Uwielbiam wołowinę :) Polecam pyszną zupę z mocą smaków!
- 500-600g wołowiny (pokrojonej w kostkę)
- 6 szklanek wody
- 2 duże liście laurowe
- niepełna łyżeczka dużych kulek ziela angielskiego
- 1 duża cebula
- 1-2 łyżeczki oleju
- 1 duża marchew
- 2-3 duże pieczarki
- 2-3 łyżeczki papryki słodkiej w proszku
- 0,5 (mniej lub więcej) ostrej papryki w proszku (użyłam pieprzu kajeńskiego w ilości 1 łyżeczki = szatańsko pikantna :)
- 1 łyżeczka soli morskiej (sól morska ma inną moc słoności)
- 3 łyżeczki przecieru pomidorowego
- Wołowinę włożyć do garnka, zalać wodą, dodać liście i ziele. Gotować ok. 30 minut na maleńkim gazie, zbierać szumowiny (szara piana).
- Cebulę posiekać drobno, mocno zesmażyć na oleju.
- Marchew i pieczarki pokroić w półplasterki.
- Warzywa z przyprawami dodać do gotującej się wołowiny (pozbawionej szumowin).
- Gotować całość na małym ogniu do miękkości (w zależności od użytych części mięsa trwa to 1-2 godzin).
- Na koniec dodać koncentrat i zagotować.
- Opcjonalnie dodać odrobinę masła.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)