W smaku kwaskowy. Aromaty pasujące ciężkie typu karmel lub lekkie owocowe :)
Najlepiej smakuje po leżakowaniu w lodówce. Sernik z racji ilości skrobi podzielić na 4 dni.
- 2 jogurty greckie (3,5% tłuszczu), każdy po 340g
- 500g serka emilki
- 5 jajek
- 0,5 szklanki ksylitolu (może trochę więcej)
- aromat śmietankowy (klik) można użyć karmelowego lub innego ulubionego smaku
- 2 budynie śmietankowe, każdy po 40g
- Jogurty, serek, ksylitol, aromat i żółtka jaj wymieszać trzepaczką rózgową.
- Białka ubić ze szczyptą soli na sztywno, dodać budynie i zmiksować dokładnie.
- Rozgrzać piekarnik do 180-185*, blaszkę (u mnie prostokątna tortownica 26x26 z wysokim rantem) wyłożyć papierem do pieczenia.
- Ubite białka wymieszać delikatnie trzepaczką rózgową, wygarniając spód masy na wierzch.
- Masę przelać do tortownicy, piec przez 50-60 minut (w zależności od piekarnika, u mnie gotowy był po 53 minutach). Gotowy sernik wystudzić, wyjąć z blaszki i schłodzić w lodówce.
Czy zamiast ksylitolu, można użyć słodzika w płynie lub w proszku ?
OdpowiedzUsuńTak, myślę, że proszkowy będzie lepszy. Przelicz go uprzednio.
UsuńA co to jest serek emilki?
OdpowiedzUsuń