ZNAJDŹ PRZEPIS

czwartek, 3 lipca 2014

Udko Kurczaka Pieczone w Rękawie z Grzybami i Warzywami - Dieta Dukana

Potrawy z grzybami smakują obłędnie, ale wadą jest kolor :( Nie zmienia to jednak cudownych smaków, zapachów z piekarnika i przyjemności z jedzenia. Polecam o każdej porze roku!

Zobacz film na YT
  • 20g suszonych grzybów (ok. 2 garści)
  • 180ml wody
  • 2 udka z kurczaka (oczyszczone ze skór i błonek)
  • pół cebuli
  • pół marchwi
  • po 2 łyżki selera i pietruszki
  • sos sojowy
  • opcjonalnie przyprawy
  • ogórki kiszone
  1. Grzyby zalać wodą, odstawić na kilka godzin/na noc.
  2. Mięso zamarynować w sosie sojowym (można użyć ulubionych przypraw, niedużo, by nie zbić smaku grzybów) . 
  3. Warzywa pokroić według uznania.
  4. Włożyć mięso do rękawa do pieczenia.
  5. Do pozostałego sosu sojowego dodać grzyby z niewielką ilością wody po moczeniu (można dodać całą wodę) i warzywa. Całość przełożyć do rękawa z mięsem (uprzednio zawiązać ciasno jeden koniec).
  6. Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170*, piec przez 1 godzinę.
  7. Po upieczeniu podawać z ogórkami kiszonymi.

4 komentarze:

  1. jestem na diecie ale nie na jakiejś konkretnej, nie na dukanie . wygląda pysznie

    OdpowiedzUsuń
  2. Zrobię dzisiaj na obiad :) Kura rozmrożona, grzyby namoczone ;)

    Dostałam od taty kilka toreb suszonych grzybów, przede wszystkim borowiki i za cholerę nie wiedziałam, co z nich robić.
    Także muszę zbierać jakieś pomysły, Twój będzie jednym z nich ;)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. I jak? Smakowało? Wyszło? z borowikami musiało byc obłędnie.. chciałam z płynu po pieczeniu zrobić sos, ale zbrakło mi czasu.. można by zabielić jogurtem rozmieszanym ze skrobią, dolać resztkę wody po grzybach, zagotować i mniam!

      Usuń
  3. Pewnie, że smakowało :) Już nie pamiętam jak to podałam, ale było dobre.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...