Bez kakao nadają się na fazę uderzeniową.
- 2 łyżki gęstego jogurtu (użyłam greckiego) do 5% tłuszczu (nie polecam 0%)
- 1 łyżka ksylitolu
- 2-3 łyżki mleka w proszku (do smaku, dodałam spore 2 łyżki)
- aromat truskawkowy (klik)
- odrobina barwnika czerwonego (klik) lub różowego (klik)
- od 2 fazy można dodać kakao i aromat np. pomarańczowy lub inny
- Mleko wymieszać z ksylitolem. Dodać jogurt i zmieszać na gładko.
- Do masy dodać barwnik (odrobinę) i aromat (jeśli w planie jest kilka kolorów i smaków, masę uprzednio podzielić według ilości).
- Przelać do foremki (użyłam silikonowej foremki na czekoladki/praliny, masy wystarczyło na całość, czyli 15 kwiatków).
- Upuścić kilka razy formę z masą z kilkucentymetrowej wysokości, w celu pozbycia się ewentualnych bąbelków powietrza.
- Wstawić do zamrażarki (moja masa uprzednio chłodziła się w lodówce przez 4 godziny, a przez noc w zamrażarce).
Czy mogę zastąpić czymś innym ksylitol? Nie mogę go nigdzie u mnie spotkać :( Gdzie go kupujesz?
OdpowiedzUsuńKarolino,
Usuńmożesz zastąpić zwykłym słodzikiem, ale ksylitol jest najlepszą wersją :) Kupuję przez internet, choć stacjonarnie mają w kauflandzie, leclerze i intermarche, ale ceny sa kosmiczne i 2-3 razy wyższe od zakupu internetowego.
Kupując przez internet koniecznie trzeba zwrócić uwagę na to czy ksylitol jest produkowany w finlandii ewentualnie w danii.
Absolutnie nie kupuj pochodzącego z krajów uni europejskiej ani z kukurydzy, bo to świństwo.
Jesli masz możliwośc sprawdzaj kod kreskowy (u mnie na końcu jest kod Danii więc wporządku, choc powienien być fiński, to znaczy, że prawdziwy ksylitol a nie podróbka).
Możesz podać adres strony z której zamawiasz?
OdpowiedzUsuńJesteś niesamowita. Nie przestawaj pisać, gotować, dodawać tu postów! Badź zawsze!
OdpowiedzUsuńSzalenie pozytywne słowa! dziękuję za nie :) uśmiech mi nie schodzi z ust :)
Usuń