wtorek, 14 grudnia 2010

Sernik na Zimno z Twarożku - Dieta Dukana


Sernik najlepiej smakuje ogrzany do temperatury pokojowej. W biszkopcie ołączenie kakao i cytrynowo-pomarańczowej nuty jest niesamowite.

  • BISZKOPT CZEKOLADOWY:
  • 3 jajka
  • opakowanie czekoladowego puddingu z lidla (klik) jeśli nie posiadamy puddingu - dodać 2 łyżki skrobi kukurydzianej + 1 płaska łyżka kakao + aromat czekoladowy (klik)
  • słodzik w proszku (1-2 łyżki)
  • aromat "do sernika"  lub mieszanka cytrynowego i pomarańczowego
  1. Piekarnik rozgrzać do 175* Tortownicę (20,5cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
  2. Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z suchymi składnikami.
  3. Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
  4. Delikatnie, ale szybko wmieszać białka do masy, wygarniając spód na wierzch. Uważać, by piana nie opadła.
  5. Masę przełożyć do formy. Wstawić do gorącego pieca.
  6. Piec ok 15-20 minut.
  • MASA SERNIKOWA:
  • 350 g twarożku sernikowego typu Emilki
  • 250 g jogurtu naturalnego
  • słodzik do smaku
  • aromat cytrynowy lub waniliowy
  • żelatyna na 500-600 ml
  • galaretka z ok. 450 ml płynu z tego przepisu (klik) 


  1. Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać niedużą ilością gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
  2. Zmiksować serek twarogowy z jogurtem, posłodzić, dodać aromat i miksując dodawać powoli ostudzoną żelatynę. Odstawić masę do lodówki.
  3. Tężejącą masę twarogową przełożyć na biszkopt, odstawić do lodówki.
  4. W międzyczasie przygotować galaretkę z podanego odnośnika, gdy zacznie tężeć, wylać na sernik.

6 komentarzy:

  1. wiesz może jak zrobić ten sernik, ale z agar-agar zamiast zelatyny? ostatnio zrobiłam sernik z agarem i kompletnie się nie zastygł.. :(

    OdpowiedzUsuń
  2. Nigdy nie robiłam a agar-agar, jednak z tego co czytałam na opakowaniu to może winą jest jego zbyt mała ilość? Możliwe, że dałaś go za mało lub niewystarczająco długo trzymałaś w lodówce? Ja ufam tylko żelatynie, poza tym jest tańsza niż agar-agar :) Może spróbuj dodać żelatyny, albo zwiększ ilość agaru :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Kochana wczoraj zrobiłam ten serniczek,PYSZNOŚCI:)zajadała się cała rodzinka,w jeden dzień zniknęła cała tortownica.Dziękuję i pozdrawiam.
    Ada

    OdpowiedzUsuń
  4. Ada u mnie też znika w jeden dzień, zresztą zawsze jak ciasto zrobię to takie jednodniowe one są :)
    Nie mogę się nadziwić, że jeszcze niedawno to mąka była podstawowym składnikiem ciast, a teraz moja przyszła teściowa za każdym razem nie wierzy mi, że ciasta robię bez mąki :)

    OdpowiedzUsuń
  5. dziewczyny przepisy swietne jestem na dukanie a caly czas mam ochote na slodkie,zamowilam skladniki i jak tylko przyjda to pieke:)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...