ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 23 stycznia 2011

Chleb Serowo-Cebulowy z Mikrofali - Dukan


Chlebek z sera domowego. Bez skrobi, bez otrębów. Można spożywać  na każdej fazie.
Przepis z pomysłu Krzyśka - gdy tarkował ser na pizzę, powiedział, że wygląda jak mąka.
  • 4 łyżki startego na najmniejszych oczkach sera domowego (klik)
  • 1 łyżeczka suszonej cebuli (można użyć świeżej)
  • mniej niż 1/2 łyżeczki sody
  • 1 łyżka serka twarogowego lub homogenizowanego
  • 1 jajko
  • opcjonalnie przyprawy ziołowe lub czosnek
  1. Wymieszać składniki, przelać do niedużej miseczki odpowiedniej do mikrofali.
  2. Mikrofalę ustawić na najwyższa moc (u mnie 900). Piec ok. 5 minut, przy czym ostatnia minutę piec bez pojemnika.
  3. Po ostudzeniu przeciąć na 2 części.

17 komentarzy:

  1. Witam super stronka:)
    Mam tylko małe pytanko strasznie kusi mnie ten przepis dlatego chciałabym się dowiedzieć co to jest ten "ser domowy"???pozdrawiam

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, ser domowy to dosłownie ser domowy :) czyli "żółty" z twarogu :) poszukaj w przepisach lub skorzystaj z wyszukiwarki na górze po prawej stronie :) chlebek jest świetny i można go jeść cały dzień :) Pamiętaj by robić tylko z jednej porcji w miseczce, bo po zwiększeniu składników nie wychodzi.

    OdpowiedzUsuń
  3. hej , zrobiłam ten chlebek i jestem mile zaskoczona:)faktycznie wyszło takie coś bułeczkowo-chlebkowe. Bałam się, że będzie smakować jak jajecznica z serem, ale smak fajny. Z powodu braku sera twarogowego dałam łyżkę jogurtu i ok.

    OdpowiedzUsuń
  4. Z jogurtem chyba dłużej ci się robiło?
    Oj to mój faworyt chlebowy :) A mam kilka wersji z mikrofali i jeszcze jeden razowy, ale jeszcze nie zamieściłam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. :) Moja mikrofalówka jest dość ,,mocna". Najwyższa moc to 900 jednostek i zostawiłam tylko na 5 min-jak w przepisie. Może wyszło dlatego, że miałam już bardzo obeschnięty ser. Na razie mi się nie przejadło- jem codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  6. Ja uwielbiam ten chlebek :) Zawsze dodawałam ser zwykły jak piekłam chleby, zwlaszcza bułki :) A ten jest po prostu niesamowity :)
    Ciesze się, że smakuje :)

    OdpowiedzUsuń
  7. Zakochałam się dziś :) To najlepsza dukanowa bułeczka jaką jadłam. Uwielbiam Cie za te przepisy! Dodałam prażonej cebulki, też z Twojego przepisu - rewelacja.

    Miss N.

    OdpowiedzUsuń
  8. jakoś mój chlebek opadł :/ co prawda nie piekłam w mikrofalówce, a w piekarniku... ale czy to było powodem...

    OdpowiedzUsuń
  9. Pewnie dlatego, że jest konkretnie na mikrofalę :)
    do piekarnika musiałby byc inaczej wykonany :)

    OdpowiedzUsuń
  10. A jak? Bo ja też nie dysponuję mikrofalówką a chętnie bym zrobiła:)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kasiu,
    nie robiłam z tego chlebka tylko krakersy serowe, myślę, że mogły by zastąpić cienkie pieczywko :) Bo one muszą być bardzo cienko rozsmarowane :)
    Więc może zerknij na przepis na krakersy serowe :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Ten pomysł jest po prostu GENIALNY! Szczerze mówiąc nigdy mi jakoś specjalnie nie smakowały ani placuszki otrębowe ani te bułki na otrębach. Ten przepis RATUJE moje kolacje (bo na śniadaniu od kilku dni króluje owsianka z cynamonem :p )
    Bardzo Ci za niego dziękuję. Za pierwszym razem co prawda była klapa, ale na moje szczęście nie zraziłam się tylko spróbowałam raz jeszcze, bo kolejne 2 mnie w pełni usatysfakcjonowały :D
    Pozdrawiam,
    Marinelka

    OdpowiedzUsuń
  13. Marinelka,
    to fantastycznie :) a podziekowania to głównie do Krzyska, bo to on był pomysłodawcą robienia chlebków z sera :) ja w tym przypadku jestem wykonawcą hehe :)

    OdpowiedzUsuń
  14. ale czy żółty ser nie jest za tłusty???

    OdpowiedzUsuń
  15. Jaki ser tłusty?
    Toć w przepisie jest "sera domowego"
    Więc do spisu i szukamy, gdzie ejst ser domowy, klikamy i robimy pyszny białkowy chlebek, który jemy bez ograniczeń :)

    OdpowiedzUsuń
  16. Znacznie łatwiej, praktyczniej i smaczniej jest usmażyć omleta, bo "chlebek" z tego przepisu to mozolna praca okraszona wielkim rozczarowaniem. Sam ser żółty wychodzi mi super, ale ten chlebowaty wytwór to jakaś porażka. Piekłam wg. przepisu i otrzymałam wilgotny, opadnięty omletowaty placek, który musiałam dosyszyć w piekarniku na termoobiegu by wogóle był zjadalny. Muszę Cię za to pochwalić za REWELACYJNE przepisy na pizzę na cienkim spodzie, bułeczki lniane i pitę - smaczne, proste i mają różnorodne zastosowania :-)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Przykro mi, że się nie udało. Myślę, że to wina mikrofali, bo pierwszy raz spotkałam się, żeby chlebek na bazie tego sera się nie udał.
      Moja mikrofala to kombajn o wielkiej mocy. Dziewczyny często piszą, że mają słabsze mikrofale i wtedy piecze się dłużej :) Jesteś pewna, że nastawiłaś na max moc? Ile ma twoja mikrofala max mocy?
      Cieszy mnie, że inne wypieki i przepisy się udają i smakują :)
      pozdrawiam :)

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...