Bigos z Soją - Dukan
- 50g suchego ziarna soi (zalać 4-ro krotną ilością wody, moczyć przez noc)
- 4 duże garście kapusty kiszonej (odcisnąć i opłukać)
- 1 kostka rosołowa (pokruszyć)
- koncentrat pomidorowy (do smaku 1-3 łyżeczki)
- wędlina lub inne wcześniej przyrządzone mięso
- pieprz czarny 
Bigos jest
 gęsty i prosty. Jeśli lubicie rzadki, dajcie mniej kapusty i trochę 
więcej wody. Soja nigdy nie jest miękka, ale lekko twardawa. Gotując się
 z kapustą, będzie oporniej się gotować, ale da to przyjemny - chrupiący
 efekt.
- Do garnka nalać 5 jednostek wody (ile soi w kubeczku było, tyle wody x 5). 
- Zagotować wodę, na wrzątek wsypać namoczoną soję. 
- Gotować bez pokrywy 10 minut. 
- Po tym czasie nakryć, zmniejszyć gaz, gotować kolejne 10 minut. 
- Dodać kapustę, zagotować kilka chwil i wylać wodę (pozbawi to kapustę pierwszego najmocniejszego kwasu). 
- Ponownie nalać 4-5 jednostek wody (lub więcej, gdy lubimy rzadszy). 
- Gotować przez 1 godzinę i 10 minut (kapusta będzie miękka) 
- W międzyczasie wrzucić wędlinę lub mięso (można zrezygnować) 
- Pod koniec dodać pokruszoną kostkę oraz pieprz czarny. 
- Na sam koniec doprawić koncentratem i krótko zagotować. 
- Doprawić pieprzem.
 
 
 
          
      
 
  
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz :)
Zapraszam również na czat :)