Kupując chudą szynkę upewnijcie się, że jest chuda (zaufany sprzedawca lub paczkowane mięsa z podanymi wartościami na opakowaniu).
Opis przygotowania szynki wydaje się skomplikowany ponieważ staram się szczegółowo opisać, ale jest to super prosta sprawa.
Polecam! W ten sposób można przygotować różne rodzaje mięs skracając czas pieczenia).
Wersja marynaty nr 1.
- 1 kulka chudej szynki wieprzowej w kulce (średnio 1-1,5kg)
- sól* (patrz niżej)
- ziele angielskie
- liść laurowy
- 1 duża główka czosnku lub 2 mniejsze
- musztarda
- zioła (mieszanka ulubionych - majeranek, zioła prowansalskie, tymianek, oregano i inne)
- sos lub pasta chilli (według smaku/gustu)
- przyprawa do mięs (bez soli)
- oliwa lub olej
- Mięso umyć, oczyścić z ewentualnych błon. Ponakłuwać ostrym nożem w wielu miejscach, bardzo głęboko (sól musi dotrzeć głęboko).
- Do miski nasypać 2 garście soli, dodać połowę czosnku (obranego i zgniecionego), dodać łyżeczkę ziela i 3-4 liście laurowe. Nalać wody, rozmieszać sól, włożyć szynkę i uzupełnić o tyle wody, by zakryła ona mięso. Nakryć, odstawić do lodówki na 1-2 dni (w międzyczasie obracać mięso przynajmniej 1-2 razy dziennie).
- Szynkę wyjąć, osuszyć, ponakłuwać ponownie, w nacięcia włożyć głęboko kawałki czosnku (im więcej, tym mocniejszy smak i zapach).
- Przyprawy, zioła, musztardę zmieszać. Dodać odrobinę oliwy ok. 1 łyżki. Natrzeć przyprawami mięso, odstawić.
- Rozgrzać piekarnik do 180* Mięso przełożyć do naczynia do zapiekania z pokrywą lub do rękawa do pieczenia. Nalać ok. szklanki wody (w zależności od naczynia i wielkości szynki woda powinna sięgać tak do wysokości mięsa).
- Piec ok. 1-1,5 godziny. W połowie czasu mięso obrócić spodem do góry.
- Upieczone mięso poznaje się po tym, że łatwo jest przebić je całe nożem, jeśli nóż stawia opór lub trudno się przebić w środku to mięso jest w środku surowe.
- W celu zrumienienia wierzchu jeśli to potrzebne zwiększyć pod koniec czasu temperaturę do 200* i zdjąć pokrywę.
- Po upieczeniu wyjąć mięso z formy, ostudzić. Przechowywać w lodówce.
Inną opcją jest ugotowanie szynki w szybkowarze ok. 40 minut do 1 godziny czasu.
A jeszcze lepsza jest chuda szynka mielona :D
OdpowiedzUsuń