ZNAJDŹ PRZEPIS

wtorek, 6 sierpnia 2013

Sernik Śmietankowo-Waniliowy - Dieta Dukana

    • 400g twarogu w kostce lub sernikowy
    • 2 żółtka + 4 całe jajka (lub 4 żółtka i 2 całe jajka)
    • 1 opakowanie budyniu waniliowego lub śmietankowego
    • odrobina aromatu śmietankowego (klik) 
    • odrobina aromatu wanilinowego (klik)
    • słodzik do smaku (użyłam słodziku ze stewią, ale stracił słodycz w pieczeniu mimo, że napisane było "do pieczenia")
    • opcjonalnie inne dodatki jak żurawina, jagody goji, kakao, dodatkowe aromaty, polewa po upieczeniu
    1. Piekarnik rozgrzać do 175-180*, niedużą tortownicę lub keksówkę wyłożyć papierem do pieczenia.
    2. Połowę twarogu odcisnąć ręcznikiem. Cały twaróg utrzeć na gładko lub zmielić 2-3 razy (ewentualnie użyć sernikowego).
    3. Do twarogu dodać resztę składników, przelać masę do formy.
    4. Piec ok. godziny lub dłużej (aż spód będzie spójny), po upieczeniu wyjąć z formy i dosuszyć w uchylonym piecu na kratce.
    5. Podawać po leżakowaniu w lodówce.

    8 komentarzy:

    1. A mozna uzyc puddingu lidlowego?

      OdpowiedzUsuń
    2. Niestety nie, bo pudding jest na kukurydzianej skrobi a budyń na ziemniaczanej. Tutaj potrzeba żelowania a więc ziemniaczanej.

      OdpowiedzUsuń
    3. Zrobilam na zwyklym budyniu i wyszedl super, konsystecnja idealnego, wilgotnego sernika.
      Tylko mialam ten sam problem co Ty, ze slodzik na stewii zrobil sie nieslodki..
      Moglabys polecic jakis slodzik dobry do pieczenia?
      Dorka

      OdpowiedzUsuń
      Odpowiedzi
      1. Dorka,
        ja ostatnio używam tylko ksylitolu, bo raz, ze nie traci słodyczy, a dwa, że działa przeciwpróchnicznie w dodatku dentystka moje też go poleca :) jego jedyny minus (prócz ceny, ale moznaq tanio znaleźć) jest to, że smak daje lekko orzeźwiający :) choć nie czuć tego wszędzie.
        Mój klasyczie używany słodzik w proszku jest na zdjęciu w produktach. nazwy nie pamiętam, ale dobry jest do pieczenia.

        Usuń
    4. Hej :)
      Mam dzisiaj w zamiarze zrobić ten serniczek. Zastanawiam się ale czy by go nie zrobić z podwójnej porcji. No i czy kubełek sera mielonego na sernik (taki kilogramowy) może być?? W sensie takie mielony już??

      OdpowiedzUsuń
    5. Hej :) A można piec ten sernik na serze wiaderkowym, mielonym, takim stricte do serników??

      OdpowiedzUsuń
    6. może być zwykły słodzik w tablekach??

      OdpowiedzUsuń

    Dziękuję za komentarz :)
    Zapraszam również na czat :)

    Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...