ZNAJDŹ PRZEPIS

środa, 9 października 2013

Pulpety w Sosie Chrznowym - Dieta Dukana

Całość w smaku pachnie i smakuje wielkanocnym żurkiem czy kiełbasą białą. Danie jest pyszne, polecam na dniach warzywnych z buraczkami. Można podawać z puree z pasternaka, kalafiora lub pietruszki.
  • 500g mięsa mielonego z indyka (czystego)
  • 0,5 łyżeczki soli
  • pieprz czarny
  • czosnek w proszku
  • suszona natka pietruszki
  • pół cebuli pokrojonej w kostkę zrumienionej na patelni na odrobinie oliwy (dozwolona)
  • SOS:
  • 3 szklanki wody
  • przyprawa ziarenka smaku ziołowe ok. 1 łyżeczki
  • 3-4 łyżeczki chrzanu
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej 
  1. Mięso dokładnie wymieszać z przyprawami i usmażoną cebulą. Wilgotnymi dłońmi formować kulki wielkości orzecha włoskiego.
  2. W szerokim garnku zagotować 3 szklanki wody. 
  3. Na gotującą wodę wrzucić pulpety. Po ponownym zagotowaniu zmniejszyć gaz do prawie minimum i gotować 20 minut.
  4. W międzyczasie rozmieszać skrobię z odrobiną wody.
  5. Pulpety wyjąć z wody, dodać chrzan i ziarenka smaku (nie wyłączać gazu), zwiększyć gaz, na gotującą wodę wlać rozrobioną skrobię i zagotować ciągle mieszając.
  6. Pulpety przełożyć do gotowego sosu.

5 komentarzy:

  1. Cieszę się, że wróciłaś z przepisami :) Pozdrawiam.

    OdpowiedzUsuń
  2. Kiedy dodajesz do sosu ten chrzan?

    OdpowiedzUsuń
  3. Witam, mam na imię Magda.
    Właśnie skończyłam jeść pulpeciki, i muszę to napisać: są super przepyszne.
    dziękuję za kolejny udany przepis.

    Aniu mam pytanie dot bułeczek z patelni...
    dlaczego nie ma przepisu na nie?

    Ostatnio wróciłam na dietę dukana i chciałabym je zacząć jeść.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...