ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 28 kwietnia 2014

Szynka z Pieca - Dieta Dukana

Chuda szynka wieprzowa dozwolona w diecie dukana pod pozycją wędliny. Łatwa i super smaczna do przygotowania w domu z gwarancją smaku i braku konserwantów.
Kupując chudą szynkę upewnijcie się, że jest chuda (zaufany sprzedawca lub paczkowane mięsa z podanymi wartościami na opakowaniu).
Opis przygotowania szynki wydaje się skomplikowany ponieważ staram się szczegółowo opisać, ale jest to super prosta sprawa. 
Polecam! W ten sposób można przygotować różne rodzaje mięs skracając czas pieczenia).

Wersja marynaty nr 1.
  • 1 kulka chudej szynki wieprzowej w kulce (średnio 1-1,5kg)
  • sól* (patrz niżej)
  • ziele angielskie
  • liść laurowy
  • 1 duża główka czosnku lub 2 mniejsze
  • musztarda
  • zioła (mieszanka ulubionych - majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, oregano i inne)
  • sos lub pasta chilli (według smaku/gustu)
  • przyprawa do mięs (bez soli)
  • oliwa lub olej
  1. Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Ponakłuwać ostrym nożem w wielu miejscach, bardzo głęboko (sól musi dotrzeć głęboko).
  2. Do miski nasypać 2 garście soli, dodać połowę czosnku (obranego i zgniecionego), dodać łyżeczkę ziela i 3-4 liście laurowe. Nalać wody, rozmieszać sól, włożyć szynkę i uzupełnić o tyle wody, by zakryła ona mięso. Nakryć, odstawić do lodówki na 1-2 dni (w międzyczasie obracać mięso przynajmniej 1-2 razy dziennie).
  3. Szynkę wyjąć, osuszyć, ponakłuwać ponownie, w nacięcia włożyć głęboko kawałki czosnku (im więcej, tym mocniejszy smak i zapach). 
  4. Przyprawy, zioła, musztardę zmieszać. Dodać odrobinę oliwy ok. 1 łyżki. Natrzeć przyprawami mięso, odstawić.
  5. Rozgrzać piekarnik do 180* Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywą lub do rękawa do pieczenia. Nalać ok. szklanki wody (w zależności od naczynia i wielkości szynki woda powinna sięgać tak do wysokości mięsa).
  6. Piec ok. 1-1,5 godziny. W połowie czasu mięso obrócić spodem do góry.
  7. Upieczone mięso poznaje się po tym, że łatwo jest przebić je całe nożem, jeśli nóż stawia opór lub trudno się przebić w środku to mięso jest  w środku surowe.
  8. W celu zrumienienia wierzchu jeśli to potrzebne zwiększyć pod koniec czasu temperaturę do 200* i zdjąć pokrywę.
  9. Po upieczeniu wyjąć mięso z formy, ostudzić. Przechowywać w lodówce. 
*zamiast soli - mięso można marynować przez dzień/noc tylko w sporej ilości sosu sojowego (obracając przynajmniej raz), następnie wyjąć z sosu i doprawić jak wyżej.
Inną opcją jest ugotowanie szynki w szybkowarze ok. 40 minut do 1 godziny czasu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...