Deser posty i szybki w wykonaniu.Nadaje się na każdą fazę i okazję. Im bardziej kwaskowa i słodka galaretka, tym lepiej komponuje się z wytrawnym jogurtem. Mus z galaretki jest delikatny, puszysty i kremowy.
- galaretka z połowy porcji z przepisu galaretka z zaprawy (klik)
- 200ml wody
- 50ml zaprawy (syropu)
- żelatyna na 250ml
- kwasek cytrynowy do smaku
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- szklanka wody
- Żelatynę zalać kilkoma łyżkami zimnej wody, odstawić aż napęcznieje.
- Zagotować mniejszą część wody, zalać żelatynę i mieszać do rozpuszczenia.
- Dolać pozostałą zimną wodę i zaprawę. Ewentualnie dosłodzić i doprawić kwaskiem.
- Przelać do pojemnika i włożyć do lodówki.
- Uprzednio odłożyć trochę galaretki do dekoracji. Stężałą galaretkę zmiksować z niecałą szklanką wody (może być mieszanka wody i syropu, gdyby galaretka była mało intensywna w smaku). Mus powinien mieć luźną, ale gęstą konsystencję.
- Przelać mus do szklanek, nałożyć troch jogurtu, posypać kostkami galaretki.
- Podawać od razu.
Hej, właśnie dostałem ''cynk'' na Twojego bloga.. muszę powiedzieć, że nigdy w życiu nie widziałem tak idealnych przepisów na dania.. jak te u Ciebie. Może nie szukałem konkretnie dań - na dietę Dukana - ale od małego mam problem. Nie jem warzyw.. no większości, poza ziemniakami i przetworzoną wersją różnych warzyw - w sensie - zupy, sosy itd..
OdpowiedzUsuńa ta strona? Ideał! Dopiero od jutra biorę się za wykonywanie Twoich przepisów, ale już muszę powiedzieć, że nie mogę sie doczekać. Pozdrawiam, R.
HEJ ;) kiedy wrzucisz następny przepis ? :)
OdpowiedzUsuńJak coś ugotuję :)
UsuńNa 3 fazie nie robię już tak często nowego dietowego jedzenia, zwłaszcza, że nie mam najzwyczajniej czasu :(
Ja obecnie kończę 1 fazę więc potrzebuje inspiracji białkowych ;D
OdpowiedzUsuńA jak twoje rezultaty po 2 fazach ;) ??