Lekko kremowa, lekko kwaskowata z wyraźnym smakiem kaparów.
- 600ml wody
- pół marchewki
- ok. 6cm środkowej części pora (biało-zielonej)
- przyprawa do zup (dodałam 1 łyżeczkę ziołowych ziarenek smaku)
- 1,5-2 łyżeczki najmniejszych kaparów
- 5-6 łyżek serka wiejskiego
- 1-1,5 czubatej łyżeczki skrobi kukurydzianej rozmieszanej w niedużej ilości wody
- 2 jajka
- Zagotować wodę.
- Por pokroić w plastry, marchew w półksiężyce.
- Do gotującej wody wsypać przyprawę, dodać marchew z porem. Gotować do ulubionej miękkości. W połowie gotowania dodać kapary.
- Serek wiejski rozmieszać (zahartować) z częścią zupy, wlać i przed ponownym zagotowaniem dodać rozmieszaną skrobię. Zagotować cięgle mieszając.
- Do gotowej zupy dodać pokrojone jajka LUB na gotującą się zupę wbić surowe jajka, wyłączyć gaz, nakryć pokrywą i odczekać 10 minut.
Witam Cię serdecznie! Czasem życie i dietę ratuje taki właśnie blog! Wczoraj robilam bułkę z patelni- miodzio! Dzisiaj przyszła pora na- pizze 3 z mięsem, więc rana wyruszyłam do reala, po serek piórko, ale u mnie go nie ma :/ Czy oprócz reala można go jeszcze gdzieś dostać? Pizza już zrobiona pochłonięta 1/4 na drugie śniadanie, pysznaaa. Tylko serka brak w zastępstwie zrobiłam z serkiem wiejskim też pysznie ale jednak co żółty serek to żółty :( Druga ćwiarteczka na kolacje będzie :p
OdpowiedzUsuńmarchewka? przepis pokazuje sie w fazie uderzeniowej wiec chyba nie trafione
OdpowiedzUsuń