Delikatne z kremowym wnętrzem. Cienkie, ale puszyste. W smaku i wyglądzie zbliżone do placków ziemniaczanych.
- pół cukini
- 1 cienka łodyga selera naciowego
- pół dużej cebuli (można użyć więcej)
- 1 jajko
- 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
- 0,5 łyżeczki soli morskiej
- pieprz czarny
- odrobina papryki słodkiej
- szczypta czosnku w proszku
- Warzywa umyć, zetrzeć na tarce na stronie z "kłującymi oczkami" (połowę cebuli starłam, resztę posiekałam drobno).
- Patelnię rozgrzać na średnio-małym ogniu (skorygować w czasie smażenia). Natłuścić dobrze oliwą (nalałam pół łyżeczki i rozprowadziłam pędzlem z włosia, którym później natłuszczałam patelnię przed następną porcją).
- Do masy wbić jajko i wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać skrobię i resztę przypraw.
- Na patelnię nakładać po 1 łyżce masy i rozpłaszczyć na cienki placek. Smażyć aż zbrązowieją.
- Przed każdym nałożeniem masy patelnię natłuścić, a masę przemieszać.
Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)