ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 23 marca 2014

Placki z Cukini - Dieta Dukana

Delikatne z kremowym wnętrzem. Cienkie, ale puszyste. W smaku i wyglądzie zbliżone do placków ziemniaczanych.
  • pół cukini
  • 1 cienka łodyga selera naciowego
  • pół dużej cebuli (można użyć więcej)
  • 1 jajko
  • 1 czubata łyżka skrobi ziemniaczanej
  • 0,5 łyżeczki soli morskiej
  • pieprz czarny
  • odrobina papryki słodkiej
  • szczypta czosnku w proszku
  1. Warzywa umyć, zetrzeć na tarce na stronie z "kłującymi oczkami" (połowę cebuli starłam, resztę posiekałam drobno).
  2. Patelnię rozgrzać na średnio-małym ogniu (skorygować w czasie smażenia). Natłuścić dobrze oliwą (nalałam pół łyżeczki i rozprowadziłam pędzlem z włosia, którym później natłuszczałam patelnię przed następną porcją).
  3. Do masy wbić jajko i wymieszać trzepaczką rózgową. Dodać skrobię i resztę przypraw.
  4. Na patelnię nakładać po 1 łyżce masy i rozpłaszczyć na cienki placek. Smażyć aż zbrązowieją.
  5. Przed każdym nałożeniem masy patelnię natłuścić, a masę przemieszać.
Podawać do mięs lub jako samodzielne danie.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...