Sernik najlepiej
smakuje ogrzany do temperatury pokojowej. W biszkopcie
ołączenie kakao i cytrynowo-pomarańczowej nuty jest niesamowite.
- BISZKOPT CZEKOLADOWY:
- 3 jajka
- opakowanie czekoladowego puddingu z lidla (klik) jeśli nie posiadamy puddingu - dodać 2 łyżki skrobi kukurydzianej + 1 płaska łyżka kakao + aromat czekoladowy (klik)
- słodzik w proszku (1-2 łyżki)
- aromat "do sernika" lub mieszanka cytrynowego i pomarańczowego
- Piekarnik rozgrzać do 175* Tortownicę (20,5cm) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Oddzielić białka od żółtek. Żółtka wymieszać z suchymi składnikami.
- Białka ubić na sztywno ze szczyptą soli.
- Delikatnie, ale szybko wmieszać białka do masy, wygarniając spód na wierzch. Uważać, by piana nie opadła.
- Masę przełożyć do formy. Wstawić do gorącego pieca.
- Piec ok 15-20 minut.
- MASA SERNIKOWA:
- 350 g twarożku sernikowego typu Emilki
- 250 g jogurtu naturalnego
- słodzik do smaku
- aromat cytrynowy lub waniliowy
- żelatyna na 500-600 ml
- galaretka z ok. 450 ml płynu z tego przepisu (klik)
- Żelatynę namoczyć w zimnej wodzie, następnie zalać niedużą ilością gorącej wody, mieszać do rozpuszczenia, odstawić do ostudzenia.
- Zmiksować serek twarogowy z jogurtem, posłodzić, dodać aromat i miksując dodawać powoli ostudzoną żelatynę. Odstawić masę do lodówki.
- Tężejącą masę twarogową przełożyć na biszkopt, odstawić do lodówki.
- W międzyczasie przygotować galaretkę z podanego odnośnika, gdy zacznie tężeć, wylać na sernik.
wiesz może jak zrobić ten sernik, ale z agar-agar zamiast zelatyny? ostatnio zrobiłam sernik z agarem i kompletnie się nie zastygł.. :(
OdpowiedzUsuńNigdy nie robiłam a agar-agar, jednak z tego co czytałam na opakowaniu to może winą jest jego zbyt mała ilość? Możliwe, że dałaś go za mało lub niewystarczająco długo trzymałaś w lodówce? Ja ufam tylko żelatynie, poza tym jest tańsza niż agar-agar :) Może spróbuj dodać żelatyny, albo zwiększ ilość agaru :)
OdpowiedzUsuńKochana wczoraj zrobiłam ten serniczek,PYSZNOŚCI:)zajadała się cała rodzinka,w jeden dzień zniknęła cała tortownica.Dziękuję i pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńAda
Ada u mnie też znika w jeden dzień, zresztą zawsze jak ciasto zrobię to takie jednodniowe one są :)
OdpowiedzUsuńNie mogę się nadziwić, że jeszcze niedawno to mąka była podstawowym składnikiem ciast, a teraz moja przyszła teściowa za każdym razem nie wierzy mi, że ciasta robię bez mąki :)
dziewczyny przepisy swietne jestem na dukanie a caly czas mam ochote na slodkie,zamowilam skladniki i jak tylko przyjda to pieke:)
OdpowiedzUsuńbardzo pyszny ten serniczek
OdpowiedzUsuń