ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 11 stycznia 2011

Paluszki Czeoladowe - Dieta Dukana

Paluszki czekoladowe na słodko, w wyszukiwarce znajdziecie także słone paluszki na 2 dni :)
  • 9 czubatych łyżek otrębów (6 owsianych + 3 pszenne)
  • 2-3 łyżeczki kakao
  • 1,5-2 płaskie łyżki jogurtu naturalnego lub serka homogenizowanego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki skrobi kukurydzianej
  • słodzik do smaku
  • 1 małe jajko

  1. Połowę otrąb zmieszać z jogurtem, odstawić do nasiąknięcia.
  2. Resztę składników wymieszać (jajko wbić dopiero po ustaleniu słodkości masy), dodać nasiąknięte otręby.
  3. Odstawić masę, by stwardniała.
  4. Piekarnik rozgrzać do 180* blachę wyłożyć papierem do pieczenia.
  5. Nabierać porcje masy, rolować rękoma cienkie paluszki (najłatwiej na stole). Jeśli masa jest nadal mokra dosypać odrobinę otrąb lub skrobi.
  6. Gotowe paluszki przełożyć na blachę, piec 10-15 minut (lekko przypieczone mają bardziej wyrazisty smak).

2 komentarze:

  1. Witam.
    Właśnie je zrobiłam, ale w formie kuleczek. Wyszło 17 kulek, więc będzie na kilka dni:)

    Są pyszne!
    Pozdrawiam

    Ola

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajnie :) to były moje pierwsze paluszki na słodko :) nie myślałam o nich jako o kuleczkach, ale to fajny pomysł :)
    tak patrzę na ten przepis i przydałoby się mu, żeby zmniejszyć jego ilość składników :D
    pozdraiwam :)

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...