ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 9 maja 2014

Zabielany Kapuśniak - Dieta Dukana

Niespotykane połączenie, ale smaczne. Serek nadaje wartość białkową potrawie.
  • 600ml wody
  • 1 łyżeczka ziarenek smaku ziołowych + 1 do doprawienia na koniec
  • 1 mała marchew pokrojona w talarki
  • 1 mała pietruszka pokrojona w talarki
  • 3 duże łyżki kapusty kiszonej z marchwią (odciśnięta, posiekana, doprawiona pieprzem ziołowym i siekaną cebulką i odrobiną oliwy przegryzała się przez noc)
  • 4 łyżki świeżego serka wiejskiego
  • 1 czubata łyżeczka skrobi kukurydzianej
  • pieprz czarny
  1. Zagotować wodę z 1 łyżeczką przyprawy. Dodać marchew i pietruszkę, po zagotowaniu dodać kapustę. Gotować do ulubionej miękkości (preferuję lekko twarde).
  2. Serek zmieszać ze skrobią i pieprzem. Mieszając wlać do gotowej zupy. Zwiększyć gaz i ciągle mieszając zagotować do pierwszych bąbelków.
  3. Zupę doprawić przyprawą.

4 komentarze:

  1. Myślałam, że to żurek, jestem na diecie ale nie na dukanie, jem wszystko.

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Większość zabielanych zup wygląda podobnie, zwłaszcza żurkowo :) A niezabielane wyglądają jak rosół. W sumie baza zup to warzywa a najlepsze to jarzynkowe :)

      Usuń
  2. też w pierwszej chwili myślałem że to żurek, aż mi ślinka poleciała, świetny blog

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...