Gulasz Wołowo-Grzybowy - Dieta Dukana
- 2 łyżeczki oliwy
- miseczka wołowiny pokrojonej w kostkę (bez białych błonek)
- 3 szklanki wody
- duża garść suszonych grzybów (niemoczonych)
- 4 duże kulki ziela angielskiego
- 2 liście laurowe
- pół dużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
- pół marchwi pokrojonej w cienkie plastry
- kawałek pora pokrojonego w półksiężyce
- ziarenka smaku ziołowe
- pieprz czarny
- 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej + 1 szklanka wody
- Oliwę rozgrzać na patelni. Obsmażyć lekko wołowinę, przełożyć ją do garnka.
- Do wołowiny dodać wodę, grzyby, ziele i liście. Gotować ok. 2 godzin na najmniejszym ogniu.
- Na patelni po obsmażeniu wołowiny poddusić cebulę, w międzyczasie podlać odrobiną wody, by zebrać z powierzchni patelni aromat wołowiny. Odstawić.
- Pod koniec gotowania dodać do mięsa cebulę, marchew, por i przyprawę.
- Po ugotowaniu zagęścić skrobią z pieprzem rozmieszaną w szklance wody - na gotującą się wodę wlać rozrobioną skrobię i pieprz i zagotować mieszając dokładnie po dnie garnka.
- Podawać jako samodzielne danie z ogórkami kiszonymi lub z puree np. z pasternaku, pietruszki lub selera i z ogórkami kiszonymi.
To bedzie na dni pw prawda?
OdpowiedzUsuńKażdy przepis jest podpisany która faza (pod "polecam również")
UsuńBędąc na Dukanie był to mój ulubiony przepis i nadal chętnie do niego powracam. PALCE LIZAĆ!
OdpowiedzUsuńSuper :)
UsuńSUPER
OdpowiedzUsuń