- 9 sztuk średnicy 6cm, więc przy mniejszych papilotkach będzie ich więcej
- CIASTKA:
- 6 łyżek otrąb (4o + 2p)
- 2 łyżki serka twarogowego mielonego np Emilki
- 1 jajko
- 1 łyżeczka piernikowego proszku do pieczenia
- słodzik do smaku (dałam 6 rozkruszonych tabl.)
- 2 łyżki wody ze szczyptą aromatu wiśniowego
- 0,5 lub 1 łyżeczka przyprawy do piernika/korzennej (jeśli nie daliśmy piernikowego proszku do pieczenia)
- POLEWA:
- 3 łyżki mleka w proszku
- 3 łyżki syropu wiśniowego
Wymieszać składniki na ciastka, nakładać do papilotek bardzo mało masy - tyle, żeby zakryć dno (bo urosną).
Piec ok 30minut, pod koniec można zdjąć papilotki i suszyć. Zrobić polewę, posmarować wg gustu i odstawić na chwile do zastygnięcia lub jeść od razu :D
Najlepsze na świeżo.
Witam!
OdpowiedzUsuńJaki syrop wiśniowy masz na myśli? chodzi mi konkretnie o podanie firmy:)
pozdr.
Przepraszam, ale zapominam, że niektórzy czytaja pierwszy raz niektóre przepisy a już daaawno temu pisałam o produktach (jest nawet zakładka) i o tym jaki to syrop i gdzie go kupić :) I w postach i komentarzach, po prostu założyłam, że każdy już wie co to za syrop :)
OdpowiedzUsuńW każdym razie kupuje go w Lidlu, za 500ml płacę 1,29. Nie ma wogóle cukru :)
dostępny w smaku wiśniowym i malinowym :)
Dziękuje! Właśnie doczytałam analizując posty z przepisu na tort :D
OdpowiedzUsuńDziękuje, ża szybką odpowiedź!!!:)
W Tesco też można dostać sok bez cukru i w takiej samej cenie :)
OdpowiedzUsuńSok? czy zaprawę?
OdpowiedzUsuńbo sok to ja rozumiem z owoców? a zaprawa to ma zerowy procent :)
właśnie upiekłam, pychota. Co prawda nie miałam soku, ale do polewy dodałam aromatu wiśniowego i też wyszło super.
OdpowiedzUsuńŚwietnie sobie poradziłaś z polewą :) ciesze się, że smakują :)
OdpowiedzUsuń