ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 19 listopada 2013

Gulasz Wołowo-Grzybowy - Dieta Dukana

  • 2 łyżeczki oliwy
  • miseczka wołowiny pokrojonej w kostkę (bez białych błonek)
  • 3 szklanki wody
  • duża garść suszonych grzybów (niemoczonych)
  • 4 duże kulki ziela angielskiego
  • 2 liście laurowe
  • pół dużej cebuli pokrojonej w drobną kostkę
  • pół marchwi pokrojonej w cienkie plastry
  • kawałek pora pokrojonego w półksiężyce
  • ziarenka smaku ziołowe
  • pieprz czarny
  • 1,5 łyżki skrobi kukurydzianej + 1 szklanka wody
  1. Oliwę rozgrzać na patelni. Obsmażyć lekko wołowinę, przełożyć ją do garnka.
  2. Do wołowiny dodać wodę, grzyby, ziele i liście. Gotować ok. 2 godzin na najmniejszym ogniu.
  3. Na patelni po obsmażeniu wołowiny poddusić cebulę, w międzyczasie podlać odrobiną wody, by zebrać z powierzchni patelni aromat wołowiny. Odstawić.
  4. Pod koniec gotowania dodać do mięsa cebulę, marchew, por i przyprawę.
  5. Po ugotowaniu zagęścić skrobią z pieprzem rozmieszaną w szklance wody - na gotującą się wodę wlać rozrobioną skrobię i pieprz i zagotować mieszając dokładnie po dnie garnka.
  6. Podawać jako samodzielne danie z ogórkami kiszonymi lub z puree np. z pasternaku, pietruszki lub selera i z ogórkami kiszonymi.

5 komentarzy:

  1. Odpowiedzi
    1. Każdy przepis jest podpisany która faza (pod "polecam również")

      Usuń
  2. Będąc na Dukanie był to mój ulubiony przepis i nadal chętnie do niego powracam. PALCE LIZAĆ!

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...