ZNAJDŹ PRZEPIS

piątek, 20 lutego 2015

Omlet z Pieczarkami - Dieta Dukana

Omlet świetnie sprawdza się jako sycąca kolacja lub śniadanie, smakuje obłędnie pieczarkowo :)

farsz:
  • 1 mała cebula
  • 1 łyżeczka oleju
  • 4-6 pieczarek
  • sól
  • ostra papryka w proszku lub pieprz
  • 1-2 łyżki ketchupu lub przecieru
  • opcjonalnie pasta chilli
omlet:
  • 4 jajka
  • sól
  • 1 łyżka skrobi kukurydzianej lub ziemniaczanej (tutaj użyłam kukurydzianej)
  1. Cebulę pokroić drobno, rozgrzać olej na patelni, dodać cebulę i posolić. Zesmażyć ją mocno.
  2. Pieczarki pokroić w półplasterki, dodać do cebuli i smażyć kilka minut na dużym ogniu.
  3. Farsz zdjąć z ognia, dodać ketchup i przyprawy, wymieszać dokładnie.
  4. Przygotować masę na omlet - skrobię rozrobić w odrobinie mleka lub wody, by uniknąć grudek, dodać jajka i roztrzepać dokładnie. Posolić i wlać na rozgrzaną patelnię przetartą olejem. Smażyć podważając brzegi tak, by masa wpływała pod spód. Gdy wierzch będzie już prawie ścięty, obrócić na druga stronę i chwilę smażyć.
  5. Omlet zsunąć na talerz i położyć na wierzch farsz. Można złożyć na pół.

2 komentarze:

  1. Ostatnio mam fazę na smażoną cebulkę i pieczarki, więc przepis w sam raz dla mnie :) Wygląda smacznie. Nie wiem, czy to kwestia aparatu czy oświetlenia, ale jest cudownie żółty XD
    Bardzo fajnie, że wróciłaś :) Akurat w momencie, gdy sama wracam do diety.
    Pozdrawiam serdecznie

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Katka, witam ponownie :) i powodzenia :)
      Ja uwielbiam smażoną cebulkę a z pieczarkami to mogę jeść do wszystkiego, dosłownie! A omlet żółty jest naturalnie, bo mam niesamowicie pomarańczowe żółtka w jajkach, choc trafiają się bladziochy.

      Usuń

Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...