- 3 żółtka ze sparzonych jajek
- 1,5-2 łyżki ksylitolu
- 250ml mleka zagęszczonego light 4% tł.
- kilkanaście kropli aromatu irish cream (klik)
- Żółtka i ksylitol ubić na białą, puszystą i gęstą masę. Miksując na małych obrotach wlać powoli mleko. Zmiksować krótko.
- Dodać aromat irish cream, zamieszać.
- Masę przelać do garnka. Postawić na średnim gazie. Ciągle mieszać po dnie. Po kilku minutach zmniejszyć gaz do minimum, ciągle mieszać (nie gotować!). Masa po kilku minutach zgęstnieje (Przesunąć palcem po łyżce, jeśli pozostaje ślad, to masa jest gotowa).
- Masę rozlać do małych pojemników lub foremek na babeczki. Odstawić do zamrażarki.
Lody ścięte, nadające się do formowania kulek lub z przeznaczeniem na formy do lodów (z patyczkiem) uzyskamy po mrożeniu przez 24 godziny.
hejj :) Czy w fazie naprzemiennej moge zjesc takie lody? I czy to mleko nie jest za tłuste i czym zastąpić ten słodzik, bo nie mam a chce mi sie lodów !
OdpowiedzUsuńOczywiście, że możesz :) Nabiał w diecie można spożywać do 5% tł. Ksylitol zastąp innym słodzikiem np. w proszku, ale nie wiem czym dysponujesz więc trudno podać proporcję.
Usuńco to znaczy "ze sparzonych jajek"? czyli z jakich?
OdpowiedzUsuńSparzone jajka (lub inny produkt) znaczy polewać przez kilka lub kilkanaście sekund wrzątkiem (jajka sparzam od razu po wyłączeniu gazu z pod czajnika, gdy woda jeszcze bulgocze i polewam je umieszczone w zlewie lub na kratce).
UsuńPS: chodzi o surowe jajka w skorupkach :)
Usuń