Czy w Diecie Dukana Można Używać Mąki Kukurydzianej?
Otóż nie, nie można.
W diecie tej używa się wszelkich dostępnych skrobi. W Polsce jest to skrobia kukurydziana i skrobia ziemniaczana (handlowa nazwa zamienna to mąka ziemniaczana).
Mąka kukurydziana jest żółtego koloru, produkuje się ją z ziaren kukurydzy, która w diecie jest zabroniona. Kuchenne właściwości mąki kukurydzianej całkowicie różnią się od właściwości skrobi kukurydzianej.
Skrobia kukurydziana i ziemniaczana jest białego koloru. Skrobie te powstają w torebkach skrobiowych roślin/warzyw.
Ich kuchenne właściwości różnią się - kukurydziana skrobia "ścina" masę, podobnie do mąki. Nadaje się między innymi do wypieków, sosów, zup, wszędzie tam, gdzie masa powinna być sztywna, zwarta, ścięta. Skrobia ziemniaczana "żeluje" masę, uelastycznia - świetnie nadaje się do naleśników, pieczonych serników, pyzów, itd., wszędzie tam, gdzie potrzeba elastyczności.
Pozdrawiam słonecznie :)
No właśnie, tyle jest niby dukanowych przepisów z mąką kukurydzianą, boję się ją zastępować skrobią że zmarnuję składniki.
OdpowiedzUsuń