Zapiekane Pulpety z Brukselką - Dieta Dukana
- ok. 400-500g mielonego mięsa (wyfiletowałam i zmieliłam udka kurczaka)
- miseczka brukselki (użyłam mrożonej)
- sos pomidorowy z kartonika lub butelki (ewentualnie rozwodnić przecier) zużyłam 200ml
- 1-2 łyżeczki oleju
- mała cebula
- czosnek w proszku
- sól, pieprz czarny, zioła (użyłam prowansalskich)
- jako dodatek do dania surówka z sałatą lodową (nada świeżości potrawie)
- Mięso przyprawić solą i pieprzem. Dodać dużą szczyptę ziół (prowansalskich, innej mieszanki lub pojedynczego zioła np. oregano). Mocząc dłonie w wodzie, formować kulki wielkości brukselki. Odstawić.
- Brukselkę zblanszować (zagotować bez przykrycia w osolonej wodzie) i odcedzić.
- Cebulę posiekać drobno. Zeszklić na oleju i przestudzoną dodać do sosu pomidorowego. Sos doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.
- Piekarnik rozgrzać do 185*.
- W naczyniu do zapiekania (użyłam dwóch podłużnych) układać naprzemiennie brukselkę i kulki mięsa. Zalać całość sosem.
- Piec ok. 30 minut. Podawać z surówką.
info dla tych zapracowanych - w lidlu można kupić udka bez skóry i kości - polecam
OdpowiedzUsuńułatwia to gotowanie :)
Dzięki! Zapomniałam napisać o tym :)
UsuńJa zazwyczaj kupuję w Netto filety z udek (są smaczniejsze od piersi).