Pierś w Kruchym Cieście z Farszem Szpinakowym - Dieta Dukana
- mała pojedyncza pierś kurczaka
- 1 niepełna łyżeczka oliwy (dozwolona)
- 2-3 garście świeżego szpinaku (oberwać łodyżki)
- ćwiartka małej cebuli (posiekać drobno)
- 3-4 łyżeczki serka wiejskiego
- czosnek w proszku
- sól i pieprz czarny
- KRUCHE CIASTO:
- 1 żółtko z dużego jajka
- 1 czubata łyżka skrobi kukurydzianej
- 3/4 łyżeczki soli
- Pierś umyć, oczyścić, natrzeć solą i pieprzem z obu stron. Naciąć kieszonkę i odstawić.
- Na patelni rozgrzać oliwę, zmniejszyć gaz, wrzucić cebulę i szpinak. Dusić mniej niż 2 minuty mieszający by się nie przypalił.
- Do szpinaku dodać serek wiejski, mieszając lekko odparować, uważać by się nie przypalił.
- Przełożyć farsz do miseczki, doprawić i ostudzić.
- Nadziać filet farszem, odstawić do lodówki.
- Piekarnik rozgrzać do 200*
- Przygotować ciasto - do kubeczka z żółtkiem i solą dodać skrobię. Ucierać aż masa się połączy (opcjonalnie potrzebne będą 1-2 krople białka). Wyrobić rękoma gładkie ciasto, rozwałkować między kawałkami foli na cienki placek kształtem pasujący do piersi.
- Nadzianą pierś owinąć z wierzchu ciastem (nie polecam owijać spodu - z mięsa wycieką soki, które namaczają ciasto i trudno je dopiec od spodu).
- Piec 20 minut do zrumienienia ciasta.
Wygląda pysznie ;)
OdpowiedzUsuńNa Dukanie nie jestem, ale pewnie zrobię tą wersję, bo lubię dobre i dietetyczne dania.
Pozdr.
Polecam :) i czekam na relację smakową :)
UsuńPS: cudny bat-kot :)
O co chodzi z tym białkiem?
OdpowiedzUsuńJeśli masa po długim ucieraniu nie chce zbić się w jedną kulkę i jest zbyt sucha to trzeba dodać trochę białka z jajka, które pozostaje po oddzieleniu żółtka od białek, dosłownie po kropelce.
UsuńAniu, przecież oliwa nie jest dozwolona !
OdpowiedzUsuńJest dozwolona od 2 fazy w ilości 1 łyżeczki na dzień :)
Usuń