Prosta i szybka do wykonania zupa , ma ciekawy smak, surimi wygląda i smakuje jak delikatny makaron. Zimą, po dodaniu chilli świetnie rozgrzewa.
- 700ml wody
- 1,5 kostki warzywne do zup
- miseczka mieszanki warzywnej - brokuł, marchew, kalafior
- pół miseczki mieszanki warzywnej (dowolnej)
- kilka pałeczek surimi
- kilka łyżek jogurtu naturalnego
- opcjonalnie ulubione przyprawy
- Wodę zagotować. Na wrzącą wodę dodać kostkii warzywa. Gotować do miękkości.
- Surimi pokroić w cienkie plastry (po dodaniu do zupy rozwiną się). Odstawić.
- Ugotowaną zupę ostudzić, zmiksować gładko blenderem.
- Zmiksowaną zupę zagotować dodając przyprawy i surimi.
- Zahartować jogurt (do jogurtu dodawać mieszając łyżki gorącej zupy), dodać do zupy, zagotować.
Wyszła niesamowita. Zrobiłam ze świeżych warzyw. Surimi sporo tu dają, są dość mocno odczuwalne, bardzo mi odpowiada takie połączenie :) A do tego wystarczy jeszcze na jutrzejszy obiad! :)
OdpowiedzUsuńZe świeżych to jeszcze pyszniejsze musi być!
OdpowiedzUsuńAkuratnie dysponowałam tylko mrożonkami, bo łatwiej mi je przechować, bo często w rozjazdach jestem :)