ZNAJDŹ PRZEPIS

poniedziałek, 27 stycznia 2014

Zapiekane Pulpety z Brukselką - Dieta Dukana

  • ok. 400-500g mielonego mięsa (wyfiletowałam i zmieliłam udka kurczaka)
  • miseczka brukselki (użyłam mrożonej)
  • sos pomidorowy z kartonika lub butelki (ewentualnie rozwodnić przecier) zużyłam 200ml
  • 1-2 łyżeczki oleju
  • mała cebula
  • czosnek w proszku
  • sól, pieprz czarny, zioła (użyłam prowansalskich)
  • jako dodatek do dania surówka z sałatą lodową (nada świeżości potrawie)
  1. Mięso przyprawić solą i pieprzem. Dodać dużą szczyptę ziół (prowansalskich, innej mieszanki lub pojedynczego zioła np. oregano). Mocząc dłonie w wodzie, formować kulki wielkości brukselki. Odstawić.
  2. Brukselkę zblanszować (zagotować bez przykrycia w osolonej wodzie) i odcedzić.
  3. Cebulę posiekać drobno. Zeszklić na oleju i przestudzoną dodać do sosu pomidorowego. Sos doprawić solą, pieprzem, czosnkiem.
  4. Piekarnik rozgrzać do 185*.
  5. W naczyniu do zapiekania (użyłam dwóch podłużnych) układać naprzemiennie brukselkę i kulki mięsa. Zalać całość sosem.
  6. Piec ok. 30 minut. Podawać z surówką.

2 komentarze:

  1. info dla tych zapracowanych - w lidlu można kupić udka bez skóry i kości - polecam
    ułatwia to gotowanie :)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dzięki! Zapomniałam napisać o tym :)
      Ja zazwyczaj kupuję w Netto filety z udek (są smaczniejsze od piersi).

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...