcze na inne mikrofalowe chlebki :)
OdpowiedzUsuńCudowny jest ten chlebek! Dodałam niestety przyprawy do kurczaka (bo akurat innej nie miałam) ale jest pycha! Miękki, na brzegach chrupiący, posmarowałam go serkiem z biedronki pressident z rzodkiewką, położyłam szynkę i ogórka konserwowego i jest BOSKI! <3 Powiem więcej - smakuje mi bardziej niż tradycyjny chleb!
OdpowiedzUsuńAga
Ten chlebek jest super! Bardziej mi nawet smakuje niż zwyczajny! SUPER!
OdpowiedzUsuńAga
Mnie w sumie też bardziej on smakuje niż normalny :) a próbowałaś ine moje chlebki z mikro?
OdpowiedzUsuńTo sie nazywa pomysl na szybkie awaryjne sniadanie!!! Na sniadanie w tygodniu mam zawsze max. 15 minut chlebek zrobiony w 5 minutek znika w nastepne 5 :)
OdpowiedzUsuńZa pierwszym razem wyszedl troche za suchy, ale nastepny trzymalam troche krocej w mirofali. Brakuje tylko serka zoltego do tego...
Serek możesz sobie zrobić :) trochę inny od kupnego, bo bez tłuszczu ale jest :)
OdpowiedzUsuńAlbo topiony :)
Ale fajnie, że chlebek ci przypasował :) a próbowałaś już inne?
pozdrawiam :D
Plan jest taki zeby wyprobowac wszystkie i w koncu sie zdecydowac na jakis konkretny ulubiony ;)
OdpowiedzUsuńPoki co tylko ten jeden, teraz sie produkuje makaron wedlug Twojego przepisu :)
Nie próbowałam innych chlebów z mikrofali, ale wszystko jeszcze przede mną :) na razie ser mi nie wychodzi... :(
OdpowiedzUsuńAga
a dlaczego nie wychodzi?
OdpowiedzUsuńchlebuś - cud miód malina :)
OdpowiedzUsuń;;)
OdpowiedzUsuńMoja mikrofala podczas pieczenia tego chlebka była ogromnie zaparowana. Wszędzie pełno wody.
OdpowiedzUsuńTeż tak macie?
Ale chlebek super.
Zjadłam z wędliną chudą 80 kcal na 100g
Serem żółtym piórko, który ma do 3% tłuszczu i ketchupem 37 kcal w 100 ml.
PYYYYCHA !!!
Tak, pewnie każda :)
OdpowiedzUsuńWkońcu tak jak w piekarniku (nie widać tego, ale tak jest) podczas pieczenia odparowuje woda, tak w mikrofali wszystko aż prawie cieknie, bo serek jest bardzo rozrzedzony wodą :)
Ser piórko znam, nawet poświęciłam mu post :)
A ja wstawiłam na 2 minuty, moc 800 i wyrosło niesamowicie, prawie wychodzi z miseczki:) i szybko biegnę sprawdzić jak smak!
OdpowiedzUsuńZalezy też jaką masz formę :) ale ładnie on rośnie :D
OdpowiedzUsuńAniu,przeczytalam przepis i spodobal mi sie od pierszego wejrzenia- zadnego mielenia otrebow, ani dodawania przenicznych, czy tez skrobi kukurydzianej (czyli wszystko wedlug zasad). No i fakt ze w mikrofali sie robi. od razu do kuchni poszlam wyprobowac. Serek troche "kombinowany" dodalam, do Mikrofali na 2 min na 800 Wat i urosl mi piekny biszkopcik ;-) Super!!! juz mam dosc omletow i owsianek z otrebow na sniadanie. Spadlas mi z nieba. jestem pod wrazeniem twojej kreatywnosci.
OdpowiedzUsuńEliza
Ten chclebek akurat jest z książki dukana :) własciwie to mam tu jego chyba z 3 przepisy na blogu? a tak to swoje :D
OdpowiedzUsuńAle chlebek owszem dobry, choć lubię swoje inne z mikrofali też :D najbardziej te, gdzie jajek nie trzeba dawać
Witaj Aniu :)
OdpowiedzUsuńWczoraj trafiłam na Twój blog i już dziś rano wypróbowałam przepis na chlebek z mikro ;)
Wyrósł pięknie i jest smaczny, ale dla mnie za bardzo go "czuć jajecznicą" ... czy jest jakaś wersja chlebka bez jajka ?
Pozdrawiam. Magda.
Hmm.. to ciekawe, nigdy nie miałam takiego wrażenia, ale może jesteś po prostu wyczulona ;)
OdpowiedzUsuńOczywiście zawsze jestem przygotowana na taką ewentualność więc są tutaj też przepisy na chlebki bez jajka :)
Wystarczy sprawdzić na liście przepisów z lewej :)
Każdy bez jajeczny ma dopisek "bez jajka" lub "bez jajek" ewentualnie w mojej wyszukiwarce możesz wpisać to hasło :)
Wyskoczą zarówno przepisy z mikrofali jak i z pieca :)
Witam :) dzisiaj weszłam na twojego bloga i nie mogę się napatrzeć na te dukanowe przepisy, nie wiem od którego zacząć, chyba zaczne od chlebka bo moje już mi się przejadły :) pewnie wyjdzie smaczny
OdpowiedzUsuńJa bym zaczęła od tego, który wygląda najsmakowiciej :)
OdpowiedzUsuńJej!! Wyszło i jest pycha :)) Dzięki. Brakowało mi trochę "chlebka" w Dukanowej diecie. A teraz mam super zamiennik. I pyszny jest.
OdpowiedzUsuńu mnie poszło na 5 min w 700W.
