- 700ml wody
- 1,5 kostki warzywnej lub przyprawa do zup
- kilka dużych łodyg selera naciowego
- 1 marchewka
- 1 mała cebula
- 1-2 łyżki jogurtu naturalnego
- świeża papryczka chilli lub suszona w młynku
- Warzywa umyć, pokroić w kostkę.
- Zagotować wodę, dodać kostki i warzywa. Gotować, aż lekko zmiękną (nie gotować do miękkości).
- Jogurt rozmieszać z kilkoma łyżkami zupy i wlać, wymieszać dokładnie, zagotować.
- Zupę zdjąć z ognia i zostawić do ostygnięcia. Po wystudzeniu zmiksować na gładko.
- Posypać siekanym chilli.
*Papryczkę chilli można zmiksować razem z zupą.
witaj, podobnie jak Ty tez bylam ciekawa jak smakuje seler naciowy bo duzo osob zachwalalo, wiec kupilam.
OdpowiedzUsuńNa surowo nie moglam tego przelknac i calkiem przypadkiem ogladajac twoje przepisy trafilam na ta zupe, i fajnie bo szkoda mi bylo wyrzucac yen seler i nie raz juz zwiedzialam co z nim zrobic, teraz juz zupka zmiksowana sie chlodzi w lodowce i bedzie jako maly obiadek, dzieki za przepis pozdrawiam
Dorisek16
Ps. pelen szacunek dla twojej tworczosci kulinarnej,mi zabraknie dni zeby wyprobowac twoje wszystkie przepisy:)
Pozdrawiam goraco:)
To świetnie :)
OdpowiedzUsuńpolecam ci jeszcze drugi krem (gęściejszy) z selera, uwielbiam go, zawsze staram się mieć zapas w zamrażarce pokrojony :) I rzeczywiście surowy jest dziwaczny :) Ale wystarczy lekko ugotować, nie musi być nawet miękki :) Pasuje do wszstkiego a sam z siebie jest też fantastyczny :)
Właśnie skończyłam palaszować Twoją zupę z selera naciowego. Nawet mój skarb stwierdził że jest super, oboje dukamy ;). Ja tylko dodałam drobne kuleczki z mięsa mielonego gotowane w rosołku. Zupa jak marzenie, bardzo polecam. effcia
OdpowiedzUsuńciesze się :)
OdpowiedzUsuńPolecam też krem z selera naciowego z kurczakiem :) jest pyszny i gesty :D
Zupa przepyszna.....!!!!!!!!
OdpowiedzUsuń:) bo seler jest idealnym warzywem do zup.
OdpowiedzUsuń