- 6 łyżek otrąb (4 owsiane + 2 pszennych)
- łyżeczka cynamony
- słodzik ok 3 tabletek rozkruszonych
- 1 małe jajko
- opcjonalnie od 2 fazy: łyżeczka kakao
- Wymieszać w miseczce suche składniki, wbić jajko, dokładnie wymieszać.
- Rozsmarować cienko masę na papierze do pieczenia za pomocą wypukłej strony łyżki (łyżkę moczyć w wodzie, ułatwi to rozsmarowanie).
- Piec 10 minut w 170 stopniach. Po 5 minutach pokroić na kwadraciki, które po upieczeniu łatwiej połamać.
Co znaczy, że masę odstawić do nasiąknięcia? Po prostu ją odstawić? :)
OdpowiedzUsuńDokładnie :)
OdpowiedzUsuńOdstawiasz na szafeczę i ona sobie puchnie, tzn otręby wchłaniają wilgoć :d
Rozumiem, że to porcja na dwa dni,tak?:)
OdpowiedzUsuńWyszły pyszne, musli w sam raz na kolację. Porcję na dwa dni zjadłam od razu. Dodałam trochę więcej słodziku.Pyszne i sycące:)
OdpowiedzUsuńJakota
Łakomczuszek :P ale nie ma co się dziwić jak takie dobre jedzonko :)
OdpowiedzUsuńpolecam je zjeść razem z jogurtem naturalnym wymieszanym z cynamonem i słodzikiem. Poeeezja ;D
OdpowiedzUsuńTotalnie cynamonowo wtedy jest :) Nie za dużo cynamonu na raz :)
OdpowiedzUsuńŚwietny blog. Wpadłam na niego szukajac przepisów na lekkie pieczywko. Nie jestem na Dukanie, ale chętnie korzystam z Twoich przepisów. Dzisiaj własnie zrobię te płatki.
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
A dziękuję :) Zawsze cieszy mnie ogromnie jak z bloga korzystają osoby nie na diecie :) Bo nie tylko dietującym to jedzonko smakuje :)
OdpowiedzUsuńPłatki wyszły super, zrobiłam je w formie kuleczek. Niestety służą mi do podjadania, hehe, nastepnym razem je schowam. Taka przegryzka jest dla mnie pomocna na zaparcia.
OdpowiedzUsuńTo super :) tylko jak już chowasz to do lodówki :)
OdpowiedzUsuńmozna je jesc w 1 fazie?
OdpowiedzUsuńJasne :) ale bez kakao i wiórków (wiórki dopiero od 3 fazy) :)
OdpowiedzUsuńA cynamon jak najbardziej :D