ZNAJDŹ PRZEPIS

niedziela, 23 marca 2014

Łosoś w Cieście Naleśnikowym - Dieta Dukana

Łosoś wędzony ma specyficzny, wyrazisty smak. Użyty w przepisie niewędzony łosoś smakuje delikatnie i smaczniej :) W podany sposób można przygotować każdy rodzaj ryb, przy czym mrożone ryby uprzednio rozmrozić i osuszyć z wody.
  • ok. 150g łososia (mrożony lub świeży, niewędzony)
  • 1 jajko
  • 1 łyżka dowolnej skrobi (kukurydzianej lub ziemniaczanej)
  • 1 łyżka drobno siekanych kaparów
  • 3 ząbki zmiażdżonego i posiekanego czosnku
  • 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
  • szczypta pieprzu czarnego
  • opcjonalnie sól, choć kapary są dość słone
  • surówka - mix sałat, papryka czerwona, ogórek, łyżeczka niefiltrowanej oliwy, opcjonalnie 0,5 łyżeczki jogurtu)
  • sok z cytryny do skropienia łososia i surówki
  1. Łososia umyć, osuszyć. Jeśli jest, to wyciąć szarobrązowe mięso i wyrzucić/dać kotu/psu.
  2. Jajko roztrzepać, dodać skrobię i siekane kapary, przyprawy i wymieszać.
  3. Łososia obtoczyć w masie, odstawić.
  4. Rozgrzać na małym płomieniu niedużą patelnię (taką by pasowała na długość ryby).  Dokładnie natłuścić.
  5. Łososia położyć przy brzegu patelni (polecam kwadratowe), polać masą jajeczną, chwilę smażyć aż spód się zetnie. Zawijać łososia w tworzący się naleśnik zbierając go w kształt koperty i formując przyciskając do brzegu patelni.
  6. Smażyć kilka minut, zdjąć z patelni i skropić cytryną.
Łosoś lub inna ryba w takiej formie jest zgodny z fazą 2P (oczywiście bez warzyw).

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...