Bardzo smaczna, świeża i soczysta! Polecam z sadzonymi jajkami. Salsa wszechstronnego użytku - świetnie nadaje się do mięs pieczonych, duszonych lub jako składnik zapiekanych mięs, warzyw. Może stanowić nadzienie.
- pół dużego dojrzałego pomidora
- 1/3 niedużej zielonej papryki
- 2 duże ząbki czosnku
- pół cebuli
- 2 łodygi szczypioru
- sos: 1 łyżeczka niefiltrowanej oliwy, 1 łyżeczka octu jabłkowego, 0,5 łyżeczki pasty chilli, 1,5 łyżeczki soku z cytryny, szczypta soli i czarnego pieprzu.
- Warzywa posiekać w drobną kostkę.
- Składniki na sos zmieszać. Wlać do warzyw.
- Całość przemieszać i odstawić do czasu spożycia.
Podawać z dodatkami jak w opisie lub jako samodzielne danie. Salsa potrzebuje minimum kilkunastu minut na przejście smaków.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)