Rewelacja! Podobnie jak wyżej 700W, 5 minut, tylko nie wyrósł mi tak ładnie jak ten na zdjęciu, może dałam za mało sody. Dałam spróbować domownikom i wszyscy czują głównie jajko. Dodałam czosnku w proszku a i tak smakował prawie jak omlet :) Mam nowy nałóg na diecie. Mniam.
OdpowiedzUsuńMoze miałas wieksza formę?
OdpowiedzUsuńNigdy nie czułam tam jajka więc może przesadzają :) wiadomo, że nie będąc na diecie mają inne smaki :)
Ja mam mikrofalę 900W więc może też to miec wpływ :)
Witam blog jest Rewelacyjny ,będę często zaglądać Właśnie dzisiaj przeszłam z 1F na 2F Przepisy niesamowite :)
OdpowiedzUsuńMiłego dietowania :)
OdpowiedzUsuńRewelka!!! Troszkę zmieniłam . Zamiast otrąb dałam mąkę pełnoziarnistą i zamiast serka jogurt bałkański.Moja kuchenka ma 700 wat. Chlebek mięciutki i lekko wilgotny.
OdpowiedzUsuńfajnie, ale taka wersja to albo na 3 fazę albo jak się nei jest na dukanie :)
OdpowiedzUsuńa składniki miksujecie czy normalnie mieszacie widelcem w kubeczku ?
OdpowiedzUsuńŁyżką :) od razu w pojemniku do mikrofali :)
OdpowiedzUsuńAniu - rewelacja. Proste, szybkie i smaczne, mimo, że zapomniałam całkiem o jakichkolwiek przyprawach :) Jesteś wspaniała :*
OdpowiedzUsuńbardzo dziekuje za przepis dodałam zamiast serka jogurt grecki czyli ten gest light i troszke soli bez zadnych przypraw i wyszedł super:)
OdpowiedzUsuńO, ciekawie :)
OdpowiedzUsuńja wypróbowałam dzisiaj....no rewelacja!! szybko sie robi, jest puszysty, mięciutki...pycha! jeszcze spróbuję podpiec w piekarniku dla chrupkości,ale jest cudny!zrobiłam sobie do pracy taką bułę z pastą makrelową (wędzona makrela, jajka, trochę serka light, musztarda, ogórek konserwowy i trochę cebuli)i było przepyszne!
OdpowiedzUsuńFajnie :) ale makrela to nie jest niebezpieczna do pracy? taka intensywna trochę hehe :) a chlebek fajny, polecam też inne równie pyszne chlebki :)
OdpowiedzUsuńPrzyznam ,że pierwszy raz dziś robiłam ten chleb i był obrzydliwy. Nie wiem czy to wina sody (bo jestem w 1fazie) ale okropnie śmierdzial jakby zgnitym jajkiem;/ a wszystko było świeże i robiłam dokładnie z przepisem. Czego to mogła być wina? Dodam że chleb wyszedł okropnie gorzki że nie dało się przełknąć..
OdpowiedzUsuńNa pewno jajka były świeże? jeśli tak, to mogłaś "przegotować" chlebek, tzn. albo za długi czas albo za wysoka moc w stosunku do czasu. Nie wiem jakie masz ustawienia mikrofali?
UsuńPS: prosty test na jajko - do wody w szklance włożyć jajko i obserwowac czy leży płasko, czy się unosi. Najświeższe i świeże jajko leży płasko na dnie. Ja w wodzie zawsze rozpuszczałam sól.. nie wiem czemu, ale tak mnie babcia uczyła, żeby trochę soli nasypać.
CZESC ANIU:)
OdpowiedzUsuńDZIEWCZYNO JA NIE WIEM SKAD TY BIERZESZ TE POMYSLY,ALE SA GENIALNE:)
NORMALNIE CIE KOCHAM!
DZIEKI TWOIM PRZEPISOM DIETA STAJE SIE SMACZNA I PRZEDE WSZYSTKIM LATWIEJSZA:)
Pomysły z głowy i z brzuszka :) dy brzuszek głodny, to w łowie pełno jedzeniowych myśli :)
UsuńFajnie, że moje pomysły się podobają :D
witaj Aniu:)
OdpowiedzUsuńmoglabys powiedziec jaka to miseczka do mikrofali?jakies zdjecie wrzucic?bo ja robie w malej miseczce ceramicznej i mi slabo wyrasta,rosnie oczywiscie ale musze obrocic do gory nogami zeby dol sie ,,upiekl" i wtedy opada:(
a chlebek robie codziennie!jest pyszny!jem z twrozkiem i szczypiorkiem:)
witaj Aniu:)
OdpowiedzUsuńczy moglabys powiedziec jaka to miseczka do mikrofali?wrzucic jakies zdjecie?
ja robie w miseczce ceramicznej i rosnie co prawda,ale musze je wyciagnac zeby obrocic bo dol sie nie ,,piecze" i wtedy opada i wychodzi plaskie:(
chlebek robie codziennie i zajadam z twarozkiem 0% i szczypiorkiem.pycha:) wogole Twoje pomysly sa super:)
Kiedyś dodawałam posta z moją miseczką, tu masz link:
Usuńhttp://zkotemwkuchni.blogspot.com/2012/06/pojemnik-do-mikrofali.html
W ceramicznej nie piekłam w mikrofali, ale w piekarniku (a może to porcelana była?) i w piecyku świetnie pieką, bo szybko się nagrzewa i dobrze rozprowadza ciepło.. może Twoja miseczka jest zbyt wysoka? do mikrofali powinno się wkładac dość płytkie pojemniki albo na tyle wysokie, co by masa była na wysokości 3/4 lub wyżej od połowy.