Zobacz film na YT
- 20g suszonych grzybów (ok. 2 garści)
- 180ml wody
- 2 udka z kurczaka (oczyszczone ze skór i błonek)
- pół cebuli
- pół marchwi
- po 2 łyżki selera i pietruszki
- sos sojowy
- opcjonalnie przyprawy
- ogórki kiszone
- Grzyby zalać wodą, odstawić na kilka godzin/na noc.
- Mięso zamarynować w sosie sojowym (można użyć ulubionych przypraw, niedużo, by nie zbić smaku grzybów) .
- Warzywa pokroić według uznania.
- Włożyć mięso do rękawa do pieczenia.
- Do pozostałego sosu sojowego dodać grzyby z niewielką ilością wody po moczeniu (można dodać całą wodę) i warzywa. Całość przełożyć do rękawa z mięsem (uprzednio zawiązać ciasno jeden koniec).
- Całość włożyć do piekarnika nagrzanego do 160-170*, piec przez 1 godzinę.
- Po upieczeniu podawać z ogórkami kiszonymi.
jestem na diecie ale nie na jakiejś konkretnej, nie na dukanie . wygląda pysznie
OdpowiedzUsuńZrobię dzisiaj na obiad :) Kura rozmrożona, grzyby namoczone ;)
OdpowiedzUsuńDostałam od taty kilka toreb suszonych grzybów, przede wszystkim borowiki i za cholerę nie wiedziałam, co z nich robić.
Także muszę zbierać jakieś pomysły, Twój będzie jednym z nich ;)
I jak? Smakowało? Wyszło? z borowikami musiało byc obłędnie.. chciałam z płynu po pieczeniu zrobić sos, ale zbrakło mi czasu.. można by zabielić jogurtem rozmieszanym ze skrobią, dolać resztkę wody po grzybach, zagotować i mniam!
UsuńPewnie, że smakowało :) Już nie pamiętam jak to podałam, ale było dobre.
OdpowiedzUsuń