- 20g białka w proszku
- 140g wody
- słodzik do smaku (dałam 6 pokruszonych tabl)
- sok z cytryny (dałam chyba z połowy?)
- 1 łyżeczka żelatyny
Ta Bita śmietana jest bardzo gęsta, pyszna i do wszystkiego - do ciast, do jedzenia od tak, do deserów i ma zero węgli i tłuszczu, samo białko!
Gdzie kupić? Kupuję TUTAJ (klik), opakowanie jest bardzo wydajne.
Możesz zobaczyć sobie również ten post Białko w proszku (klik)
- Żelatynę zalać gorącą wodą, mieszać aż się rozpuści.
- Białka i słodzik nasypać do miski w której będziemy wszystko ubijać.
- Gdy ostygnie żelatyna wlać ją do białek (mieszając) i wymieszać łyżką dokładnie.
- Odstawić na 10minut.
- Miksować aż białka będą bardzo sztywne i gęste, dodać sok z cytryny, zmiksować krótko i odstawić do lodówki lub zjeść od razu.
OOOooo :)
OdpowiedzUsuńa ja przedwoczraj zastanawiałam się po co kupiłam to białko(kupiłam około miesiąc temu) skoro i tak nie wiem jak je wykorzystać ;)
20g to będą 2łyżki??
próbowałaś piec na tych białkach?
A widzisz, ja w sumie też troche czasu potrzebowałam by je wkońcu otworzyć :)
OdpowiedzUsuńA i tak przepis ten już bardzo dawno robiłam, ale zgubiłam karteczkę z zapisem :)a dopiero wczoraj znalazłam :)
To tak z 2 łychy, choć zawsze lepiej zważyć, bo jedni mają płaskie inni głębokie.
Pychotka!!!! troszkę za słodkie mi wyszło, ale do naleśników bomba :)
OdpowiedzUsuńA mnie za mało słodkie, dlatego napisałam, że słodzik do smaku, bo ciężko dobrać jedną dawkę dla każdego :)
OdpowiedzUsuńczy można użyc zwykcłych białek? Jak tak to ile? ;)
OdpowiedzUsuńMożna.. zależy ile chcesz bitej smietany, ale 1 białko wystarczy na 1 porcję :) tylko sparz je dokładnie (jajko).
OdpowiedzUsuńgdzie moge kupic bialko w proszku?
OdpowiedzUsuńnp. na wypiekarni :) trafisz tam przez różową muffinę w górnej części bloga, po prawej :D
UsuńWitam. Mam do Pani pytanie. Zastanawiam się nad kupnem tych białek jednak nie jestem do końca przekonana... Czy one po ubiciu są takie same z wyglądu i smaku jak świeże białka? zwiększają aż tak swoją objętość? a próbowała może Pani dodać je(ubite oczywiście) do naleśników czy innego dania w którym wykorzystuje sie białka? jeżeli tak, danie się udało? bardzo proszę o odpowiedź, nie mogę znaleźć takich informacji w internecie. Ps. uwielbiam Pani przepisy! ;)
OdpowiedzUsuńSą takie same jak zwykłe białka, choć jedynie odrobinkę rzadsze.
UsuńUżywałam głównie na surowo, bo zwykłych surowych jaj nie jadam a te są pasteryzowane więc głównym powodem było stworzenie bitej smietany z nich :)
Pamiętam, że piekłam z nich biszkopt, ale kompletnie nie wiem jak to sie stało, że nie mam tego w zapiskach i nie pamiętam jak to wkońcu wyszło.. hmm.. chyba dlatego, że nie robiłam tego u siebie w domu..
Białko w proszku jest najzwyklejszym białkiem od kury, tylko wysuszonym (stąd namaczanie) i pozbawionym bakterii.
PS: proszę bez "pani" :D